Prethodni članak
Sljedeći članak

Župan Kolar: Nova centralizacija neće riješiti probleme u zdravstvenom sustavu

Župan Željko Kolar prisustvovao je sastanku premijera sa županima, predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina


Župan Željko Kolar prisustvovao je u petak sastanku predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa županima, predstavnicima Udruge gradova u RH i Hrvatske zajednice općina, koji je održan u Zaprešiću.

Teme sastanka bile su situacija s pandemijom koronavirusa te uloga i obaveze lokalne i regionalne samouprave u sustavu civilne zaštite, izrada državnog proračuna za 2022. godinu, novog Zakona o proračunu i pripreme za uvođenje eura kao službene valute te nove prilike koje nude europski fondovi u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine.


-Nekoliko loših vijesti i nekoliko dobrih – prokomentirao je sastanak župan Kolar, ističući da je dobro da se takvi sastanci održavaju zbog neposrednog kontakta s premijerom i ministrima i brifinga o potezima u idućem razdoblju. - Nova izmjena poreznog zakona kojeg je prezentirao ministar financija Zdravko Marić ima dobrih elemenata koji će nama omogućiti da lakše prebrodimo ovu krizu u proračunima i našim ustanovama koja se dogodila zbog korone. Tu pogotovo mislim na zdravstvene ustanove i nama datu mogućnost da stavke u samom proračunu možemo prebacivati ne unutar 5 nego 15 posto. To je dobro. No ono što nije dobro je najavljena nova centralizacija zdravstva – rekao je Kolar.


Dodao je da je reformu zdravstvenog sustava potrebno napraviti. – Za to što je zdravstveni sustav u tako lošem stanju je kriv je ministar, ali ne samo ovaj i ne samo ova Vlada, nego u kontinuitetu. Ne mogu za sve što se događa prebaciti krivnju na sadašnje osnivače jer mi niti ne potpisujemo kolektivni ugovor i utvrđujemo vrijendosti ugovora, niti visinu plaće, niti visinu zdravstvenih usluga, niti limite. To sve radi Vlada. Povećanje plaća 6 posto, osigurana sredstva za 2 posto i onda se čude što su zdravstvene intitucije u minusu – komentirao je župan.


Kao drugi problem naveo je da ne zna što će se dobiti centraliziranjem i spajanjem Hitne medicinske službe i Zavoda za javno zdravstvo. – Mi kao županija u posljednjih 10 – ak godina uložili smo ogromna sredstva da bi ih dobro opremili, da bi im omogućili što bolje uvjete rade i sveli ih u zlatni sat odnosno prosjek našeg izlaska hitne po punktovima 15 do 17 minuta. Da oni otiđu na neku drugu lokaciju van granica županije nije bio nikada problem, imamo sporazume čak sa susjednom Sovenijom da naši vatrogasci otiđu na njihovu stranu gasiti požar i oni na našu. Ne vidim tu nekog prevelikog smisla. Što se tiče općih bolnica, da treba ih sanirati, napraviti plan, ali centralizacija neće riješiti problem jer ta centralna država je i napravila taj problem koji imamo – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook