Prethodni članak
Sljedeći članak

'ŽUC nije odgovoran za promet kroz stari most Bračak, no pokušat ćemo za građane iznaći rješenje za kraći put, a da pritom ne ugrozimo njihove živote'

Kod starog mosta Bračak danas je održana konferencija za medije, s problematikom organizacije prometa na tom mostu


Ravnatelj ŽUC – a Stjepan Sirovec rekao je da je zbog nastanka klizišta na brdu Bračak i uspostavi privremene regulacije prometa ŽUC zaprimio određeni broj upita od strane mještana i vozača koji koriste čvor Bračak, a 15. veljače zaprimili su i dopis od strane gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka u kojem traže i apeliraju da se razmotri novo dodatno rješenje u odnosu na postojeću privremenu regulaciju prometa čime bi se omogućio dvosmjeran promet kroz ovaj stari most.


-U našem odgovoru koji smo uputili 16. veljače mi smo im detaljno obrazložili problematiku oko ovog slučaja, da Županijska uprava za ceste nije u nadležnosti ove ceste na kojoj se nalazi most i da su za samu organizaciju prometa zapravo nadležne JLS, Grad Zabok i Grad Oroslavje na ovom dijelu ceste. U tom odgovoru smo im naveli i samu strukturu i problematiku izrade potrebnih elaborata i dokumentacije ukoliko bi se pristupilo izmjeni takvog rješenja i upozorili ih i s one sigurnosne strane kako bismo mogli pružiti što adekvatniju sigurnost svim sudionicima u prometu da prolaskom samog mosta i na spoju križanja ove nerazvrstane ceste i županijske ceste 2264, s obzirom da je došlo do prostornih i geometrijskih izmjena u odnosu na raskrižje koje je postojalo prije izgradnje čvora Bračak i ovog sadašnjeg stanja. Postoje određene kritične točke i u tom slučaju će biti potrebno razmotriti neka dodatna rješenja odnosno postaviti određene uvjete, točnije jako je problematično skretanje sa županijske ceste ulijevo prema ovom lučnom mostu. Nakon toga, sličan upit smo imali i od Grada Zaboka gdje smo i njima 25. veljače objasnili ovu problematiku i uputili ih na daljnje korake koja tijela je potrebno kontaktirati i koordinirati po pitanju rješavanja ovog problema – rekao je Sirovec.


Elaborat je, dodaje, izrađen od strane Hrvatskih cesta u suradnji sa stručnim djelatnicima i provođenje prometa obilaznim pravcima učinjeno je na način da bude što sigurnije, a kroz ovaj most koji je jednosmjerni napravljen je jedino izuzetak da interventne službe, hitna i vatrogasci mogu proći obostrano zbog blizine bolnice, kako bi u najkraćem roku mogli doći do bolnice i izaći iz bolnice za potrebe svojih djelatnosti.

Župan Željko Kolar rekao je da kada kao župan želi riješiti neki problem koji se pojavi, onda ne dođe i ne slika se kod mosta i daje izjave medijima te proziva nekog drugog. Pritom je župan mislio na istup u medijima oroslavskog gradonačelnika Emila Gredičaka koji je pozvao ŽUC da pronađe rješenje i omogući dvosmjeran promet preko starog mosta Bračak. 

-Stoga prije nego što bilo što počnem govoriti o ovom, za utorak ili srijedu ću sazvati sastanak gradonačelnika Oroslavja, Zaboka, ŽUC – a KZŽ, Hrvatskih cesta i Ministarstva unutrašnjih poslova, da prođemo još jednom kroz elaborat i da vidimo da li se može nešto napraviti da olakšamo putovanje, promet skratimo ljudima, a da ne ugrozimo njihove živote. i To je ključno, da li ćete biti populista ili ćete rješavati problem. Da riješite problem, morate okupiti ljude koji tome odlučuju – rekao je župan. – A najgore od svega, ako ste dobro informirani i pismeno i usmeno i nekoliko puta razgovarate s ravnateljem ŽUC-a, znate da nema ovlasti za to, no bez obzira na to javno ga prozivate. To je u najmanju ruku nekoretno, to se ne radi i to neću dozvoliti, da se prozivaju županijske službe za stvari za koje nemamo nadležnosti – upozorio je Kolar.

- Razgovarali smo 11. ili 12. mjesecu, zajedno s MUP-om, Hrvatskm cestama, bio je prisutan i ravnatelj bolniice da vidimo kako ćemo najbolje moći organizirazi promet za vrijeme dok se budu radili radovi na klizištu Kao Županija inzistirali smo na 3 stvari. Prva je da molimo da se ta cesta čijm kasnije zatvori odnosno da kada se zatvori da čim počnu radovi. Prepostavkljam da su kolege iz Hrvatskih cesta držali promet maksimalno koliko je dugo bilo moguće, dok na tom dijelu nije postala ugrožena sigurnost promet. Druga je da u trenutku kad se zatvori promet, hitne službe i vatrogasci mogu proći najkraćim putem, a treće molili smo ljude za strpljenje i da vode brigu o sebi - istaknuo je Kolar.

-No, vidite da se i sada vode u zabranjenom smjeru i izlažu se opasnosti. Može se dogoditi da kada idu u krivom smjeru i žele izaći na županijsku zbog gustoće prometa to ne mogu  da se u tom trenutku spusti rampa na pruzi i oni ostaju zarobljeni. I to se ne rješava preko medija. Pogotovo jer mi nismo nadležni za most, niti smo donijeli odluku da se može kroz most samo iz smjera Zaboka prema Oroslavju, niti možemo donijetu odluku da se promet može odvijati obostrano - izjavio je župan Kolar.


Pozivam sve da kada imamo ovako delikatne situacije da je ne koriste za vlastitu promidžbu već da sjednemo za stol kao odgovorni ljudi i ponudimo rješenje –  zaključio je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zbog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno za dostavna vozila i v...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program