Prethodni članak
Sljedeći članak

ZIMSKA SLUŽBA: ‘Mi smo za zimu spremni, no apeliramo na vozače da i oni opreme svoja vozila’

U periodu od 137 kalendarskih dana održavat će se nešto više od 668 km županijskih i lokalnih cesta te 315 km državnih cesta na području Krapinsko – zagorske županije


Na konferenciji za medije, koja je danas održana u Krapini, predstavljen je plan rada zimske službe na području Krapinsko – zagorske županije, u sezoni 2022./2023., odnosno od 15. studenoga 2022. do 15. travnja 2023.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec rekao je da će u periodu od 137 kalendarskih dana Uprava ukupno održavati nešto više od 668 km županijskih i lokalnih cesta. Radovi zimske službe izvodit će se putem prostornog područja radnih jedinica putem kojeg su određena mjesta pripravnosti, njih 5 - Podgora Krapinska, Pregrada, Zlatar Bistrica, Zabok i Donja Stubica.

– Na raspolaganju će biti 22 vozne jedinice potpuno oprmeljene potrebnom opremom za zimsku službu i 5 utovarivača po pojedinim mjestima pripravnosti koji služe za utovar potrebnog materijala za zimsko održavanje. Pripremljeno je 3000 tona soli i 5000 metara kubnih kamene sipine. Procjenjeni trošak radova zimske službe za tih 137 zimskih dana planira se u iznosu od 5,5 milijuna kuna, na temelju dosadašnjih zimskih službi, ali taj podatak ovisit će o vremenskim uvjetima i intenzitetu zimskih uvjeta koji će nastupiti na prometnicama – rekao je Sirovec te apelirao na vozače da pripreme svoja vozila za zimske uvjete i prilagode vožnju, kako bi promet u zimskom razdoblju bio što sigurniji i odvijao se uz što manje problema.

Hrvatske ceste održavaju 315 km državnih cesta na području naše županije, a Božidar Šnajder iz Sektora za održavanje i promet poslovne jedinice Zagreb rekao je da su pripremili 3000 tona soli. - To je u rangu najveće potrošnje proteklih 10 godina, soli će biti dosta, kao i kamene sipine. Imamo 20 vozila u osnovi za održavanje zimske službe, ali po potrebi bez problema možemo povući još vozila – rekao je Šnajder te dodao da građani bilo kakve pritužbe ili pohvale mogu prijaviti OSP Centru (Obavješćivanje o stanju i prohodnosti cesta) kod Županijskih cesta Zagrebačke županije, od 0 do 24 sata.

Miroslav Majsec, šef stožera zimske službe za Autocestu Zagreb – Macelj, rekao je da se autocesta održava iz dvije baze, jedne u Krapini i druge u Mokricama. - Kompletnom autocestom upravlja se iz kontrole prometa, koordinira se sa svim sustavima kao što je video nadzor, meteo postaje, sigurnost tunela, prometni zankovi, a od ove godine instalirani su i dodatni znakovi na čvoru Krapina i čvoru Đurmanec kojima se upravlja u slučaju jakog vjetra. Prijašnjih godina nekoliko smo puta zabilježili brzine vjetra veće od 100 km/h št nije bilo do sad uobičajeno na našem području, što znači ograničenje za pojedine skupine u prometu između dionica Krapina i Đurmanec – istaknuo je Majsec. Dodao je da je osigurano blizu 4000 tina soli.

- Postavljena je zimska signalizacija na cesti, djelatnici su obučeni, strojevi spremni. Mi smo u prvom stupnju pripravnosti od 1.11. zbog geografskog položaja, posebno dionice od Krapine do Đurmanca gdje su niže temperature i ranije počinju padaline. Ukupno je angažirano 14 vozila plus jedan utvovarivač u bazi Mokrice – rekao je Majsec, dodavši da su uz kontrolu prometa u procesu zimske službe najbitniji ophodari.


I Majsec je uputio poruku vozačima. - Mi smo za zimsku službu spremni, ali ja apeliram na vozače da i oni budu spremni nastupanjem zimskih uvjeta, jer nekoliko zadnjih zima njie bilo baš zimskih uvjeta na cestama i mislim da je došlo do opuštanja vozača, da se zimska oprema baš ne koristi kako bi se trebala. Najveće gužve kod vulkanizera su nakon što padne prvi snijeg. Najbitnije je da svi poštujemo svoje, jer u slučaju velikih padalina na autocesti, zimska služba može omogućiti prohodnost ceste, a to je omogućeno samo uz korištenje zimske opreme. Ako bude sinergije vozača i zimskih službi, neće biti problema – istaknuo je.

Župan Željko Kolar dodao je da nas ove trenutne vremenske prilike ne smiju zavarati. -Vidjeli smo kakvi se ekstremi mogu dogoditi i u petom i šestom mjesecu, kada nas je u Zagorju tri tjedna zaredom zadesila ogromna tuča gdje prometnice nismo mogli očistiti bez ovakvih strojeva, a zimska služba traje od 15.11. do 15.4. Morat ćemo, poučeni iskustvom, imati barem jedan stroj u rezervi koji će imati ovakvu namontiranu ralicu da može intervenirati odmah u slučaju potrebe. Količine soli i sipine osigurane su u dovoljnim količinima i za ekstremnu zimu i možemo poručiti vozačima da će ceste u slučaju snijega biti očišćene i prohodne sukladno svim rokovima koje je propisao zakon – rekao je župan te upozorio da je i MUP aktivni sudionik ovog procesa te da je zimsko paljenje svjetala na vozilima počelo 5. studenog.


Na novinarsko pitanje kada je cesta zapravo očišćena, odnosno koliko snijega smije biti na cesti da bi se smatrala prohodnom, odgovoreno je da, prema pravilniku, na cesti smije biti do 10 cm snijega, no vozila moraju imati zimsku opremu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook