Prethodni članak
Sljedeći članak

Znatno poskupjelo jestivo ulje

Koji je razlog tome?


Cijena jestivog ulja osjetno je narasla u protekih godinu dana: nekad je litra stajala desetak, a danas čak 15 kuna.

 Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambeno-poljoprivrednu industriju, za Dnevnik Nove TV tumači kako je riječ o tome da je Kina povećala potražnju za svim vrstama stočne hrane i poljoprivrednih proizvoda, pa su osjetno narasle cijene uljarica.

Nagla potražnja, a ponuda na globalnom tržištu loša zbog katastrofa u poljoprivredi, rezultirali su vrtoglavim rastom cijena.

Zbog rasta cijene glavnog proizvoda najveća regionalna tvrtka iz branše Zvijezda lani je ostvarila odlične poslovne rezultate. Pohvalili su se kako su prodali čak 84.000 tona gotovih proizvoda, što je rast od 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prodaja je iznosila 832 milijuna kuna, a neto dobit 45 milijuna kuna. Na tržištu Hrvatske ostvarili su 598 milijuna kuna prodaje, u izvozu 234 milijuna.

U Zvijezdi plus, koja posluje u sastavu Fortenova grupe, zaposleno je ukupno 400 radnika čija je prosječna mjesečna neto plaća oko 7100 kuna.

Zvijezda je zbog rasta prodaje povećala tržišne udjele u svim ključnim kategorijama. Zvijezda ulje, tako, u Hrvatskoj drži 55 posto udjela, margarini 80 posto, a majoneze 70 posto. Apsolutni su lider.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook