Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatarski maturanti: Zajedno nakon pola stoljeća


Premda je uobičajeno obilježavanje obljetnica srednjoškolske mature, u novije vrijeme to uobičavaju i nekadašnji osnovnoškolci, prisjećajući se kako im je bilo na završetku osnovnoga obrazovanja. Tako su se 29. travnja u zlatarskoj Osnovnoj školi Ante Kovačića okupili učenici koji su završili školovanje 1968. godine. Kako kaže jedna od sudionica, Blanka Auguštan, bilo je ganutljivo ponovno sjesti u školske klupe i prisjetiti se svih dogodovština i nepodopština od prije 55 godina.

A minulog petka okupili su se nekadašnji učenici, a danas sretne bake i djedice, koji su osnovnu školu završili školske godine 1972/73. Bila su dva razreda, svaki sa po 28 učenika. Iz ondašnjeg A razreda, kojemu je razrednica bila umirovljena učiteljica fizike i matematike Zlata Pavleković, sada ne baš najboljega zdravlja, okupilo se 14 učenika. U nižim razredima učiteljica im je bila danas vremešna , ali vitalna, gospođa Ivanka Sivec, koja živi u Zaboku. Iz B razreda susretu nakon pola stoljeća odazvalo se 20 negdašnjih školskih prijatelja. Ispred školske zgrade dočekao ih je i pozdravio sadašnji ravnatelj, prof. Marijan Posarić . U učionici upoznao ih je s aktualnom situacijom u zlatarskoj školi, što se tiče broja učenika, ali i financijske zbilje. Usporedio je njihovo osnovnoškolsko vrijeme sa sadašnjim.

-Tada je bilo 620 učenika, a danas ih ima 375 u matičnoj školi u sklopu koje djeluju i dvije područne, u Martinščini i Donjoj Batini , čija je opstojnost upitna- kazao je Posarić. Današnji „ozbiljni ljudi“ u učionici su se ponašali kao da su sada svakodnevno u školskim klupama. Žamor nikako stišati. Božena Dumbović, okorjela „dinamovka“ i nogometna trenerica, koja je godinama kao auto instruktorica učila sugrađane vožnji pripremajući ih za polaganje vozačkoga ispita, nikako nije mogla utišati svoje kolegice i kolege da ih „prozove“. Edo Orsag, iz B razreda, kojemu je razrednica bila pok.učiteljica biologije i kemije Katica Mikinović, u tome je bio autoritativniji!


-Živjela sam za taj dan –uskliknula je Barica Frančić, danas sa zagrebačkom adresom, a Snježani Jembrih nije bilo teško doputovati iz Makarske na zlatarski susret. Ružica Kosovec Brlek, podrijetlom iz Donje Batine, s današnjom donjokonjščinskom adresom, na susret je donijela sačuvani spomenar, s lijepim porukama i željama vršnjakinja i vršnjaka iz vremena od prije pola stoljeća. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook