Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatarbistrički osnovnoškolci izradili Ekoslovaricu na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku

Radi se o edukativnoj zbirci učeničkih radova s porukama učenika kako očuvati planet i odgovorno se odnositi prema okolišu


U Osnovnoj školi Zlatar Bistrica u srijedu je predstavljena trojezična Ekoslovarica, edukativna zbirka učeničkih radova s porukama učenika kako čuvati naš planet i odgovorno se odnositi prema okolišu. Predstavljanjem Ekoslovarice završio je dvogodišnji projekt koji se u školi provodi od 2017. godine. Nositelji projekta su učenici 3.a i 3.b razreda, a koordinatorice su školska knjižničarka Snježana Kovačević i učiteljice razredne nastave Andreja Jertec i Rajna Borovčak.

- Ovom smo aktivnošću u školi obilježili i Međunarodni dan materinskoga jezika koji se svake godine obilježava 21. veljače. Predstavljanje je proteklo u ekološkom ozračju. Voditelji su bili učenici 3. razreda: Petar Buden, Franka Vuković, Melani Futivić, Lucija Špoljar i Mateo Borić. Prisutnima su se obratile ravnateljica Jasna Kokot Pelko, učiteljica hrvatskoga jezika Marija Hudi Hitrec i školska knjižničarka Snježana Kovačević, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici Leda Fulir i Matej Futivić. Tijekom predstavljanja Ekoslovarice učenici su sudjelovali u ekološkim igrama. U ekološkoj pogađalici učenici su povezivali crtež s ekološkim izrazom, a u igri izbacivanje uljeza učenici su čitali ekološke pojmove i izbacili nepripadajući pojam. Video vezom javili su se i vršnjaci iz osnovne škole Dimitar Makedonski iz Sjeverne Makedonije s kojima provodimo Erasmus+ projekt Školski permakulturni vrt da bi nam pokazali kako se u njihovim učionicama koristi naša Ekoslovarica. Naime, projekt Ekoslovarica idejni je začetnik Erasmus+ projekta School Permaculture Garden koji od ove školske godine provodimo s partnerima iz Sjeverne Makedonije, Malte i Islanda jer uključuje ekološke teme, zdravu prehranu, zdrave stilove života i odgovorno ponašanje prema okolišu – kažu u OŠ Zlatar Bistrica.

Ekoslovarica je vrijedno djelo učenika iz OŠ Zlatar Bistrica iz kojega se može naučiti kako bolje brinuti o Zemlji i misliti na budućnost nas i naraštaja koji dolaze. Učenici su je izrađivali zajedno, osmišljavali ekološke izreke, crtali, slikali, radili timski, istraživali o ekologiji i sličnim temama. Napisana je na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku, a mogu je čitati djeca svih uzrasta jer je osmišljena kao slikovnica ili pak u društvu prijatelja, roditelja, baka i djedova. Ekoslovarica je tiskana sredstvima koja je donirala Humanitarna udruga "RTL pomaže djeci", a promotivni materijali donacijom tvrtke C.I.O.S. iz Zagreba.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook