Prethodni članak
Sljedeći članak

Čak 33 škole i više od 1000 učenika dokaz su da je Promicanje istine o Domovinskom ratu kvalitetan projekt

Likovno – literarni natječaj provodi se od 2014. godine, a radovi su svake godine sve bolji


Projekt 'Promicanje istine o Domovinskom ratu' Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata 'Barun', u suradnji s osnovnim i srednjim školama Krapinsko – zagorske županije, provodi od 2013. godine, a Likovno-literarni natječaj na temu Domovinskog rata od 2014. godine. Krenuo se se jednom, a sada su uključene već 33 škole.

Cilj provođenja projekta je da učenike potakne na samostalno istraživanje i učenje o novijoj hrvatskoj povijesti, posebno o Domovinskom ratu.


Tajnik Udruge Radmil Pavalić - Paraga istaknuo je na svečanoj dodjeli nagrada i prizanja sudionicima projekta u Gradskoj knjižnici u Zaboku da, iako u protekle dvije godine korone nisu mogli organizirati svečanost dodjele nagrada, ipak su obilazili sve škole i svim dobitnicima nagrade uručili osobno. – To su škole prepoznale, jer ove godine je rekordni odaziv. 220 radova, 33 škole, 37 mentora i oko 1000 učenika sudjelovalo je u projektima. Mislim da je to pokazatelj kvalitete rada – istaknuo je Pavalić, naglasivši da je tematika natječaja, osim Domovinskog rata, tolerancija, mir, poštivanje različitosti.


Sama predavanja u školama podijeljena su u 4 cjeline – predstavljanje samog projekta i cilj projekta, početak Domovinskog rata, zatim život hrvatskih branitelja na terenu, i na kraju, završetak Domovinskog rata do mirne reintergracije Vukovara. - Priča ide dalje, ove godine smo nagradili 25 učenika, interes je velik i za natječaj i za predavanja – zadovoljan je Pavalić.


Projekti su provođeni uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Krapinsko – zagorske županije, Općine Stubičke Toplice i Grada Donja Stubica.

-Ovo je stvarno hvalevrijedan projekt jer branitelji obilaze škole i pričaju djeci iz prve ruke kako je to bilo u ratu, što su sve prošli. U radovima se vide simboli mira, golubice, zastave, želja za sretnim i mirnim djetinjstvom, progovara dječja iskrenost. Radovi su od realističnih tema do apstrakcije, raznih tehnika, riječ je o vrlo zanimljivim i bogatim radovima snažne ekspresije – komentirala je umjetnica Mirjana Drempetić –Hanžić, ispred ocjenjivačkog povjerenstva.

Župan Željko Kolar pohvalio je ovaj projekt te zahvalio svim ravnateljicama i ravnateljima, mentoricama i mentorima i učenicama i učenicima koji su prepoznali prije ono što su htjeli poručiti Baruni. – To je zalaganje za mir, širenje tolerancije i demokracije u društvu, a to ima puno veću težinu kada to govore ljudi koji su pod oružjem branili svoju domovinu. Projekt je, bez obzira na sve obrazovne programe, nezamijenjiv, jer nitko to ne može bolje prenijeti od onih koji su sudjelovali direktno u Domovinskom ratu i to prepričavaju na temelju vlastitog iskustva te prenose s jednim posebnim osjećajem, koji su samo oni doživjeli i samo ga oni mogu prenijeti rekao je župan, čestitavši Barunima na sjajnom radu.

- Koliko god su bili efikasni u Domovinskom ratu, oni su toliko potrebni i u ovom mirnodopskom razdoblju jer postavljaju standarde ponašanja koje bi mi svi trebali pratiti i rpovoditi u svakodnevnom životu – zaključio je župan.


Od literarnih radova, prve nagrade pripale su, među učenicima osnovnih škola od 2. do 4. razreda, Teu Rohteku i Luki Koačiću (4.r., OŠ Bedekovčina) među učenicima od 5. do 8. razreda Mateju Blagecu (7.r. OŠ Matije Gupca Gornja Stubica), a među učenicima srednjih škola Lauri Završki (4.r. Gimnazije SŠ Zlatar).

U kategoriji likovnih radova, prva mjesta pripala su, među učenicima 2. do 4. r. osnovnih škola Nini Biščan (4.r. OŠ Josipa Broza Kumrovec), među učenicima viših razreda Vjeri Posarić (8.r. OŠ Ante Kovačića Zlatar) te među učenicima srednjih škola Mateji Ljubić (4.r. ŠUDIGO Zabok)

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Zabok"

Facebook