Prethodni članak
Sljedeći članak

Županija pomaže s 200 tisuća kuna tradicijske obrte koji su posebno pogođeni pandemijom korone

Ako u Zagorju ostane ovakva epidemiološka situacija, mi ćemo prema Nacionalnom stožeru uputiti zahtjev da se nam omogući sajmovanje, poručio je Kolar


Za tradicijske obrte kojima je narušeno poslovanje zbog covid situacije Krapinsko – zagorska županija i ove je godine osigurala novčana sredstva i to 200.000 kuna. Natječaj je otvoren 29. ožujka i traje do 12. travnja. Sanja Mihoivilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu rekla je da je svakom obrtu koji se javi namijenjeno 5.000 kuna potpore.

 

Prihvatljive aktivnosti su sufinanciranje plaća, režijskih troškova, troškova poslovanja, zakup poslovnog prostora, nabava sirovina, knjigovodstvene usluge, podmirenje obveza prema dobavljačima i ostalih troškova tekućeg poslovanja, uređenje poslovnog prostora, edukacija/stručno osposobljavanje i promotivne aktivnosti. Zahtjevi se podnose pisanim putem, papirologija nije zahtjevna.

Mihovilić je dodala da u Zagorju imamo 46 tradicijskih obrta te im zahvalila na upornosti i trudu koji lažu u svoj rad. Riječ je tradicijskim obrtima, koji rade male serije, imaju puno ručnog rada, posebno znanje, a zbog korone ne mogu prodavati na sajmovima.

 

Župan Kolar istaknuo da je od 2017. do 2020. Krapinsko – zagorska županija uložila 534.000 bespovratnih sredstava u tradicijske obrte. Rekao je kako su tradicijski obrti posebno stradali u ovom covid vremenu jer nema sajmovima ni manifestacija Krapinsko – zagorske županije na kojima su takvi obrti ostvarivali značajan dio prihoda. Zato će, ako u Zagorju ostane ovakva epidemiološka situacija, prema Nacionalnom stožeru uputiti zahtjev, da se na području KZŽ omogući sajmovanje. - Ne vidim razloga da ukoliko rade trgovački centri, ne rade i sajmovi na otvorenom gdje imamo ogroman prostor – zaključio je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook