Prethodni članak
Sljedeći članak

Žrtva ste ili svjedok kaznenog djela? Evo kako dobiti besplatnu pomoć i podršku


Foto: Ministarstvo pravosuđa/Ilustracija

U četvrtak, 22. veljače 2024. godine, obilježava se Europski dan žrtava kaznenih djela.

U Hrvatskoj je uspostavljen sustav pomoći i podrške za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela – riječ je o Mreži podrške isuradnje za žrtve isvjedoke/inje kaznenih djela, koju čine organizacije koje pružaju pomoć i podršku žrtvama i svjedocima/kinama svih kaznenih djela (i prekršajnih djela nasilja u obitelji) na području 17 županija u Hrvatskoj.

I na razini Krapinsko - zagorske županije postoji Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela, čije su sve usluge koje pruža dostupne i besplatne svim žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Žrtvom ili svjedokom kaznenog djela može postati bilo tko. Uz to, u mnogim slučajevima kaznena ili prekršajna djela se ne prijavljuju: procjenjuje se da se na 25 milijuna prijavljenih djela u Europskoj uniji dogodilo još 75 milijuna neprijavljenih. Potrebne su kontinuirane mjere pomoći i podrške kako bi se to promijenilo - a prvenstveno umanjilo strah žrtava od negativnih posljedica kaznenog postupka. To naglašava i Direktiva o pravima žrtava iz 2015. koja propisuje da odnos spram žrtava mora biti s poštovanjem i nediskriminatoran, a u Hrvatskoj ju u bliskoj suradnji s državnim institucijama provodi spomenuta Mreža podrške i suradnje žrtava i svjedoka kaznenih djela.

Najviše se pritom pružaju usluge emocionalne podrške i informacija kao i pravnosavjetovanje. Osim toga se žrtvama i svjedocima nudi usluga pratnji na policiju tijekom davanja iskaza, u sudnicu tijekom ročišta kao i na sve druge institucije prema potrebi, a sve su usluge dostupne i prije prijave, ali i nakon kraja sudskog procesa (svi podaci su dostupni na mrežnoj stranici: https://mrezapodrskeisuradnje.com/hr/).

Važno je naglasiti da su sve navedene usluge potpuno besplatne, što je omogućeno podrškom Ministarstva pravosuđa i uprave na čiju inicijativu je i pokrenuta Mreža podrške.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook