Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar predstavljao RH na Svjetskom investicijskom kongresu u Turskoj

Zapažen nastup KZŽ na godišnjem kongresu Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela


Svjetski investicijski forum poslovnih anđela (WBAF) održao je 23. – 26. listopada 2022. godine u Antaliji, Turska, svoj 6. po redu svjetski kongres. Okupivši preko 200 delegata iz svih dijelova svijeta, program kongresa potaknuo je razgovor o digitalnoj transformaciji ekonomija u post-pandemijskim uvjetima. Delegaciju Republike Hrvatske predvodio je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije. I ovoga puta ostvaren je zapažen nastup – startup iz Hrvatske, Silver Technologies, odabran je za prihvat investicije između 41 tvrtke na natjecanju, a Krapinsko-zagorska županija primila je priznanje za jedno od 6 najbolje organiziranih događanja Svjetskog investicijskog tjedna u konkurenciji od 130 svjetskih događanja.

Suradnja pokrajine Antalye i Krapinsko - zagorske županije
Prvog dana kongresa, župan Željko Kolar sastao se na marginama događanja sa veleposlanikom Republike Hrvatske u Turskoj, NJ/E Hrvojem Cvitanovićem. Tijekom sastanka, Njegova Ekselencija i župan Kolar razgovarali su o suradnji pokrajine Antalye i Krapinsko - zagorske županije u području jačanja gospodarskih odnosa, bilateralnih odnosa i razmjene znanja i iskustva u segmentu turističkog razvoja. Njegova Ekselencija naglasila je da u svjetlu vrlo intenzivne bilateralne razmjene i gospodarnih odnosa dvije zemlje, Turske i Hrvatske, postoji vrlo snažan temelj za nadgradnju. U tom svjetlu, županu Kolaru prezentirana je mogućnost sudjelovanja na turističkom sajmu Endless discoveries koji će biti održan od 08. do 10. prosinca 2022. godine.

Župan Željko Kolar tom je prilikom predstavio rad WBAF Hrvatska ureda, koji se u posljednje tri godine pozicionirao kao vrijedan partner startupova i investitora otvarajući vrata svjetske scene rizičnog kapitala. „Na dosadašnjim kongresima, Hrvatsku su predstavljali startupovi koji su na Global Fundraising Stage ostvarili zavidne rezultate. Tako je u 2020. godini hrvatski startup Identyum odabran za primanje investicije i započeo je pregovore. Ove godine, na pozornici nastupa Silver monitor – s tehnologijama u sektoru zdravstvene industrije. Godišnji kongres WBAF-a odlična je prilika za otvoren razgovor, umrežavanje i sklapanje partnerstava, stoga Krapinsko-zagorska županija i dalje nastavlja s intenzivnim aktivnostima unutar ove mreže kako bi postala prava startu-up bajka na dlanu“, rekao je župan Kolar.

Hrvatski počeci
Podsjetimo, Krapinsko-zagorska županija je krajem 2019. godine uspostavila prvi ured WBAF-a u Europi te se time pozicionirala kao centralna lokacija za pristup pametnom kapitalu. Konkretno, investitori i startupovi, priključivši se u WBAF HRVATSKA zajednicu, osiguravaju pristup međunarodnoj investitorskoj mreži te koriste potencijal internacionalizacije. Tijekom svog prvog nastupa na kongresu u 2019. godini, Županija je predstavila ZEZ CENTAR ZAGORJE u sklopu kojeg planira uspostaviti i hub za spajanje timova/startupova u sferi umjetne inteligencije. Tada je Helena Matuša, predstavljajući Krapinsko-zagorsku županiju, sudjelovala u odabiru i dodjeli nagrada za iznimna postignuća unutar WBAF zajednice. U 2020. godini, WBAF Hrvatska ured prima nagradu za najutjecajniji ured u WBAF mreži, a startup IDENTYUM iz Hrvatske odabran je među 100 startupova za prihvat WBAF investicije. Pandemijske 2021. godine kongres se seli u virtualni prostor da bi se ove, 2022. godine, ponovo održao uživo te okupio preko 200 sudionika iz svih zemalja svijeta.

Digitalne transformacije
Ovogodišnji kongres obojan je temom preživljavanja i rasta poduzetnika u uvjetima poremećenih lanaca dobave, loših demografskih trendova i sve veće pojavnosti de-globalizacije. -Samo uz prihvaćanje kreativnosti, inovacija i poduzetničkog razmišljanja mogu kompanije pristupiti transformaciji poslovnih modela i redizajnu svojih strategija kako bi mogle identificirati nove prilike u post-pandemijskim uvjetima- naglasio je Baybars Altuntas, predsjednik WBAF-a. Sudionici kongresa zaključili su i naglasili nužnost zajedničkog djelovanja privatnog i javnog sektora u kreiranju novih poslovnih modela u trenutnim uvjetima.

Prepoznavši upravo sinergiju poduzetnika i javne uprave, župan Željko Kolar, uz svoje suradnice (Sanja Mihovilić, Karolina Barilar, Vlatka Mlakar, Helena Matuša), predvodio je hrvatsku delegaciju kojoj su se pridružili i Snježana Aston, WBAF međunarodni partner, startupovi Silver Technologies (Tihana Petričević) te Scalable Global Solutions JCS (Markus Borlinghaus, Maja Pekas). Program je počeo sastankom s veleposlanikom Republike Hrvatske u Turskoj, NJ/E Hrvojem Cvitanovićem. U svjetlu bilateralnih odnosa, razgovaralo se o jačanju suradnje u području turizma. Antalija je poznata kao atraktivno turističko odredište koje se bazira prvenstveno na kombinaciji sunca i mora, no postoje i dijelovi kontinenta koji se razlikuju po svojoj raznovrsnoj ponudi. Upravo je ovo dodirna točka međusobne suradnje koju će Krapinsko-zagorska županija dalje istražiti.

Zapažen nastup Hrvatske i Krapinsko-zagorske županije
Drugog dana kongresa program su otvorili ministar Južnoafričke Republike te predsjednik zaklade Nelson Mandela. Govore su održali i guverner Antalije, Ersin Yaziei, NJ/E Ban Ki Moon, tajnik UN-a od 2007. – 2016. godine te predsjednica Republike Kosovo gđa. Vjosa Osmani. Župan Kolar, uz ostale visoke uzvanike, protokolarno je nazočio i službenom otvorenju kongresa. - Kompetitivnost poduzetničkog ekosustava moguće je postići isključivo sinergijom aktivnosti svih dionika uz visoku razinu uzajamnog poštovanja, potpore i balansiranja između profita i kreiranja jasnog društvenog utjecaja - izjavio je župan Kolar na predstavljanju.

Kao predsjednik Upravnog odbora WBAF Hrvatska, Kolar je istaknuo da WBAF Hrvatska pomiče umrežavanje na globalnoj razini, a ono dovodi do razmjene znanja, otvara vrata internacionalizacije startupova te time ojačava uspjeh poduzetničke aktivnosti. Vodeći se ovom misijom rada WBAF Hrvatska, ured je ove godine osigurao nastup jednog startupa iz Hrvatske – Silver Technologies – koji je pobijedio u natjecanju 41 startupa na Globalnoj financijskoj pozornici u okviru kongresa. Time se startup osigurao ulazak u pregovore oko realizacije investicije. Silver Technologies – startup je kojeg vodi Tihana Petričević, a usmjeren je na jačanje kvalitete života starije populacije. Naime, Silver Monitor je pametni sat koji, u kombinaciji s aplikacijom, omogućuje praćenje vitalnih funkcija seniora u realnom vremenu omogućujući zdravstvenim djelatnicima, ali i obitelji, bolju skrb za pacijenta, odnosno člana obitelji.

Priznanje Županiji
WBAF, kao krovna organizacija, u 2022. godini organizirao je WBAF Investitorski tjedan u 130 zemalja svijeta. Obilježavanju ovog tjedna pridružila se i Republika Hrvatska, odnosno WBAF Hrvatska ured kojeg predvodi Krapinsko-zagorska županija i Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije. Ovo događanje proglašeno je jednom od 6 najboljih unutar organizacije te je Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra, primila priznanje za doprinos razvoju dijaloga investitora i startupova unutar WBAFa. Inače, WBAF ured Hrvatska jedan je od 8 ureda otvorenih od strane WBAF-a. Zajednicu čine uredi u Gani, Tanzaniji, Tajlandu, SAD-u, Bahreinu, Albaniji, Nigeriji. Predsjednici Upravnih odbora svih ureda, primili su i priznanje za svoj doprinos i inicirani su u zajednički odbor svih ureda. Župan Željko Kolar, kao predsjednik Upravnog odbora WBAF Hrvatska, pristupio je zajednici u ime Republike Hrvatske.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook