Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN KOLAR: Ovdje je niz sjajnih mladih stručnjaka koji mogu odgovoriti izazovima u gospodarstvu i obrazovanju'

Poduzetnički centar kao poduzetnička potporna institucija zadužena je za operativno provođenje mjera za razvoj poticanja poduzetništva na lokalnom području Krapinsko – zagorske županije i kao sredstvo edukativne pomoći, rekla je Jantol - Županić


U Krapini su prezentirani sjajni rezultati Poduzetničkog centra Krapinsko- zagorske županije u prošloj godini. Tom je prigodom župan Željko Kolar istaknuo da je 2020. godinu obilježilo otvaranje Poduzetničkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije vrijednosti 32,5 milijuna kuna od čega 21,5 milijuna su sredstva europskih fondova, a 11 milijuna Krapinsko – zagorske županije.


'Ono što je bitno je, da kad smo se preselili u ovaj prostor koji je dom, sjedište našeg poduzetničkog centra, to je i mjesto u kojem je 13 inkubacijskih jedinica od kojih imamo 11 već popunjenih, popunjeno je svih pet proizvodnih i šest iz ostalih djelatnosti . Ono što treba posebno spomenuti je da je u sklopu samog Centra centar za robotiku kojeg vodi naša Srednja škola iz Krapine. To je jedan put koji smo si zacrtali, a to je pozicioniranje između gospodarstva i naših srednjih strukovnih škola i da učenici imaju uvjete prakse onakve kakve imaju kad dođu na tržište rada i da dobar dio strojeva na kojima rade naše najuspješnije i najveće firme zapravo imamo u našem Centru za robotiku i nove tehnologije, rekao je župan Željko Kolar.



Dodao je da tu radi WBAF ured za Hrvatsku u sklopu kojeg je prije nepunih mjesec dana prezentiran projekt BAIF koji je iskorak u stvaranju mreže mentora i pomoći mladim start up-ovima, poduzetnicima koji imaju inovativne ideje i vjerujem da sve što se događa u ovoj zgradi, a ovdje je užurban tempo i svaki dan se nešto događa bez obzira na epidemiološku situaciju, da će se rezultati svega toga što radimo tek vidjeti u budućnosti. Ono što je pred nama, osim redovnih aktivnosti, pripremamo specijalizaciju samog poduzetničkog centra čime ćemo se pozicionirati ne samo na hrvatskom nego i na europskom tržištu. Apsolutno sam uvjeren da ovdje ima dovoljno znanja u ljudima, u Poduzetničkom centru, Zari, Regei, našim ustanovama, jer ključ uspjeha su ljudi, ovdje ima niz sjajnih mladih stručnjaka koji mogu odgovoriti izazovima u gospodarstvu i obrazovanju u jednom pozicioniranju koje je pred nama, rekao je župan i čestitao ravnateljici Martini Jantol – Županić na rezultatima u 2020. godini te na planu i programu za 2021. godinu.



Poduzetnički centar kao poduzetnička potporna institucija zadužena je za operativno provođenje mjera za razvoj poticanja poduzetništva na lokalnom području Krapinsko – zagorske županije i kao sredstvo edukativne pomoći. Pomažemo poduzetnicima u razvoju poduzetništva i njihovih ideja. Osnovne su aktivnosti priprema i provedba projekata, savjetovanje i informiranje, operater inkubatora, ured WBAF Hrvatska te edukacije – rekla je Martina Jantol Županić.

U 2020. Godini ukupno je pripremljeno 76 projekata, ukupne vrijednosti 14,9 milijuna kuna, od toga 21 projekt za poduzetništvo u vrijednosti 9,6 milijuna kuna te 55 projekta za ruralni razvoj u vrijednosti 5,3 milijuna kuna. U provedbi je bilo 40 projekata. Što se tiče pripreme projekata za poduzetnički centar, vrijednosti 170 milijuna kuna, u 8 projekata smo bili partneri ili nositelji. Jedan od najznačajnijih je inkubator, vrijedan 32,5 milijuna kuna, tu su i E – poslovanje , Podrži, Bussines Point Zagorje, Follow you food, Alpe Adria Alliance, Tech Boost program i Baif – nabrojala je Jantol Županić. Dodala je da su prvi u Hrvatskoj 20. ožujka kao poduzetnička potporna institucija od strane župana stavljeni u funkciju besplatnog pružanja savjetodavnih usluga poduzetnicima, što se tiče mjera COVID. - Sveukupno smo imali 684 savjetovanje u prošloj godini, 1.484 se odnosi na COVID mjere, i to je odrađeno u ožujku i travnju – rekla je.


Poslovno – tehnološki inkubator je najvažniji projekt završen u 2020. Godini. Ima 13 inkubacijskih prostora, od kojih je 11 inkubacijskih već puno. – Prošle godine 9 je poduzetnika bilo dovoljno hrabro da uđe u Inkubator. Tu je Edukacijsko – tehnološki prostor, Centar za robotiku i nove tehnologije, Inovativni laboratorij i savjetodavni inkubator. Želimo da naš inkubator bude hot – spot poduzetništva, središte stručne, savjetodavne i mentorske pomoći za potporu rastu i razvoju poduzetništva u Krapinsko – zagorskoj županiji. Svečano smo ga otvorili u srpnju 2020. godine. Sam projekt administrativno je završen 1.10., ukupna vrijednost mu je 32,5 milijuna kuna – istaknula je Jantol Županić.


Edukacije su bile održane u manjem broju od planiranih zbog epidemiloške situacije, održano je nekoliko konferencija te Dani otvorenih vrata. – Potpisali smo nekoliko sporazuma o suradnji, održali Social impact boost, hibridnu konferenciju, a ponosimo se što je Ured WBAF dobio dobio nagradu kao najutjecajniji WBAF ured u mreži u 2020. Godini od strane svjetskog kongresa WBAF International – rekla je direktorica.
Što se tiče planova za 2021., prijavljeno je 45 novih projekata. – U projektu BAIF širimo mentorsku mrežu, bio je javni natječaj za 10 domaćih i 5 internacionalnih mentora u mreži, izrađen je kurikulum investicijske spremnosti, tu je i provedba boot kampa, kurikulum edukacije za poslovne anđele, a planira se i sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji ove godine. Provodimo i projekt Bussines point Zagorje, u kojem ćemo informirati poduzetnike s područja naše županije, nadograditi web stranice s interaktvnim prikazom poslovnih zona, povezivvati poduzetnike u KZŽ, javni i privatni sektor – rekla je Jantol Županić. Tu je i nastavak provedbi aktivnosti projekta BAIF, prijava projekta Alpe – Adria Alianz, održavanje start – up sajma i posjete kolegama iz drugih inkubatora, priprema start – upova na nove investicije.
-U 2020. godini prihodi Poduzetničkog centra su bili 2,548.000 kuna, a 2021. očekujemo povećanje za 32 posto. Što se tiče rashoda, 2020. je bila na 2.543.000, a 2021. se očekuje povećanje 31 posto. Što se tiče komparacije podataka od kada je osnovan Podutenički centar i samostalno djeluje, 2018., krenuli smo s 8 zaposlenih, u 2019. nas je bilo 9 i u 2020. Godini 13. Za tržište smo pripremili 139 projekata u 2018., 40 u 2019., 76 u 2020., 255 projekata ukupne vrijednosti od milijardu kuna – rekla je direktorica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook