Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Župan Kolar na prozivke HDZ – ova Ivana Hrena: 'Puno radim, to je točno, a da me teško pratiti, i to je točno'

Na današnjoj sjednici je, među ostalim, usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna te donesena Odluka o visini turističke pristojbe za gradove i općine na području Krapinsko-zagorske županije


Na samom početku današnje sjednice Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije vijećnicima se predstavila nova pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu, Mirjana Smičić Slovenec iz Klanjca, koja je na ovoj dužnosti zamijenila dugogodišnjeg pročelnika Ivana Lamota.

Sjednica je nastavljena Aktualnim satom. HDZ – ovog Ivana Hrena zanimalo je ima li novih informacija o projektu Stubaki, na što je župan Željko Kolar odgovorio da mu je to pitanje postavio već nekoliko puta te da se novih konkretnih informacija nema. – Pregovara se s tri potencijalna partnera koji bi se uključili u provedbu tog projekta, a novog aneksa ugovora neće biti – rekao je župan. Daniel Vnuk (HDZ) zamolio je pročelnicu Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine Ljiljanu Malogorski da se njemu i kolegama dostavi preslika obračuna radnih sati za sve zaposlene upravnih odjela, prekovremene sate i putne naloge. Stjepan Ranogajec (HSP AS) postavio je upit o potporama za samozapošljavanja, zašto je potporu dobio član Županijske skupštine, odnosno baš određena tri korisnika, naglašavajući da to nije etično. Na ovo je župan Kolar odgovorio da je bio raspisan javni poziv, da se javilo samo troje ljudi, a može se dodijeliti 10 potpora.

Na sjednici je većinom glasova usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Županije za ovu godinu. U prvom polugodištu 2019. godine ostvareni su ukupni prihodi i primici u iznosu od 306.570.627,86 kuna dok je za isto razdoblje prošle godine taj iznos bio 280.647.612,80 kuna. - Promatrajući samo Županiju bez proračunskih korisnika, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici od 96.481.097,18 kuna što je za 20.643.876,81 kn ili 27,2% više u odnosu na isti period 2018. godine kada je taj iznos bio 75.837.220,37 kuna. Navedeno povećanje u 2019. g. u odnosu na 2018. g. nastalo je zbog rasta prihoda od poreza, prvenstveno od poreza na dohodak te prihoda od pomoći i primitaka od kreditnog zaduženja za financiranje projekata. Istovremeno, rashodi i izdaci, samo Županije, u prvih šest mjeseci 2019. g. ostvareni su u iznosu od 96.431.688,97 kuna što je za 26.632.969,68 kn ili 38,2% više u odnosu na isti period prošle godine kada je taj iznos bio 69.798.719,29 kuna. Obzirom na realizaciju prihoda i primitaka te rashoda i izdataka, u prvoj polovici 2019. godine Županija je ostvarila višak prihoda nad rashodima u iznosu od 49.408,21 kuna - objasnio je pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Igor Cigula. Na sjednici je istaknuto je i da je realizacija gotovo svake godine manja u prvom polugodištu u odnosu na drugo, jer je pojačana realizacija na kapitalnim projektima planirana u drugoj polovici godine. - Izvorni se prihodi ostvaruju u skladu s očekivanjima, solventini smo i svi se planirani projekti realiziraju – zaključio je Igor Cigula.

Svoje je izvješće o radu u prvih 6 mjeseci ove godine vijećnicima podnio župan Željko Kolar, koji je istaknuo da se proračun dobro puni te da je u KZŽ zaposleno 37621 osoba, što je 416 više nego lani u istom razdoblju. – Bilježimo i porast dolazaka gostiju i noćenja i bilježimo kontinuirani rast u turizmu u svih 12 mjeseci – naglasio je župan, koji je kao jedan od najvažnijih događaja u proteklom razdoblju izdvojio otvorenje ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela u dvorcu Bračak. Na županovo izvješće primjedbe je imao Ivan Hren. – Stječe se dojam da radite 24 sata dnevno, a gdje je efekt? – pitao je Hren, spomenuvši zaduženje Županije od 22 milijuna kuna. – Rezultati su odlični, da, puno radim, to je točno. Da me teško pratiti, i to je točno. Hvala što ste primjetili. Ono što obećam, to i izvršim – odgovorio je župan Kolar. Izvješće o radu župana prihvaćeno je potom većinom glasova, dok je oporba bila suzdržana.

Županijski su vijećnici prihvatili i Prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za gradove i općine na području Krapinsko - zagorske županije. Ovom se odlukom određuje visina turističke pristojbe po osobi i noćenju, visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koji plaćaju osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i visina godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe koji plaća vlasnik kuće, apartmana ili stana za odmor za sebe i članove uže obitelji. Kako je objasnila voditeljica Turističkog ureda TZ KZŽ Sanja Škrinjar, u svibnju je izglasan novi Zakon o turističkoj pristojbi, a u srpnju novi Pravilnik o najmanjem i najvećem iznosu turističke pristojbe. Pravilnik definira 2 razdoblja, jedno od 1.4. do 30.9., a drugo razdoblje su preostali mjeseci. U razdoblju od travnja do rujna dati su minimalni i maksimalni iznosi koji mogu Županijske skupštine po novom donijeti za svoje područje. - Temeljem mišljenja svih turističkih zajednica i JLS gdje nema turističkih zajednica, mi smo složili prijedlog odluke jer smatramo da ne bi bilo pošteno da se koristi pravilnik automatizmom podijeljen na ta dva razdoblja, jer smo mi na kontinentu i glavna sezona traje 365 dana. Također, da se išlo automatski na primjenu Pravilnika, ne bi JLS koje spadaju u potpomognuta područja mogle koristiti umanjenje turističke pristojbe do 30 posto. Stoga smo odlučili izaći s donošenjem odluke na Županijskoj skupštini. Novost je i to što će se sada plaćati i paušalni iznosi po krevetu ili po smještajnoj jedinici za pomoćne ležajeve. Do sada smo imali 4 razreda, najviši A razred bio je 10 kuna, dok je najniži bio 5,50 kuna u ugostiteljskim objektima koji imaju smještaj tipa naših hotela gdje se plaća po osobi i po noćenju. Sada tih razreda više nema, ali smo zadržali taj iznos, većina JLS odlučiula se upravo za iznos od 10 kuna, s izuzetkom Stubičkih Toplica koje su odabrale da to bude 12 kuna, i pojedini koji su išli s umanjenjem od 30 posto – pojasnila je Škrinjar.

Odlukom se definira primjena jednog obračunskog razdoblja u trajanju od 01.01. do 31.12., a Odluka, sa svotama pojedinačno za sve općine i gradove, bit će objavljena u Službenom glasniku Krapinsko – zagorske županije.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na Jadranskoj magistrali (DC8), zbog jakog vjetra, između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina). Magla mjestimice smanjuje vidljivost u unutrašnjosti, a ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program