Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Zabok ostaje na istoj stopi poreza na dohodak. Oporba nije podržala tu odluku


Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zaboka donesena je Odluka o porezima Grada Zaboka, prema kojoj stopa poreza na dohodak ostaje na 20 posto.

Odluku nisu podržali vijećnici HDZ – a te su kod glasanja ostali suzdržani.

- Smatramo da Grad može kao što se cijelo vrijeme najavljivalo, smanjiti poreznu politiku. Država je u svojoj poreznoj reformi omogućila jedinicama lokalne samouprave da smanje porez na dohodak. To znači da je Grad mogao odrediti stopu poreza između 15 i 20 posto, što su učinili mnogi gradovi i time omogućili građanima da imaju veća primanja. Naime, iz plaće koju primamo plaćamo na određenu osnovicu poreza na dohodak. Nije isto ako je taj porez 15, 16, 17, 18 ili 19 posto, u odnosu na sadašnjih 20. Nekome se čini da to nije neka velika razlika, ali na godišnjoj razini, određeni građani bi imali od 200, 300, 400, 500 ili više eura veća primanja i mislim da je to jedan značajan dio koji bi dobro došao građanima – pojasnio je vijećnik Petar Vrančić, istaknuvši pri tom kako ne misle da bi se porez trebao smanjiti toliko da bi se Grad doveo u probleme, već da ima prostora da se stopa smanji malo i da se to nadoknadi nekim drugim kompenzacijskim mjerama.

Gradonačelnik Ivan Hanžek istaknuo je kako se divi svojim optimističnim kolegama iz drugih gradova koji su smanjili porez na dohodak. Pojasnio je kako se još ne zna kakvi će biti troškovi u idućoj godini, koji se tiču struje i plina, i to ne samo u gradskim i općinskim upravama, nego i vrtićima i institucijama te kako će se to financirati, posebice ukoliko dođe do porasta. – U Zaboku od 7 i nešto tisuća poreznih obveznika gotovo 3 i pol tisuće ne plaća nikakav porez, oslobođeni su kao mlade obitelji ili temeljem broja djece. Imamo 21 poreznika koji ima plaću po stopi od 30 posto i oko 3 tisuće onih koji plaćaju porez po stopi od 20 posto. S obzirom na sve nepoznanice, odlučili smo se da ostanemo na tim poreznim osnovicama – rekao je gradonačelnik.

Donesena je i odluka o vrijednosti boda komunalne naknade, kao i Odluka o komunalnoj naknadi te odluka o povećanju koeficijenta za dva gradska službenika. – Ako želimo zadržati struku i ljude koji znaju raditi, moramo o tome voditi računa. – U državi nije problem zaposliti na mjesta koja su izmišljeni poslovi, preko kojih ljudi tako grade sebi pozicije ne u toj državnoj upravi, nego da otud lakše skoče na neke druge državne institucije, poduzeća ili privatne tvrtke. Na nivou županija, gradova i općina, situacija je vrlo loša, a jedan od razloga je što država u svojim zakonskim aktima i sistematizaciji gdje se regulira pitanje pročelnika, savjetnika, referenta nije ugradila bolonju, nego funkcionira po VŠS i VSS. Rast plaće tu je vezan samo za onih 0,5 posto po stažu. Sve ostalo su osnovice koje su iste od 2006. godine – pojasnio je gradonačelnik Hanžek.

Vijećnici su donijeli i Odluku o imenovanju ulice od rotora prema Velikom Trgovišću, kroz gospodarsku zonu, a koja će ovom odlukom nositi ime Industrijska ulica.

Prihvaćeno je i izvješće te program i plan rada Dječjeg vrtića 'Zipkica', a vijećnici su za javnu ustanovi Regenerator dali suglasnost na Statut, Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji poslova te pravilnik o plaćama i drugim materijalnim pravima.

Dana je i suglasnost Gradskoj knjižnici za izmjene pravilnika, a prihvaćeno je i izvješće o obavljenoj reviziji Grada Zaboka za 2022. godinu.

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog da se produžetak nerazvrstane ceste proglasi javnim dobrom, zatim je također jednoglasno prihvaćen Plan djelovanja grada Zaboka u području prirodnih nepogoda za 2024., Prijedlog imenovanja članova Povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, kao i Proračunska zaliha za srpanj – rujan.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Zabok"

Facebook