Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Ne pamtite ovakvo vrijeme? Evo snimke poplave u Zaboku 1989. godine


Foto: Screenshoot You Tube

Kad god se dogode vremenske nepogode, obilne oborine, poplave, oluje i slično, najčešće što ćete čuti u izjavama ljudi koje je nepogoda zadesila jest rečenica: 'Mi ovdje ne pamtimo tako nešto'.

Istina jest da se klima zadnjih godina naočigled poprilično promijenila, ali kad su obilne ljetne kiše i poplave u pitanju, u Zagorju je posljednjih godina, zbog uređenijih vodotoka i izgradnje retencije kod Maclja, puno bolja situacija nego što je to bila, primjerice, krajem osamdestih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. 

Tada su poplave bile vrlo česte i velike, a posebno se pamte enormne poplave u Svetom Križu Začretju 1987. i 1990. godine, kada je u mnogim kućama voda čak ulazila i kroz prozore u prizemlju, kao i velika zabočka poplava iz 1989. godine, kada je poplavilo čitavo područje istočno od pruge, gdje se nalazilo tadašnje industrijsko središte Zagorja, tvornički divovi ZIVT i Regenracija, koji su u potpunosti bili poplavljeni.

Na You Tubeu već je desetak godina dostupna i video snimka te poplave, pa eto, da se stariji prisjete, a mladi možda po prvi puta vide, prenosimo video snimku kako je izgledao Zabok tog 04. srpnja 1989. godine.

Kako se navodi na samom početku videa, autor snimke je Franjo Turk, a video je obradio i na svoj You Tube kanal postavio Marijan Huis.

Pogledajte video:

Još članaka iz "Zabok"

Facebook