Prethodni članak
Sljedeći članak

Žrtve pandemije nisu samo oboljeli i umrli od korone

Tu su i brojni drugi pacijenti koji zbog epidemije nisu mogli dobiti odgovarajuću medicinsku skrb ili dijagnostiku


Pandemija COVID-19 posvuda je u svijetu uzrokovala veliki pad u broju medicinskih postupaka nevezanih uz širenje koronavirusa. Drugim riječima, žrtve pandemije nisu postali samo ljudi koji su oboljeli ili umrli od covida-19 već i brojni drugi pacijenti koji tijekom koronakrize nisu mogli dobiti odgovarajuću medicinsku skrb, kao i oni kojima neke ozbiljne bolesti nisu pravovremeno dijagnosticirane. Stručnjaci upozoravaju da bi se posljedice pandemije po fizičko i mentalno zdravlje mogle očitovati još godinama, pa i desetljećima, piše Index.hr.

Padovi u broju medicinskih postupaka osobito su bilježeni za vrijeme strogih mjera, no oni su također pratili pogoršanja i poboljšanja epidemioloških situacija. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), u prvih sedam mjeseci u 2020. ispostavljeno je oko 20% manje računa za izvršene postupke nego u 2019. godini. Budući da se pad dogodio tek nakon početka koronakrize u ožujku, što znači da je ostvaren u četiri i pol mjeseca, a ne u sedam, njegovi stvarni razmjeri bili su zapravo veći, oko 30%.

Zubari

Pritom treba imati na umu da medicinskim djelatnicima nije bio zabranjen rad niti su pacijentima bile uskraćene usluge, s tim da zubarske ordinacije tijekom travnja nisu smjele primati pacijente, već su probleme rješavale telefonski i kroz hitne službe. Zanimljivo je da su zubarima kasnije, kada su tražili isplatu, iz resornog Ministarstva poručili da su zapravo cijelo vrijeme mogli raditi uz odgovarajuću zaštitnu opremu. Prema podacima dostupnim na stranicama Hrvatske liječničke komore, Krizni stožer izdao je pružateljima zdravstvene usluge upute o postupanju, odnosno o mjerama radi sprječavanja širenja covida-19, a generalna preporuka bila je da se odgode svi postupci koji nisu nužni. No, poznato je da je pristup bolnicama bio otežan trijažama, odnosno testiranjima pacijenata kojima je cilj bio da se spriječi prodor virusa u bolnički sustav, osobito tijekom lockdowna.

Veći udio težih bolesnika u bolnicama

HZZO je nakon prvog vala istaknuo da je u prvom dijelu 2020. na liječenju u bolnicama udio težih bolesnika bio veći nego u 2019. "U 2019. godini na računima su bila navedena prosječno 82 postupka, dok je taj broj u 2020. bio 86. Podaci govore da je u 2020. zaprimljeno manje pacijenata, ali su u odnosu na 2019. to bili složeniji slučajevi, kod kojih je provedeno više postupaka, što je očekivano jer su se zaprimali teži pacijenti, dok su se zahvati koji nisu bili nužni za otklanjanje neposredne opasnosti po život i zdravlje odlagali u skladu s uputama mjerodavnih institucija i epidemiološkim smjernicama", protumačili su u HZZO-u. Ovaj trend dobro ilustrira grafikon koji je na svojim stranicama objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (dolje). On pokazuje da je broj osoba koje su koristile zdravstvenu zaštitu (uključujući osobe koje su dolazile u ordinacije, ali i osobe koje su zdravstvenu zaštitu koristile uz pomoć telekomunikacije) u djelatnosti obiteljske medicine u 2019. bio stabilan kroz prvih pet mjeseci, dok se u 2020. godini može primijetiti najprije blagi porast u ožujku, zatim osjetan pad tijekom travnja i potom ponovni porast u svibnju. Prema HZJZ-u slična situacija pratila se i u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece te zdravstvenoj zaštiti žena.

Veliki pad broja lakših postupaka i dijagnostike

Objedinjeni podaci HZZO-a za cijelu godinu pokazuju da je pad broja postupaka u cijeloj 2020. u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti bio oko 23% u odnosu na 2019. Najveći pad (više od 30%) zabilježen je u djelatnostima dentalne medicine koja se provodi u bolnicama te djelatnostima fizikalne medicine i rehabilitacije, maksilofacijalne kirurgije i dermatologije. To se moglo očekivati ako se u obzir uzme navedena preporuka HZJZ-a o odgađanju postupaka koji nisu nužni, ali i strah od postupaka u kojima se može dogoditi prijenos virusa. S druge strane, prema HZZO-u, najteži postupci nisu bilježili veći pad, dok su oni vezani uz covid-19 bilježili rast. Primjerice, izvršenje u djelatnosti onkologije i radioterapije u 2020. bilo je manje za samo 1%. U djelatnosti medicinske mikrobiologije s parazitologijom broj slučajeva bio je veći za oko 23%.

Pao je i broj hospitalizacija

Prema HZZO-u, broj hospitalizacija u 2020. u odnosu na 2019. bio je manji za 20%. Najveći pad, više od 30%, zabilježen je u djelatnostima fizikalna medicina i rehabilitacija, maksilofacijalna kirurgija, dermatologija, oftalmologija, kronične plućne bolesti, dječja kirurgija i otorinolaringologija. Pritom je u djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije primijećen pad od 52% kod akutnih rehabilitacija za razliku od medicinske rehabilitacije u specijalnim bolnicama i lječilištima, gdje je taj pad manji, odnosno 24%.

U nekim djelatnostima povezanim s covidom-19 očekivano se bilježio veći broj hospitalizacija, i to u djelatnosti infektologije za 10%, a anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja za 14%

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook