Prethodni članak
Sljedeći članak

MAKOVI IZA REŠETAKA: 'Ja sam preživjela. Slikam u spomen na one koje nisu'


U Zaboku, u Zelenoj dvorani, otvorila se izložba likovnih radova ˝Makovi iz rešetaka˝, čija je autorica jedna od korisnica SOS telefona i savjetovališta za žene žrtve nasilja Krapinsko - zagorske županije. Ovom izložbom želi se ukazati na prisutnost nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i poslati poruka da je izlazak iz nasilja moguć kao i da je oporavak od traume, a otvorena je povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kojeg obilježavamo na spomen 22. rujna 1999. godine kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene, a ranjena je jedna.

Zamjenica krapinsko - zagorskog župana Jasna Petek ovom je prilikom naglasila dugu tradiciju u borbi protiv nasilja u obitelji i nasilja nad ženama u suradnji s udrugama, organiziranjem SOS telefona, savjetovališta, organizaciji smještaja za žrtve obiteljskog nasilja...

- Čini mi se kako je najvažnije senzibilizacija javnosti društvene zajednice o nasilju kao stvarno neprihvatljivoj kategoriji. Mi smo na tom putu dobili mnoge prijatelje koji zajedno s nama šire ideju o Krapinsko - zagorskoj županiji kao županiji s nultom stopom nasilja. Radimo i neke aktivističke događaje na koje sam jako ponosna kao što je akcija ˝I tebe se tiče˝ koja kontinuirano živi, zatim akcija o predrasudama i stereotipima. Izuzetno je važno da informiramo zajednicu, educiramo je i da toleranciju prema nasilju svedemo na nulu. Jedan od sjajnih primjera kako to možemo činiti je i ova izložba. Art terapija, likovno izražavanje ili bilo koje drugo umjetničko izražavanje pomaže u nošenju s tao teškom temom - poručila je zamjenica Petek dodavši kako sve nabrojeno zasigurno osnažuje žene d nasilje i prijave.

Predstavnica Doma za žrtve nasilja u obitelji Krapinsko - zagorske županije, dom Novi početak Lovorka Latin istaknula je kako je u dom zaprimljen pozamašan broj žena pa istaknula na koji se način osnažuju žene.

- To je skup individualnih metoda stručnog rada koje se koriste, a prilagođene su korisnicama koje su različite dobi, dolaze s različitim traumama... Važno je prekinuti začarani krug nasilja, nije jednostavno, ali izlaz postoji, postoji novi početak. Nužno je zaštiti djecu jer oni sami za sebe ne mogu napraviti radnje koje bi ih zaštitile. Tu se očekuje reakcija roditelja - objasnila je Latin oduševljena likovnom izložbom koja prikazuje odraz osjećaj žene koja ih je naslikala. Zaključila je kako je nekima od nas ipak lakše komunicirati bez riječi.

Socijalna radnica, stručna suradnica Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje SOS telefon i savjetovalište za žene žrtve nasilja Krapinsko - zagorske županije Vendi Keserica Tomičić objasnivši kako su sve aktivnosti organizacije besplatne, dostupne i anonimne, a nudi se i psihosocijalno savjetovanje i podrška, pravno savjetovanje...

- Mi bilježimo različite oblike nasilja. Vrlo je rijetko prisutan samo jedan oblik i ono što bilježimo je i veći broj ekonomskog nasilja. Žene su postale svjesnije da je i to oblik nasilja; dakle, kada im muž ili partner ne dozvoljava da se zaposle, kada im brane upravljanje kućnim budžetom... Rado surađujemo s domom Novi početak i smatramo da je takvo postojanje usluge na razini KZŽ izrazito potrebno. Smatramo da se samo kvalitetnom suradnjom svih institucija može govoriti o sveobuhvatnoj usluzi za žrtve nasilja - rekla je Keserica Tomičić pa se osvrnula na rad s počiniteljima nasilja koji je izuzetno kompliciran.

- Obiteljski centri u RH rade tretman za počinitelje nasilja, međutim, problematično je da našim sustavom, odnosno našim zakonom i raznim pravilnicima nije predviđeno da počinitelj bude taj koji je udaljen kada odlazi u istražni zatvor ili na odsluženje zatvorske kazne, nego su žrtve te koje se izmiču iz kućanstva i odlaze u skloništa - objasnila je.

- Nije lako biti žrtvom nasilja, vrlo malo ljudi pokazuje bilo kakvo razumijevanje i podršku. No, neću se čuditi jer dokle god sustav ne kažnjava počinitelje nasilja, ne mogu očekivati da će me okolina razumjeti i podržati. Možda se pitate zašto baš naziv ˝Makovi iza rešetaka˝... Zato što sve žrtve ostaju skrivene iza rešetaka svoje sobe, stana ili kuće. Doživjela sam tešku traumu nasilja i bilo mi je vrlo teško zamisliti da će doći dan kada ću biti bolje. Niste sami, idemo polako, postoji način i izlaz iz nasilja. Slikam i za sve one kojih danas više nema. Znam što su prošle i što sve prolaze žene koje su danas još uvijek žrtve nasilja. Mojih 13 slika predstavlja 13 ubijenih žena od strane počinitelja nasilja. Ja sam preživjela. Slikam u spomen na njih sve - dio je pisma anonimne autorice izložbe koja putem slikanja prevazilazi traumu koju je prošla.

Još članaka iz "Zabok"

Facebook