Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan: Pozivam ministra Butkovića u posjet KZŽ da raspravimo o objektivnim problemima na državnim cestama

Nekoliko je dionica o kojima silno želim razgovarati s ministrom, nadam se da neće čekati sljedeće izbore, rekao je župan na obilasku radova na županijskoj cesti u Bedekovčini


Župan Željko Kolar danas je obišao radove na županijskoj cesti Ž2165 Bedekovčina – Orehovica. Radovi su vrijedni 571 tisuću kuna, a obuhvaćaju rekonstrukciju ceste i oborinske odvodnje te izgradnju nogostupa.

Kako je pojasnio Stjepan Sirovec, ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ, ovaj dio županijske ceste je predstvljao ‘usko grlo’, jer je zavoj bio poprilično uzak i dolazilo je do problema prilikom odvijanja prometa, naročito prilikom susreta većih vozila.

- Prošle smo godine na ovom mjestu izvršili radove rekonstrukcije starog postojećeg propusta gdje smo napravili novi propust i proširili prometnicu, a ove godine nastavljamo s drugom fazom gdje uređujemo oborinsku odvodnju, pješačku stazu i proširujemo samu cestu u zoni krivine. Ukupna vrijednost radove koje radimo ove godine je 571 tisuća kuna, izvođač radova su Završni radovi Krešo iz Krapinskih Toplica, sami radovi su počeli početkom svibnja, a očekivani završetak radova je tijekom srpnja. Do tada molimo stanovnike i mještane za obzirnost prilikom prometovanja kroz gradilište. Ukupna vrijednost radova, s prošlogodišnjim, je 1,1 milijun kuna – rekao je Sirovec.


Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban istaknuo je da je sigurost mještana najvažnija, a ovo je bilo kritično mjesto na području Općine. - Nakon završetka ove faze, krećemo sa sljedećom, prema naselju Kebel, gdje se Općina Bedekovčina uključuje vlastitim sredstvima iz proračuna u iznosu od 150 tisuća kuna, a javljamo se na natječaj žUC – a koji je u tijeku da bi se još preostala dionica završila ove godine, skroz do ulaza u naselju Kebel – rekao je Ban.

Župan Željko Kolar potvrdio je da će se početkom jeseni prema Keblu povući još 200 m nogostupa s odvodnjom. Vrijednost investicije zadnjih 200 m prema Keblu kje oko 600 tisuća kuna. Župan se osvrnuo i na plan ŽUC- a za ovu godinu. - Vidljivo je povećanje cijena radova, zbog toga smo zaustavili proces planiranog kredita u vrijednosti od 30 milijuna kuna jer smo u našim projekcijama računali da ćemo preko 60 km cesta modernizirati. Prema sadašnjim cijenama to bi bilo 42 km, značajno manje i nema razloga da žurimo, pričekat ćemo 2,3 mjeseca da vidimo što će tržište pokazati. S obzirom da u našem redovnom i izvanrednom programu uvijek možemo intervenirati na pojedinim dionicama ako se za to pokaže potreba. Moramo se ponašati manirom dobrog gospodara, nadajući se da ovo ludilo u Ukrajini neće predugo trajati – zaključio je župan.

Na pitanja novinara oko problema cesti prema brzoj cesti Poznanovec, ravnatelj Sirovec je rekao da, nakon što je otvorena dionica ceste do Zlatar Bistrice, odlukom ministarstva je cesta spuštena na ŽUC. - Mi tu prometnicu održavamo u pogledu redovnog održavanja, da ona bude provozna. Po svojim dimenzijama ne zadovoljavama tehničkim detaljima da prihvati promet s brze ceste i prema njoj, u kontaktu smo s Hrvatskim cestama, tamo je pripremljena projektno – tehnička dokumentacija i u postupku su i radovi izvlaštenja na određnom dijelu, tako da se iskreno nadamo da će Hrvatske ceste taj postupak privesti kraju i da ćemo u dogledno vrijeme moći pristupiti i samim građevinskim radovima. Također, na brzoj cesti Zlatar Bistrica – Bedekovčina, koju smo morali preuzeti od Hrvatskih cesta, ovih dana smo radili i radove redovnog održavanja, popravljali smo elemenete oborinske odvodnje. Stim radovima redovnog održavanja nastavit ćemo i dalje, a za tu dionicu od strane Hrvatskih cesta postoji projektno – tehnička dokumentacija za pojačano održavanje i tu pokušavamo s kolegama iz Hrvatskih cesta dogovoriti terenski plan kada bi se moglo pristupiti tim radovima jer sama predviđena vrijednost radova je 20 milijuna kuna što ŽUC iz svog proračuna ne može izdvojiti – rekao je Sirovec.


Župan Kolar dodao je da ministra Butkovića poziva godinu i pol dana u službeni posjet KZŽ.

- Napisao sam mu 6, 7 požurnica, jer imamo nekoliko dionica koje stoje. Imali smo dogovor da se za brzu cestu prema Mariji Bistrici, dok se izvodi dionica od Bedekovčine do Zlatar Bistrice, pripremi projektna dokumentacija i ishodi dozvola za dionicu od Zlatar Bistrice do Marije Bistrice. Na žalost, 2,5 godina je prošlo od kada je ova dionica u funkciji, a nekog većeg pomaka nema. Navodno da se sada revidira projekt, pa to objektivno znači da ako na jesen raspišemo natječaj, da opet do proljeća sljedeće godine nema šanse da započnu radovi, a radi se o 6 km ceste. Zatim, na dionici D205 kada se iz Tuheljskih Toplica penjete prema Sv. Križu i Klanjcu, je klizište koje je aktivno i vozi se kroz jednu traku valjda već pet, šest godina. Sada kada se natječaj raspisao i kada je izabran izvođač radova, mislim da je prošlo preko 3 mjeseca, a da nije potpisan ugovor. A koliko nam stoji dionica od Kumrovca do Zagorskih Sela, pa imamo još nekoliko dionica državnih cesta o kojima ja silno želim razgovarati s ministrom Burkovićem, međutim nikako da dođe do službenog sastanka. Zadnji puta u 9. mjesecu prošle godine smo imali dogovor da ćemo se naći u idućih mjesec dana, nadam se da neće čekati sljedeće izbore, jer idućih godinu i pol do 2 nemamo izbora, a on kontinuirano posjećuje KZŽ za vrijeme izbora. Pozivam ga da dođe u službeni posjet KZŽ i da raspravljamo o ovim objektivnim problemima koje imamo – pozvao je Kolar.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook