Prethodni članak
Sljedeći članak

ZLATAR: Povećana ekonomska cijena vrtića, no ne na teret roditelja


Gradsko vijeće Grada Zlatara na posljednjoj je sjednici jednoglasno donijelo Odluku o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje predškolskog odgoja djece u dječjim vrtićima i sufinanciranju usluge čuvanja, brige i skrbi o djeci predškolske dobi koju pružaju obrti za obavljanje djelatnosti dadilja na području grada Zlatara. 

Prema prijašnjoj Odluci, utvrđena je ekonomska cijena smještaja djeteta u vrtiću u iznosu od 344,42 eura. Budući da je nakon donošenja Odluke o izmjeni Odluke 2023. godine došlo do znatnog povećanja cijene osnovnih energenata, hrane, izdataka za zaposlene te ostale opreme nužne za redovni rad Dječjeg vrtića Zlatarsko zlato, potrebno je povećati ekonomsku cijenu smještaja djeteta u vrtić, pojašnjeno je na sjednici. Grad Zlatar neće dodatno financijski opterećivati roditelje, odnosno učešće sufinanciranja Grada Zlatara povećava se za iznos povećanja ekonomske cijene, tj. sa 62% na 70%. 

-Cijene su se povećale, Vlada RH je donijela nove koeficijente za djelatnike u predškolskom odgoju. Naravno da plaće trebaju biti veće, no mislim da je apsurd da Vlada propisuje koeficijente, a ne sufinancira te troškove plaća. Za Grad Zlatar to je povećanje izdataka za plaće 150.000 eura, da bi se mogli pratiti ti standardi. Stoga smo morali podići ekonomsku cijenu vrtića, no drago mi je da nećemo dodatno opteretiti roditelje, njima se to neće stavljati na teret, već će ići na teret gradskog proračuna. Dakle, do sada je bilo sufinanciranje 62% Grad, 38% roditelji, a sada će biti 70% Grad, 30% roditelji, i to za prvo dijete u vrtiću. Za drugo dijete Grad sufinancira troškove 75%, za treće 100% - dodala je zlatarska gradonačelnica gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook