Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN KOLAR: 'Ovakve ljude koji se ozbiljno bave poljoprivredom mi trebamo'

U Krapini su danas dodijeljeni ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu za povećanje poljoprivredne proizvodnje.


Poljoprivredni proizvođači s područja Krapinsko – zagorske županije, ukupno 21 korisnik, primio je danas ugovorekojim su ostvarili potpore u iznosu od 606.903, 19 kuna. Cilj mjere bio je povećanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje poljoprivrednih gospodarstava Krapinsko-zagorske županije kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu poljoprivrednih proizvoda.  Rok za podnošenje zahtjeva bio je od 26. veljače do 28. ožujka, ali zbog velikog broja pristiglih zahtjeva natječaj je privremeno zatvoren 14. ožujka.

Povjerenstvo je donijelo odluku da se potpora dodjeljuje prema sektoru ulaganja, za ulaganje u stočarsku proizvodnju odobrava se 75 % potpore, za ulaganje u sektor voćarstva 60 % potpore, a za ostale sektore 50 % potpore, sukladno broju ostvarenih bodova. Ugovore  su korisnicima uručili župan Krapinsko -  zagorske županije   Željko Kolar i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek. Potpore su dobila većinom obiteljska poljoprivredna gospodarstva te jedan obrt za graditeljstvo i poljoprivredu, a korisnici potpora sredstva će iskoristiti za kupnju sadnica sibirske borovnice, oraha, jabuka, šljiva, lješnjaka, kupnju zemljišta, kupnju junica simentalske pasmine, za izradu i montažu plastenika te kupnju materijala za navodnjavanje. Iznosi su od desetak tisuća do 48 tisuća kuna.

OPG Sporiš iz Velike Horvatske kod Desinića ostvario je potporu u iznosu od 39.000 kuna i to za kupnju rasplodnih mliječnih goveda. – Bavimo se stočarstvom – uzgojem mliječnih krava i  ova će nam potpora itekako dobro doći za proširenje naše proizvodnje. Kupit ćemo četiri junice simentalske pasmine. Ukupno uzgajamo 27 grla, od toga 12 mliječnih krava. Ovo je prva potpora koju smo ostvarili. Javili smo se po prvi puta na natječaj i jako smo iznenađeni realizacijom – rekla je  Bosiljka Sporiš, članica OPG Marijan Sporiš, jednog od 21 korisnika koji je ostvario sredstva.

Hrvoje Tomorad

Među korisnicima koji je ostvario županijsku potporu je i Hrvoje Tomorad iz Marije Bistrice. OPG Tomorad bavi se uzgojem cvijeća, povrća i voća. – Svaka potpora je dobrodošla jer nam olakšava investiranje i razvoj prema naprijed – rekao je Tomorad, čiji je OPG ostvario iznos od 34. 669 kuna za uzgoj povrća i cvijeća. Dobivenim sredstvima kupit će profesionalne stolove za proizvodnju cvijeća, kupnju folija, motoria za navodnjavanje i PVC profile.

 – Ovakve ljude koji se bave ozbiljnom poljoprivrednom mi trebamo i zato ćemo ih uvijek podupirati ovakvim potporama – rekao je krapinsko –zagorski župan Željko Kolar, čestitavši korisnicima te najavivši da će od sljedeće godine sve korisnike staviti u isti rang bez obzira na vrstu proizvodnje za ostvarivanje potpore u iznosu od 60 posto. Osim potpora poljoprivrednicima na ovakav način, dodjelom bespovratnih sredstva,  zadatak je, naglasio je župan,  i da domaći proizvodi nađu put do naših restorana. Zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek podsjetio je da je Odlukom o mjerama razvoja poljoprivredne proizvodnje Krapinsko-zagorske županije za 2018. godinu utvrđeno  jedanaest mjera koje će se provoditi tijekom 2018. godine za što je u proračunu KZŽ osigurano ukupno 2,6 milijuna kuna.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook