Prethodni članak
Sljedeći članak

ZLATNO DOBA 'GOSPODSKOG' SPORTA U PREGRADI; Igrao ga je i poznati ljekarnik Thierry, a na proljeće iduće godine ponovno se otvara škola tenisa za djecu i mlade

Ovo ljeto započinje gradnja teniskih terena na lokaciji iza parkirališta glazbene škole, uz sredstva koja su prikupljena kroz crowdfunding kampanju, financira ih i Grad Pregrada


Završila je crowdfunding kampanja "Smash" na kojom su se skupljale donacije za povratak tenisa u Grad Pregradu i gradnju teniskih terena. Prikupljeno je 396 tisuća kuna. Kampanju su pokrenuli Sportska zajednica Grada Pregrade i Teniski klub Pregrada u prosincu 2018. Ovo ljeto započinje gradnja teniskih terena na lokaciji iza parkirališta Glazbene škole, s lijeve strane ulaza na nogometno igralište. Ograđena dva teniska terena dimenzije 36.6x36.6 metara bit će napravljena od narančaste umjetne trave ispunjene silikatnim pijeskom koji pruža osjećaj igre kao na zemljanom terenu-tenisitu).

 

Rekreativna razina

Tenis u Pregradi nekada je bio itekako popularan. - Teniski klub Pregrada osnovan je 22. srpnja 2004, a prije njega od 1993. do 2004. djelovao je Teniski klub Emka. Radilo se o rekreativnoj razini, a pravu školu tenisa ćemo tek organizirati na proljeće. Ipak, pregradski tenisač Boris Brežnjak bio je rangirani natjecatelj u mlađim kategorijama Hrvatskog teniskog saveza, a kao senior osvojio je većinu turnira u županiji. Tri puta Brežnjak je osvojio teniski turnir za Krapinski festival, četiri puta jaki međunarodni turnir za Branje grojzdja. Momčadski TK Pregrada, unutar saveza KZŽ igrao je prvenstvo županije tzv. Tenisku ligu "Zagorje" gdje je osvojeno drugo mjesto 2007. godine dok je 2008. godine TK Pregrada bio županijski pobjednik. Teniski klub Pregrada osvojio je hrvatsko-slovensku pograničnu VSTL veteransku ligu 2008 godine – kaže predsjednik Teniskog kluba Denis Burić.

 

Otvara se nova škola tenisa

Priča nam kako je zlatno doba tenisa u Pregradi bilo u razdoblju od 2004. do 2009. godine kada klub broj 60 aktivnih punoljetnih članova i organizira školu tenisa. Pregrada je bila domaći teren za mnoge igrače iz Tuhlja, Krapinskih Toplica, Đurmanca, Huma na Sutli, Desinića i okolice. Često su na pregradske turnire dolazili Slovenci iz Kozja, Šentjura, Šmarja, Rogaške Slatine itd. - Osim tradicionalnog turnira za Branje grojzdja organizirane su dvije teniske lige Grada Pregrade, otvoreni turnir za parove i Masters. Uz tajnika udruge Borisa Brežnjaka najzaslužniji član je tadašnji predsjednik kluba i veliki zaljubljenik u tenis Dražen Novak koji je godinama volonterski održavao terene i aktivirao članstvo na bavljenje tenisom – ispričao je Burić. Škola tenisa u Pregradi vrata će otvoriti na proljeće 2021. Ponajprije za djecu i mlade.

 

 

Prvi turnir već za Branje grojzdja

Kampanju je od samog početka podržao i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj. - Ukupan iznos novčanih sredstava prikupljen kroz donacije pokazao je kako još uvijek ima ljudi koji znaju prepoznati kvalitetan projekt i koji su spremni pomoći u realizaciji inovativnih ideja. U ovoj godini na izgradnju terena utrošit će 550.000 kuna, čime će se dobiti dva teniska i funkcionalna terena, rekao je gradonačelnik. – Ukoliko budu tereni završeni, krajem rujna tijekom manifestacije Branje grojzdja 2020. održat će se ponovno tradicionalni otvoreni turnir koji je posljednji puta održan 2009. godine nakon čega se više nisu tereni smjeli koristiti. Obzirom da je podloga za 365 dana spremna za igranje planirano je da se tijekom zime rekreativno koriste teniski tereni u skladu s vremenskim prilikama dok je na proljeće predviđeno pokretanje škole tenisa za djecu, mlade i odrasle. Planira se ponovno pokrenuti teniska liga Grada Pregrade, Klub se već prošle godine uključio u Tenisku ligu KZŽ i osvojio 4 mjesto. Planira na području naše županije sudjelovati u organizaciji dječjih turnira i napraviti nekoliko natjecanja u godini u praznim terminima koje Teniski savez KZŽ ponudi – zaključio je Burić, a mi da se u Pregradi povratkom ovog 'gospodskog' sporta jako vesele. Tko zna, možda se u školi tenisa u Pregrada možda pronađe neki novi teniski as.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook