Prethodni članak
Sljedeći članak

Županijski vijećnik: Poljoprivrednici imaju problem, tražim pravno i financijsko rješenje


Vijećnik Davor Kljak (Reformisti) na aktualnom satu Županijske skupštine upozorio je na problem nekih poljoprivrednika, koji nisu dobili državne poticaje za 2023. godinu. Naveo je primjer.

– Poljoprivrednici koji su prema pravilniku izvršili sve svoje dužnosti, ne mogu doći do poticaja jer je u Ministarstvu poljoprivrede donesena odluka da nisu u roku od 72 sata odjavili svoju stoku, što u praksi nije istina. Kada netko prodaje svoju stoku, on izvadi na veterinarskoj ambulanti putovnicu za tu stoku neposredno prije utovara. Poslije utovara, on dolazi u istu ambulantu i donosi papire od te stoke koji se trebaju dostaviti prema Ministarstvu. Poljoprivrednik je dužan to napraviti u roku 72 sata. Događa se u praksi da on donese papire, ne dobije tamo nikakav broj, zapisnik, a veterinari su prošle godine bili zbog svinjske kuge preopterećeni i oni su te papire stavljali na hrpu i unosili ih kada su imali vremena. Krivo je ministarstvo zbog odluke koju je donijelo da inzistira na tome. Poljoprivrednici si ne mogu pomoći, u roku od 72 sata veterinarska ambulanta nije uvela tu stoku da je riješena i ministarstvo donosi odluku da je poljoprivrednik u crvenom i da ne može dobiti poticaj za prošlu godinu. Koje je rješenje, što treba poljoprivrednik poduzeti? Nemoguće je da išta poduzme da dobije poticaj za prošlu godinu. A to je Ministarstvo poljoprivrede napravilo da bi mali poljoprivrednici izgubili poticaj. Tražim pravno i financijsko rješenje – rekao je Kljak.

Župan Kolar rekao je da za ovaj problem on i Krapinsko – zagorska županija nemaju nadležnost. – No, ako postoji problem na terenu, onda je Županijska skupština mjesto gdje možemo o tome razgovarati i gdje možemo potaknuti da se nađe rješenje. Za taj problem ne znam, hvala što se ga javno obznanili, mi ćemo na temelju toga postaviti pitanje resornom ministarstvu da vidimo da li stvarno postoji taj problem i što možemo napraviti da se on riješi. Činjenica je da poticaji za 2023. nisu isplaćeni, činjenica je da isplate s državne razine kasne i to ozbiljno kasne. Mjere ruralnog razvoja koje ima KZŽ su sve provedene i svima je sve isplaćeno, svake godine proračun za poljoprivredu dižemo 10 posto i to ćemo napraviti i za iduću godinu. Za ovo ne znam, ali ćemo poslati pitanje i zamoliti da nam resorno ministarsvo odgovori na njega i da zatražiti, ako postoji taj problem, da se riješi u najkraćem mogućem roku i da poljoprivrednici koji imaju pravo da im se isplati što prije – odgovorio je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook