Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: ''Zagorje je sjajna vinska regija''

U subotu je u lijepom ambijentu Muzeja „Staro selo“ u Kumrovcu održana tradicionalna manifestacija „Martinje u Kumrovcu“ koja je uz bogat program okupila lijep broj posjetitelja


Program je započeo svečanim otvorenjem izložbe „Vinogradari – ljubitelji dobre kapljice“. Voditeljica Muzeja "Staro selo" Kumrovec, autorica izložbe, Anita Paun-Gadža obratila se prisutnima te u kratkim crtama predstavila ovu zanimljivu izložbu koja se dotiče početka vinogradartsva i podrumarenja na području Zagorja kada je vinogradarstvo bilo vrlo mukotrpan posao i kada je zaista vrlo teško doći bez pomoći mehanizacije i kemijskih sredstava do finalnog proizvoda – vina.

Izložba „Vinogradari – ljubitelji dobre kapljice“

Ispred Muzeja Hrvatskog zagorja okupljene je pozdravio ranatelj Jurica Sabol:

– Moram zapravo izraziti zadovoljstvo što Muzeji Hrvatskog zagorja kontinuirano tijekom cijele godine zaista ima jednu intenzivnu izložbenu djelatnost s preko dvadesetak različitih tematskih i stručnih izložbi u pet muzeja na području Zagorja. Čitajući tekst koji je kolegica Anita izuzetno stručno napisala, apsolutno imamo sva uporišta da Zagorje danas u jednu ruku bude i lider u proizvodnji vina, uostalom i s obzirom na to da se prve fosilne vinove loze pronalazilo na području Zagorja prije puno milijuna godina – rekao je ravnatelj Sabol čestitavši voditeljici Muzeja „Staro selo“ na realizaciji ove vrlo vrijedne izložbe.

Kolar: „Radimo na zaštiti naših autohtonih vinskih sorti“

Izložbu je otvorio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar:

– Mnogi ljudi iz drugih krajeva Hrvatske, a i Europe i svijeta zapravo ne razumiju našu ljubav prema vinogradima i našim zagorskim kletima. To je jedna tradicija koju smo mi naslijedili od naših očeva i djedova koja je duboko ukorijenjena ovdje u ovom našem kraju. Zagorje je jedna sjajna vinska regija, regija u kojoj se proizvode pjenušci, ledene berbe... gdje imamo petnaestak vrhunskih vinogradara koji su poznati van granica Lijepe Naše. Veseli da se percepcija o zagorskim vinima u posljednjih trideset godina ne promijenila, nego je neusporediva. I ono na čemu mi baziramo i razvoj turizma i našu gastro i eno ponudu je upravo vezano na to. Mi smo jedina regija u Europi koja ima kompletan meni s europskom zaštitom – puricu kao glavno jelo, mlinci kao prilog, štrukli kao desert i zagorski med. Ono na čemu sada radimo je zaštita naših autohtonih vinskih sorti: starohrvatske beline, svetokriške beline i klanječkog sokola. Kad  napravimo europsku zaštitu, bit ćemo stvarno jedinstvena regija u Europi i vjerujem da će to mnogi turisti koji dolaze iz svih krajeva svijeta u Hrvatsko zagorje, u naš Kumrovec, to znati i te kako cijeniti u našoj ponudi – rekao je župan Kolar.

Šplajt: „U Kumrovcu imamo kvalitetne turističke manifestacije“

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt zaželio je dobrodošlicu gostima u Kumrovec te izrazio zadovoljstvo brojnim manifestacijama koje Kumrovec nudi:

– Ponosni smo na rad Muzeja "Staro selo", Kumrovec i voditeljicu Anitu koja uspješno vodi Muzej. Imamo stvarno kvalitetne izložbe u našem "Starom selu" i turističke manifestacije u našem Kumrovcu. Naravno da moramo svi skupa nadograđivati i da moramo raditi na još jačoj promociji samog Kumrovca kao turističke destinacije – rekao je Šplajt zaželjevši svima ugodan boravak i dobru „martinjsku“ zabavu u Kumrovcu.

„Hallo vinu, goodbye mošt“

Uslijedilo je krštenja mošta po drevnim vinsko-pajdaškim regulama u izvedbi cesargradskih martinjskih meštara. Iskusni martinjski meštri dobro su zabavili okupljene svojim duhovitim doskočicama te zaključili da se u Zagorju ne slavi „Halloween“, nego „Hallo vinu, goodbye mošt“. Čast da budu kum i kuma mladom vinu ove je godine pripala načelnici Krapinskih Toplica Gordani  Jureković i gradonačelniku Novog Marofa, ujedno i saborskom zastupniku Siniši Jenkaču, koji su se vrlo dobro snašli u novim ulogama. Događanju su nazočili i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak te župan Općine Podčetrtek Peter Misja.

Ugodno martinjsko druženje nastavilo se uz pjesmu i ples te dobru kapljicu i bogatu gastronomsku ponudu. Program su svojim oldtimerima obogatili i članovi Oldtimer kluba „Purgeri“. „Martinje u Kumrovcu“ organizirali su udruga vinara „Grozd“ uz Općinu Kumrovec, Muzej „Staro selo“ te TZ područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook