Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN KOLAR:'Ovo je projekt za sljedećih 50 godina, značajan i za naše gospodarstvo'

U Zaboku je održana uvodna konferencija projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok. 'Ovaj projekt neće samo promijeniti odnose i uvjete u školi i za učenike i nastavnike već govorimo o cjeloživotnom obrazovanju i ovo je projekt za sljedećih 50 godina, rekao je župan Kolar


U Zaboku je održana uvodna konferencija projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek, Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ivana Pilko Čunčić, nastavnica Sektora za srednjoškolski odgoj i obrazovanje odraslih, Jelena Mamić Goričanec, ravnateljica Odjela za praćenje programa za razvoj, izvještavanje, komunikaciju i vidljivost pri Ministarstvu turizma i sporta, predsjednik HGK Županijske komore Krapina Josip Grilec, Ivan Đurkin Benkotić, predsjednik Ceha ugostitelja Obrtničke komore KZŽ, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina Goran Vukmanić, partneri s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, s Fakulteta za menagement u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije te iz srednjih škola u Bjelovaru, Varaždinu i Prelogu, udruge nastavnika ugostiteljskog obrazovanja, počelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i Eu fondove Vlatka Mlakar i pročelnica Upravnog odjela za obrazovnje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec te zamjenica ravanateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša te Željka Grmovšek. Projekt Regionalni centar Zabok financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je vrijedan 66,6 milijuna kuna, a njime se planira uspostaviti centar koji će moći brzo odgovoriti na promjene trendova u sektoru turizma i ugostiteljstva. Uz ovaj projekt SŠ Zabok provodi i projekt Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, koji je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vrijednost je 35 milijuna kuna. Sve zajedno kada se zbroji, projekti koji se provode u SŠ Zabok vrijedni su preko 100 milijuna kuna.

Ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec rekla je da je SŠ Zabok, relativno mala škola u malom gradiću, dobila ovako veliki i značajan projekt, a to znači da je morala biti dobra i kvalitetna. - To je dokaz da zidovi i zgrade ne čine školu ili instituciju, već njezini nastavnici, djelatnici i lokalna zajednica koja ih podupire. Mi smo bili prema vrednovanju odnosno kriterijima Ministarstva znanosti i obrazovanja po kvaliteti druga ugostiteljska škola između 70 – ak bodovanih u RH i bili smo treća od 351 bodovane škole u 5 sektora koji su dobili regionalne centre kompetentnosti. Jedini smo regionalni centar između Osijeka i Opatije, što je velika čast, ali ujedno i velika odgovornost. Da bismo postali centar, prvo nas je trebao predložiti naš osnivač, Krapinsko – zagorska županija, koja je to zdušno i sa srcem napravila i koja nam pomaže od prvog dana pripreme projekta, kako kroz pomoć kadrova, tako znatnom financijskom pomoći koja će nam biti potreba u realizaciji infrastrukturnog projekta. Da nema nerješivih problema, pobrinuo se i Grad Zabok s kojim uspješno rješavamo sve poteškoće na koje nailazimo. Tu su nam i suradnice iz ZARA – e. Da bi riješili centralni i veliki dio projekta, izrada standarda zanimanja, kvalifikacije i novih nužno potrebnih kurikuluma u sektoru turizma, uvijek nam je na raspolaganju Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Jednako tako prati nas u svakom koraku i Ministarstvo turizma i sporta – rekla je ravnateljica te dodala da vjeruje da će krajem prosinca 2023. u krasne nove prostore pozvati sve suradnike koji školi pomažu u realizaciji projekta.

Voditelj Regionalnog centra Zabok Andrej Ivankov rekao je da je SŠ Zabok godinama nizala uspjehe na natjecanjima u RH i van nje te gradila novi kadar u sektoru turizma i ugostiteljstva. 2018. godine stručnjaci Ministarstva znanosti i obrazovanja su došli na ideju da nagrade 25 najboljih strukovnih škola na području Hrvatske, pa je SŠ zabok proglašena jednom od 6 srednjih škola s regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Cilj je tranformacija u nešto bolje, modernije, suvremenije. Nije dovoljna samo fizička transformacija, već je potrebna i ona mentalna, koja se često naziva cjeloživotnim učenejm, tako da je SŠ odlučila napraviti još jedan projekt pod imenom Regionalni centar Zabok, odnosno ReCeZa. Cilj projekta je jačanje kompetencija svih nastavnika, profesora i mentora, poboljšanje i priprema za nadolazeće nove aktivnosti koje ćemo imati u sklopu regionalnog centra – rekao je Ivankov. Jedna od tih aktivnosti je obrazovanje, izrada 4 nova zanimanja i svih popratnih sadržaj koji uz to idu – kurikuluma, standarda zanimanja, kvalifikacija, amterijala potrebnih za ta zanimanja. - Uz klasično obrazovanje, tu pričamo i o formalnom i neformalnom obrazovanju odraslih osoba. Regionalni centar Zabok želi raditi i na onim neformalnim, odnosno puno stručnijim usavršavanjima znanja i vještina s područja turizma i ugostiteljstva. Kako bi se sve ovo postiglo, treba dići razinu znanja i kompetencija naših nastavnika, profesora i mentora. Oni već sada provode niz edukativnih radionica kako bi to postigli i radit će to tijekom cijelog trajanja projekta. Radimo i na formiranju poduzetničkog duha, ideji da se susretnu lokalni i regionalni proizvođači proizvoda s poduzetncima u sektoru turizma i ugostiteljstva, a da naši polaznici iz Regionalnog centra sudjeluju u tom cijelom procesu kako bi se upoznali s tržištem – rekao je Ivankov.



Tim Zagorske razvojne agencije zdušno je radio na ovom projektu gotovo godinu dana i hvala SŠ Zabok na ukazanom povjerenju. Velika je to stvar kada zajedničkim snagama možete pripremiti ovakav projekt za svoje područje. Zagorska razvojna agencija na pripremi ovog projekta zdušno je radila godinu dana. Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša zahvalila je SŠ Zabok na ukazanom povjerenju. Kroz ovaj projekt se jednim dijelom specijaliziramo za segment turizma i ugostiteljstva , ali dajemo i određene životne vještine, i omogućujemo iodraslima i djecu i svima koji se žele obrazovati da steknu jedno široko znanje, koje je itekako mogu primijeniti u različiti m sektorima. I to je upravo bogatstvo ovog projekta koje leži da možemo povezati različite sektore, od turoizma, ugostiteljstva, poljopruvrede i poduzetništva i jačati te vještine.


Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je da se ovaj projekt uklapa u ono što se u Zaboku godinama radi i da je nastavak tradicije razvoja obrazovanja . Ekonomska, tekstilna, fakulteti… sve to Zabok ima i oduvijek je bio orijentiran prema potrebama mladih . – Ovaj projekt važna je stvar za naše obrazovanje, za županiju, za Grad Zabok i sve one prethodne generacije nastavnika,profesora, mentora koji su uložili svoj život, rad, znanje, sposobnosti i ljubav prema mladima da bi stvorili temelje ove zgrade. A najveći potencijal je ljudska vrijednost – rekao je Hanžek, čestitavši svima koji su bili uključeni u ovaj ogromni projekt , posebno županu i ekipi koji su bili ustrajni u tome da projekt prođe. Rekao je i su vrata Grada otvorena za bilo kakvu pomoć.

 


Čestitke na projektu uputile su i ravnateljica Odjela za praćenje provedbe programa za razvoj, izvještavanje, komunikaciju i vidljivost pri Ministarstvu turizma i sporta Jelena Mamić Goričanec, naglasivši da centar Zabok jedan od proaktivnijih centara te ravnatelijca uprave za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac.


'Ja se nadam da podršku koju ste imali do sada da će ona u narednom periodu, od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja biti još veća i evo, u to ime, mislim da vam možemo ponuditi i daljnju suradnju, a isto tako nadamo se da sve ovo što nas je pratilo kroz prošlu godinu je možda dovelo do toga da se s projektom možda malo kasni u određenom razvoju, ali to ne znači da svi nismo željni što će ovaj projekt dati, rekla je Šrepac zaželjevši uspješan rad, a županu, kao osnivaču, želi da i dalje bude uporan u svim svojim nastojanjima sa svojom ekipom ne samo kroz ovaj centar već isto tako kroz razvoj i određenih drugih projekata, da i dalje bude uz bok svojih škola budući je znana uloga osnivača i koliko je osnivač ustvari u cijeloj priči s jedinicom lokalne samouprave, u ovom slučaju s Gradom Zabokom, predstavlja. 'Čestitam vam i želim puno uspjeha u narednim drugim projektima, zaključila je Šerepac.

Na kraju se obratio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuvši da je veliko zadovoljstvo biti u dvorani. 'Gledajući vas u dolasku, pripremajući se za današnju početnu konferenciju, vraćajući se natrag u 2018. godinu kad je sve to počelo, razmišljao sam kako da vam se danas obratim i kojim redosljedom', započeo je župan Kolar i zahvalio Vladi RH, nečelnicama sektora iz dva ministarstva, znanosti i obrazovanja i turizma i športa koji je rekao da su napravili sjajan posao koji ćemo mi pretvoriti u sjajan projekt, u sjajan proizvod. Pohvalio je ravnateljicu Srednje škole Zabok i njezin tim zajedno s učenicima koji su svojim rezultatom, ocjenjivanjem koje je dovelo do te rang liste, zapravo Županiju kao osnivača doveli u mogućnost da mogu aplicirati i da se danas razgovara o ovome. Također, tu je tim Zagorske razvojne agencije, tim Županije, gradonačelnik Zaboka i njegove službe..., županu Kolaru bilo se teško odlučiti. 'Zahvala na podršci svim partnerima na ovom projektu, jer ovo će biti regionalni centar, ovo nje priča iz Zaboka ni Krapinsko – zagorske županije, ovo je priča i Varaždinske, Međimurske, Zagrebačke, Koprivničko – križevačke, Bjelovarsko - bilogorske županije, ovo je, ja bih rekao hrvatska priča, rekao je župan Kolar zapitavši se je li to priča ili bajka.

Objasnio je da imamo jednog mladog školovanog čovjeka koji je otišao raditi u Dansku i radio u Danskoj nekoliko godina i vidio jedan europski projekt u njegovoj školi u njegovom gradu i njegovoj županiji i odlučio se vratiti zbog toga natrag u Hrvatsku, prijaviti se na natječaj, biti najbolji, postati voditelj Centra i biti u mogućnosti provesti ovakav jedan projekt koji će, prema riječima župana, na kraju biti težak oko110 milijuna kuna, a možda čak i više. 'Opet se postavlja pitanje je li priča ili bajka? To je posao jer samo kroz posao, viziju ako znate što želite, imate samo sjajan tim koji zna ono što ste si zacrtali, onda možete doći do ovakvog rezultata. Današnja početka konferencija nije za nas početna, to je jedna od faza od 2018. godine od kad radimo zajednički na ovom projektu. I zapravo je jedan projekt, potpisivali smo dva ugovora: prvi još 2019. godine oko 30 milijuna iako će građevinski radovi koštati vjerojatno 40 milijuna, a drugi za 60,7 milijuna kuna, ali čitavo vrijeme s projektantom i sa svim ovim ljudima s koje sam naveo, čitavo vrijeme radimo. Školu ćemo preseliti u Regeneraciju s kojom smo potpisali ugovor i koja nam priprema prostor čim se školska godina završi i naši učenici ćenastaviti svoje školovanje sljedeću školsku godinu u prostorima Regeneracije da bi se ovdje mogli normalno odvijati radovi, a dio koji se tiče samog ugostiteljskog dijela da će biti u dvorcu Bračak koji je iznajmljen kako bi se kuhinja, restoran i taj prostor mogao održavati praktički za nastavak. Lokacijska dozvola nam je izdana 16.11. 2020. godine, međutim morali smo ići na izmjenu jer smo dobili od HEP-a da moramo graditi i novu trafostanicu, posebno za ovaj mali objekt koji će biti iza nas, a to je još doatnih milijun kuna troška za županiju, za osnivača. Međutim, mi ćemo dobiti novu lokacijsku dozvolu i zahtjev za novu građevinsku dozvolu ćemo predati 4.5. To znači, sukladno zakonu, deveti dan u 9 sati ujutro će nam ravnateljica primiti građevinsku dozvolu, a mi paralelno pripremamo i javnu nabavu. Čim dobijemo građevinsku dozvolu, uz sitna usaglašavanja, odmah krećemo s postupkom javne nabave i očekujemo da već krajem godine počnemo s radovima jer imamo rokove kojih se moramo pridržavati. Apsolutno sam uvjeren da ćemo se držati svih rokova, da imamo dovoljno kvalitetne građevinske operative i ovdje doma, da će prepoznati ovaj trenutak i značaj ovog projekta za cijelu regiju, da ćemo imati dovoljno ponuđača, da ćemo odabrati najpovoljnijeg i da ćemo u svim rokovima izvršiti ovaj projekt. Ovaj projekt neće samo promijeniti odnose i uvjete u školi i za učenike i nastavnike već govorimo o cjeloživotnom obrazovanju i ovo je projekt za sljedećih 50 godina. Vjerujem u značaj ovog projekta i za gospodarstvo, jer su s nama i predstavnici Obrtničke i Gospodarske komore koji će shvatiti značaj ovog projekta kroz nekoliko godina jer naša zagorska Bajka na dlanu nije bez razloga proglašena najboljom kontinentalnom destinacijom u RH, nemamo bez razloga iu ovim sada čudnim okolnostima korone imamo najviše noćenja na kontinentu i nije bez razloga da imamo i rast tih dolazaka u odnosu na 2020. godinu koja, nažalost, nije usporediva s ničim. Uvjeren sam da nam ni ovi novi normalni uvjeti neće zasmetati da ovaj projekt završimo do kraja, rekao je župan Kolar zahvalivši se svima koji su radili i koji će raditi na provedbi ovog projekta uz vjeru da ćemo se u sasvim drugačijim okolnostima sve se zajedno ponovno naći i proslaviti završetak ovog sjajnog projekta. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook