Prethodni članak
Sljedeći članak

Znamo nove cijene goriva – pogledajte kakve su

Iznimno ovaj tjedan nove cijene su od prekosutra


Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donesena odluka o maksimalnim cijenama goriva.

Detalje je premijer Plenković s ministrima objavio na presici, prenosi indeks.hr.

Vlada je smanjila trošarine i maksimalne marže. Nove cijene goriva su 13.50 kuna za benzin, 13.08 za dizel, 9.45 kn za plavi dizel i vrijedit će iznimno od srijede, a ne od sutra. Premijer Andrej Plenković rekao je i da će se odsad cijene benzina mijenjati svaka dva tjedna, a ne svaki tjedan.

"Najavili smo u petak da ćemo danas održati sjednicu kako bismo poduzeli dodatne mjere da bismo smanjili udar na građane. Odlučili smo smanjiti trošarine na dizelska i benzinska goriva.

Trošarine smanjujemo za dodatnih 40 lipa za benzin, a za dizel dodatnih 20 lipa. Na plavi dizel nema trošarine pa tu nemamo prostora za intervenciju. Novom uredbom uvodimo 14-dnevno obračunsko razdoblje tako da će se cijene derivata mijenjati svakih 14 dana. Procijenili smo da je povoljnije za građane da se cijena mijenja svaka dva tjedna.

Ova uredba vrijedi 30 dana, a onda ćemo ponovno razmotriti situaciju.

Idemo dodatno ograničiti najvišu maržu, koja se smanjuje za 10 lipa. Za motorne benzine i dizel s 0.75 lipa maksimalna marža se spušta na 0.65, a za plavi dizel s 0.50 na 0.40.

Bez ovih mjera dizel bi sutra na benzinskim postajama koštao 15.80, dok bi za benzin građani morali izdvojiti 15.78, a za plavi dizel 10.87 kuna po litri.

Nove cijene goriva s vladinom intervencijom su: 13.50 kn benzin, 13.08 dizel, 9.45 plavi dizel.

"Sve se ovo događa zbog brutalne invazije Rusije na Ukrajinu. Sa svim ovim mjerama koje smo donosili u konačnici to je na 50-litarski spremnik benzina oko 114 kuna manje troškova, dizela 136 kuna, plavog dizela 71 kunu manje troškova.

Nove cijene će ovaj put biti iznimno u srijedu, moramo imati pravno jedan dan razmaka do stupanja ove uredbe na snagu.

Na ovaj način smo pomogli građanima u sljedeća dva tjedna, nakon dva tjedna ćemo vidjeti kakva će biti korekcija i nakon mjesec dana ćemo ponovno procijeniti. Vlada će intervenirati dokle god budu ovakve okolnosti koje su vrlo neuobičajene. Koristit ćemo mehanizme koji su nam na raspolaganju", rekao je Plenković, prenosi indeks.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook