Prethodni članak
Sljedeći članak

Zloglasna kancerogena plijesan otkrivena u popularnom uvoznom voću


Zloglasna kancerogena plijesan otkrivena je u popularnom voću iz Turske, izvijestili su iz europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Kako piše Danica, riječ je o suhim smokvama koje su iz Turske preko Bosne i Hercegovine trebale biti uvezene u Hrvatsku. Srećom, kontrolom uzoraka na hrvatskoj granici otkriveni su aflatoksini, pa je pošiljka smokava odmah uništena.

U suhim smokvama otkriven je aflatoksin, i to onaj najgori tipa B-1 za kojeg stručnjaci kažu da se brzo resorbira u probavnom traktu i u jetri te se pretvara u kancerogeni aflatoksin M-1.

No, u turskim smokvama utvrđene su i druge vrste aflatoksina. Tako je aflatoksin B1 otkriven u koncentraciji od 171 mikrogram po kilogramu, a ukupan udjel svih aflatoksina u turskim smokvama iznosio je 210,7 mikrograma po kilogramu.

Prema odluci EU, nije dopuštena ni najmanja količina aflatoksina u prehrambenim proizvodima koji se uvoze na europsko tržište Navodi se kako je rizik potencijalno bio ozbiljan te je pošiljka zaustavljena na granici.

Kako podsjeća Danica, to nije prvi slučaj da su aflatoksini otkriveni u suhim smokvama iz Turske. Jednom su nas spasili bugarski inspektori koji su pošiljku najmijenjenu Hrvatskoj zaustavili na granici. Drugi put su turske smokve preko tvrtke iz Hrvatske završile u Sloveniji.

Aflatoksini su, inače, skupina toksina gljivica koji uzrokuju ozbiljna oštećenja zdravlja ljudi, ponajviše jetre. Akutna otrovanja zovu se aflatoksikoza i mogu dovesti do zatajenja jetre i smrti. Pokusi na laboratorijskim životinjama pokazali su ozbiljan rizik od razvoja karcinoma jetre kod veće izloženosti aflatoksinima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook