Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zaboku održano zanimljivo predavanje. Možete ga cijelog pogledati u videu!


U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaboku održano predavanje ‘Glagoljična sastavnica hrvatske kulture’ akademika Stjepana Damjanovića. Na samom početku događanja okupljene je pozdravila Sandra Babnik Lončar, predsjednica Ogranka koja je istaknula da smo kao ogranak ponosni što smo mogli po drugi puta ugostiti omiljenog profesora akademika Damjanovića u Zaboku. Ujedno je rekla da je to prvo ovogodišnje događanje Ogranka Matice hrvatske u Zaboku, ali i početak obilježavanja ‘Mjeseca hrvatskog jezika’ koji počinje 21. veljače, a njime se obilježava i ‘Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva’ koji se obilježava 22. veljače. Međunarodni dan materinskoga jezika’ 21. veljače uzet je kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave ‘Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika’ iz 1967. godine. 

Akademik je održao zanimljivo predavanje pod nazivom “Glagoljična sastavnica hrvatske kulture”. U predavanju o glagoljici, akademik je naglasio da je to dragocjeni dio naše baštine, blago bez kojeg se ne može dobro napisati hrvatska književna i jezična povijest.

Glagoljicom su pisani Baščanska ploča, Vinodolski zakonik, prva tiskana hrvatska knjiga – Misal iz 1483. Zlatnim dobom hrvatskog glagoljaštva smatra se XIV. i XV. stoljeće iz kojeg imamo sačuvano 30-tak cjelovitih brevijara, 20-tak misala, 3 psaltira, 20-tak zbornika i mnoštvo fragmenata.

Hrvatsko glagoljske knjige i rukopisi nalaze se u 82 knjižnice izvan Hrvatske, a najljepši primjerci su Hrvojev misal i Misal kneza Novaka.

Predavanje možete pogledati ovdje.

Još članaka iz "Zabok"

Facebook