Prethodni članak
Sljedeći članak

ZLATNI PIR: 50. godišnjicu braka proslavili Ljubica i Stjepan Firšt iz Klanjca

'Ljubav je jača nego prije pet desetljeća', kažu 'mladenci'


Zabrinjava činjenica da se prema statistici u Hrvatskoj svaki treći brak rastavlja. Oni bračni parovi koji u ljubavi i slozi uspijevaju s radošću dočekati i zlatni pir koji se slavi u navršenoj 50. godini braka, rijetki su. Prošle subote Ljubica i Stjepan Firšt iz Klanjca doživjeli su tu radost. U društvu svoje djeca i unuka, uže rodbine i prijatelja započeli su svoje zlatno pirovanje u crkvi Navještanja Blažene djevice Marije u Franjevačkom samostanu. Tijekom mise fra Drago Brglez, gvardijan, pohvalio je slavljenike Ljubicu i Stjepana te im zaželio i doček sljedećih bračnih jubileja.

Zanimljiva priča živahnih slavljenika
Zanimljiva je priča ovih još uvijek živahnih slavljenika. Prije 50 godina radili su u klanječkoj Predionici. Tamo su se pratili pogledima. Simpatije se prelile, a kad bi se sreli na seoskim plesovima u Klanjcu zapodijevali bi razgovore, a onda je planula prava ljubav. Ljubici Pongrac je bilo 21, a Stjepanu Firštu 25 godina. Jednog dana Stjepan je nagovorio lijepu i veselu Ljubicu da se za njega uda. S radošću je pristala, jer je s ovim naočitim dečkom vidjela lijepu bračnu budućnost. Njihovi roditelji nisu se protivili. U veljači su obavljene zaruke, a u travnju se vjenčali. Priređena je svadba i vjenčanje u ovoj crkvi. - Time je i zvanično započela naša ljubav. Trajanje našeg braka ovisi o slozi, poštovanju i pomaganju. Ljubav je jača nego na dan vjenčanja, u subotu, 30. travnja prije 50 godina - ističe Stjepan.

Dvoje djece i troje unuka
Imaju dvoje djece, Vesnu (49) koja živi u Sinju, i sina Mladena (45), koji je roditeljima podario troje unuka Luciju (21), Luku (18) i Lanu (13). - Dugovječnost braka velika je prekretnica za svakoga. Ovo je poseban je doživljaj u našem životu. Ljubav je trud i zajednička izgradnja odnosa, koja, ako ima dobre temelje, može dočekati 50 godina braka, pa i više - kaže Ljubica. Njen bračni drug Stjepan je dodao da je ljubav trud i zajednička izgradnja odnosa koja, ako ima dobre temelje, može doživjeti dugovječnost. Nakon svete mise u Klanjcu, uža rodbina i prijatelji proslavili su u dvorani Vatrogasnog doma Gredice zlatni pir dugovječnog braka Ljubice i Stjepana. Slavlje je proteklo lijepo i veselo, uz glazbu Sviraca iz Zaprešića, a Firšti su itekako dobri pjevači, pa je veselo slavlje potrajalo do duboko u noć.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook