Prethodni članak
Sljedeći članak

[ŽUPA GORNJA STUBICA] Obnovljene su prilazne staze crkvi i uređen je okoliš ispred župne kuće


Pred nekoliko tjedana uređene su dvije prilazne staze oko gornjostubičke Župne crkve svetog Jurja. Dotrajali je beton uklonjen i postavljene su nove kocke koje je financirala, kako nam je rekao upravitelj župe vlč. Nikola Jurković, Općina Gornja Stubica. – Ujedno je uređen i okoliš ispred župne kuće, stara dotrajala ograda je maknuta, napravljeni su odvodi za oborinske vode te je sve isplanirano i uređeno novom travom i cvijećem – dodao je vlč. Jurković.

Radi se uz pomoć župljana

Nedavno su završeni i radovi na groblju u Dubovcu, gdje je obnovljena alatnica te je križ s groblja restauriran i preseljen na ulaz u groblje. - Upravo nam se ovih dana iz obnove vraća stoljetni oltar sv. Fabijana i Sebastijana u Slanom Potoku koji je potpuno obnovljen. Njegova obnova je stajala 132.500 kuna. Ministarstvo kulture je doniralo 60.000 kuna, a ostatak će prikupiti sami župljani uz pomoć Općine – kaže župnik. Vrijednost svih ovih radova je velika, no, velik je, kaže, i odaziv župljana da sudjeluju svojim sredstvima u obnovi. - Puno je naših Gornjostubičanaca u inozemstvu, ali u njihovim srcima živi njihova župa i sveti Juraj, pa se također svake godine uključe u sve projekte svojim sredstvima. Tu su naši svećenici, domaći sinovi, vlč. Ivan Levak i vlč. Stjepan Lukec koji djeluju u misijama u Njemačkoj, a uz župljane tu je naš načelnik Jasmin Krizmanić, Općina i Županija koji se rado odazovu i uključe – rekao je vlč. Jurković.

Obnova kapelica po selima

Svake se godine ponešto radi i obnovi u i oko gornjostubičke crkve, stoga i ne čudi da oduvijek slovi kao jedna od najljepše uređenih crkvi u Zagorju. Tako su lani temeljito obnovljene i oslikane dvije pokrajne kapele u samoj crkvi, uz stručni nadzor Konzervatorskog odjela u Krapini. – Također je potpuno iznutra obnovljena i Kapela Kraljice Mira u Dobrim Zdencima. Napravljen je novi strop i prostor je okrečen te je uređen okoliš, postavljen je razglas i nova ograda – kaže župnik, dodavši kako je obnovljena i Kapela sv. Stjepana u Humu Stubičkom gdje je postavljeno elektrificirano zvono, a obnovljen je i uređen križ krajputaš u Gusakovcu te je novo raspelo postavljeno u Dubovcu u zaseoku Jakopovići te u Gornjoj Podgori.

Prostor u podnožju crkve

U podnožju crkve uređen je i jedan posebno atraktivni prostor, po uzoru na drvenu Kapelu Duha Svetoga koja je nekada tamo stajala. – Spominje se to u našoj spomenici. Kroz mnoge godine i razna previranja i otuđivanja crkvene zemlje od strane tadašnje vlasti, ta je kapela srušena, ali ostala je živjeti u našim vjernicima. Zaslugom naše Udruge Gornjostubička Luč i vlč. Dubravka Škrlina Hrena ta je zemlja ponovno kupljena i spomen na kapelu je obnovljen – pojasnio je vlč. Jurković.

Sagrađena je nova drvena kapelica, a ove je godine pored kapelice postavljena i bista dugogodišnjem župniku mons. Ivanu Špoljaru. Prostor krasi i obnovljeni drveni bunar i drvena sjenica te su postavljene klupe. – Bez župljana koji su jako aktivni u živim krugovima naše Crkve, djeluju kroz zajednicu mladih, obiteljsku zajednicu, Marijinu legiju, Caritas, molitvenu zajednicu Srce Isusovo, župni mješoviti zbor, zbor mladih i dječji zbor, pastoralno i ekonomsko vijeće, zasigurno kao pojedinac ne bih mogao toliko djelovati. Bogu zahvaljujem na svakom svom župljaninu koji se rado odazove, vidi što treba učiniti i dođe pomoći, a tu je i obiteljski dar koji župljani redovito kroz godinu pridonose – zahvalan je župnik. Puno je planova i za naredne godine. Radit će se prema prioritetima, a prva bi na redu za obnovu trebala biti stara kurija, župna kuća.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook