Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽUPAN: Bili smo spremni kupiti aparat za testiranje, no struka smatra da nam on nije potreban

Zbog kašnjenja rezultata testova, županijski Zavod od danas šalje ispomoć u Zagreb, a ako se kašnjenje nastavi, župan će tražiti hitan sastanak s Berošem i Capakom


Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije Tomislav Jadan rekao je da će županijski Zavod poslati jednog mikrobiologa i jednog tehničara u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagreb kako bi bili na ispomoći, da bi se uzorci mogli čim prije obraditi.

Župan Željko Kolar potvrdio je da se dogovorila suradnja našeg i Zavoda u Zagrebu. – Dat ćemo im pomoć u ljudstvu da se ne dogodi da zbog ljudskog faktora kasne rezultati briseva. Ako je pak kašnjenje zbog nedostataka medicinskih potrepština, an to ne možemo utjecati. Suradnja je prihvaćena i od danas to počinje funkcionirati – kaže župan. Na novinarsko pitanje zašto naša županija nije osposobljena da sama provodi analize i nalaze, župan je odgovorio da se razmatrala kupnja aparata, koji stoji preko 800 tisuća kuna. – No u jednom se satu mogu obraditi 3 uzorka i ovom trenu to nam ne bi puno značilo. Kako Krapinsko – zagorska županija gravitira prema Zagrebu, koji u normalnim uvjetima ima dosta kapaciteta da obrađuje uzorke, preporuka je struke da to nije potrebno. Mi smo bili spremni izdvojiti sredstva, no struka, Zavod, nadležno ministarstvo, preporučilo je da ne ulazimo u tu investiciju jer ona neće donijeti iskorak, a kada se epidemija smanji neće biti ni potrebna. S druge strane, tu je vrijeme postupka javne nabave, pa edukacija ljudi koji bi to radili, do tada ćemo epidemiju staviti u okvire od ranije – pojasnio je Kolar.

Dodao je i da je s ministrom Berošem razgovarao o kašnjenju rezultata i da je ispred županijskog Stožera poslan dopis u kojem se traži da se uzorci rješavaju s danom dobivanja. – Sutra ujutro imamo sastanak Stožera, ako se to neće dogoditi tražit ću hitan sastanak s s Berošem i Capakom da vidimo što možemo napraviti da se to riješi u najkraćem roku – rekao je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook