Prethodni članak
Sljedeći članak

SLATKA MANIFESTACIJA: 15 ekipa ukrstilo kuhače u pripremanju najboljeg pekmeza

U tijeku je 2. zagorska pekmezijada


Ove se subote, u Dubravi Zabočkoj, održava druga pekmezijada u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije.

Pekmezi se kuhaju od 12 sati, a ekipe će se okušati i u tradicijsko – suvremenim igrama, poput alke na zagorski način, bacanja potkove, viseće kuglana i disciplini ružđenja kuruze na tradicijski način.

Za najmlađe također ne nedostaje sadržaja, a za dobar ručak za sve podijelit će se 1000 porcija srnećeg gulaša, vojničkog graha i gljiva.


Josip Horvatin, predsjednik Udruge, u ime organizatora istaknuo je da se nada da će ova pekmezijada doživjeti desetljeća održavanja.

– Jer, spremanje pekmeza na tradicijski način, spremanje zdrave hrane onako kako su to činili naši roditelji, djedovi i bake i generacije prije njih, treba otrgnuti zaboravu. Nama kao braniteljskoj udruzi to je prilika da se podružimo, da mlađim naraštajima pokažemo nešto što je bilo dio našeg djetinjstva i. Drago mi je da u odnosu na prošlu godinu interes izniman i veći broj sudionika i uvjerenja sam da će iduća pekmezijada biti po broju i opsegu još brojnija – rekao je Horvatin.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek čestitao je organizatorima, ekipama i svima koji aktivno učestvuju na pekmezijadi. – Dobrodošlica svima, uživajte i probajte ponuđene proizvode – rekao je Hanžek.


Župan Željko Kolar otvorio je manifestaciju, odavši priznanje svim braniteljima, udrugama, prijateljima pristiglim iz Jarmine, Duge Međe i Zdenci. - Ova manifestacija je malo drugačija od drugih jer zapravo ne okuplja samo braniteljske udruge i njihove obitelji, već čitavu zajednicu. Ovdje je zapravo prisutno Zagorje i Slavonija u malom. Tu su zajedno majke s malom djecom u krilu i veterani koji su došli na štakama i invalidskim kolicima i to daje posebnu draž ovoj manifestaciji – rekao je župan Kolar.


Državni tajnik Zdravko Tušek istaknuo je da Vlada čini sve da bi branitelji bili priznati i intergirani u društvu te čestitao organizatorima manifestacije i svima koji su je podržali.

U spremanju pekmeza kuhače su ukrstile ekipe Krapinsko – zagorske županije, Grada Zaboka, Grada Donje Stubice, Grada Zlatara, Općine Stubičke Toplice, Općine Hum na sutli i Dramske udruge Sveti Petar Brezno, OB Zabok, Specijalne bolnice Krapinske toplice, Tisak Logo Jasmin Gregurić, Udruga žena Jana Poznanovec, UHBDDR Duga Međa, UDiVDR Bedekovčina, Udruga gljivara Meglen Oroslavje, Slastice Tri Užitka Zabok i Rudari – grupa građana Dubrave Zabočke.


Proglašenjeg pobjednika 2. zagorske pekmezijade očekuje se u 17 sati, a za zabavu nakon proglašenja pobjednika bit će zaduženi Črleni lajbeki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Zabok"

Facebook