Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽILAVI ZAGORCI: Sav uloženi novac gospodarstvenici nisu 'uludo' potrošili ili 'zakockali' već investirali

Krapinsko - zagorska županija dodijelila je po 100.000 kuna Obrtničkoj i HGK Županijskoj komori Krapina


Krapinsko – zagorska županija danas je dodijelila 200.000 kuna Obrtničkoj komori i HGK županijskoj komori Krapina, svakoj po 100.000 kuna za prezentaciju na sajmovima i edukaciju. Ugovore su sa županom Željkom Kolarom potpisali predsjednik Županijske komore Josip Grilec i Obrtničke komere Davor Pleško.

Uspješna suradnja

Pročelnica odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić je kazala kako Županija već dugi niz godina uspješno surađuje s komorama. – U prošloj godini je izdvojeno 16,7 milijuna kuna za gospodarstvo, najviši iznos nam je bio za Poslovno – tehnološki inkubator, koji je prošle godine otvoren i služi kako mladim poduzetnicima, tako i svima onima koji su zainteresirani za edukacije i sve što se ovdje može dešavati. To je jedan prostor koji je na korištenje svima dostupan. Među iznosima koji su se izdvajali za gospodarstvo je i kamata poduzetnicima gdje ih pratimo već dugi niz godina, ta mjera im se pokazala najadekvatnija za ulaganje u nove tehnologije. Od 2015. do 2020. godine Županija je izdvojila 8,5 milijuna kuna za subvenciju kamata. Prošla godina je bila specifična i bilo je potrebno određenim tvrtkama omogućiti moratorij koji je dogovoren u suradnji s Ministarstvom gospodarstva koje isto tako subvencionira kamatu tako da je za 25 obrta ili tvrtki omogućen moratorij – kazala je pročelnica Mihovilić.

Fond za poslovne anđele

-U 2021. godini smo osigurali 11 milijuna kuna za gospodarstvo i tu opet najznačajniji dio je za sufinanciranje kamata u iznosu od 3,3 milijuna kuna. Imamo i određene projekte koje bi željeli istaknuti, a to je ispostava Fonda za poslovne anđele, tu je poseban naglasak na mentoriranju i na mentore. Mi smo prošle godine i uspostavili mrežu mentora koju mogu koristiti start up tvrtke. U Poslovno – tehnološkom inkubatoru su tvrtke kojima subvencioniramo njihovo korištenje prostora. Odlukom župana od prošle godine pa do 6. mjeseca ove godine, tvrtke koje se nalaze u prostoru, imaju besplatno korištenje prostora. Oslobodili smo ih cjelokupnog troška najma i komunalnih naknada koje se vežu kako bi im omogućili da mogu što lakše poslovati jer to su tvrtke koje se bore na tržištu, uspješne su i povećavaju broj zaposlenih –rekla je. Spomenula je potporu koja ide za certificirane proizvode, zagorske mlince s koji nastavljaju i ove godine.

Izvozno orijentirani gospodarstvo

Nakon potpisivanja predsjednik HGK, ŽK Krapina Josip Grilec je kazao da se nastavlja dugogodišnja suradnja vezano uz sufinanciranje nastupa  poduzetnika na sajmovima, konferencijama i sličnim događanjima koji prije svega služe da bi gospodarstvenici, bili prepoznatljivi na lokalnom nivou u županiji i jednako na državnom i na internacionalnom nivou . 'Znamo da je hrvatsko gospodarstvo, prije svega naše zagorsko, izvozno orijentirano i to je pretpostavka da bi država Hrvatska mogla izaći iz deficita i počela ulaziti u suficit. Netko bi rekao da su sredstva mala. Nikakva sredstva nisu mala, svaka kuna koja dođe poduzetniku koji je u poteškoćama ili koji nema puno znači. Ako na sajmu i na toj konferenciji ostvari kontakte i nakon puni županijski proračun zapošljavajući ljude, to je veliki uspjeh za sve nas. Prije svega za nas koji se bavi poduzetništvom, a onda za lokalnu samoupravu, rekao je Grilec.

Određenih teškoća će biti

Osvrnuvši se na podatke pročelnice Mihovilić, rekao je da su dugo godina bili na oko dvije milijarde ukupnog prihoda, a 2019. su došli na 13,6 milijardi i vjeruje da 2020. bude isto tu negdje. Ipak očekuje da će u 2021. godini biti određenih teškoća jer su sve cijene otišle u nebo. - Ove godine će poduzetnici morati, kao i svi ostali koji sudjeluju u tom dijelu imati puno strpljenja i takta da bi se održali jer enormni rast cijena kakav je sada u prvom tromjesečju od 30 posto repromaterijala je teško održivo. Uz to će nakon toga doći do rasta cijene radne snage ili rada i taj dio će biti možda za neke poduzetnike nepremostiv, ali uz pomoć lokalne samouprave i države vjerujem da taj dio, prije svega kada bi dobili dobar posao, poduzetnici mogli premostiti.

Podatak o broju zaposlenih u županiji govori da sav novac koji smo na bilo koji način uputili u gospodarstvo, da je gospodarstvo znalo vratiti, što znači da gospodarstvo nije to koje je to potrošilo 'u ludo' ili 'zakockalo' već je investiralo - rekao je Grilec spomenuvši kao dobar primjer tvrtku MI Hršak. Zahvalio je na prepoznavanju da dio novca kojim se puni proračun ponovno vrati poduzetnicima da bi ga oplemenili u drugom koraku što su do sada dokazivali. 'Bit ćemo odgovorni i opće društveno korisni i taj novac ćemo opravdati i oplemeniti, zaključio je Grilec.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško zahvalio se županu i Krapinsko – zagorskoj županiji na suradnji niz godina i na dodijeljenim sredstvima koji će pomoći obrtnicima u prezentaciji na tržištu. Najavio je i jedan novi projekt digitalnog podučavanja, jer se pokazalo kroz ovu epidemiju da nam je potreban jedan takav oblik edukacije. To je da ljudi u udobnosti svog doma, fotelje ili radnog stola mogu puno lakše usvojiti nove vještine, znanje i upoznati se s promjenama u zakonodavstvu i propisima.

200 obrta više

Pleško je istaknuo i dobru vijest, da u odnosu na 2019. imamo 200 obrta i kako se pandemija nije puno odrazila na otpuštanje radnika, čak se i više zapošljava radna snaga. Rekao je i da tamo gdje su 2020.stali, ove godine očekuju nastavak realizacije poslova.

Župan Željko Kolar na početku kao i uvijek zahvalio je svim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima s područja naše županije na 8 godina suradnje, uspješne suradnje s Gospodarskom i obrtničkom komorom u kojoj su razvili sjajan partnerski odnos u važnim projektima, posebice u prezentaciji deficitarnih zanimanja i novim tehnologijama Pohvalio je kontinuirani rast zagorskog gospodarstva nakon velike krize 2009. I 2010. Podsjetio je da KZŽ 2013. bila prva županija koja je polako izlazila iz krize, zahvaljujući ljudima koji su u vrijeme krize prije svega ulagali u znanje svojih ljudi, a onda i nove tehnologije I s gotovim i kvalitetnim proizvodom omogućili izlazak na EU tržište.

Najbolji iskorak na tržište EU

Krapinsko – zagorska županija jedna je od tri županije u Hrvatskoj koja je napravila najbolji iskorak ulaskom RH u Europsku uniju. Upravo zbog nabrojanog, ali i što smo izvozno orijentirani ova kriza napravila je manje štete zagorskom gospodarstvu – rekao je Kolar. Pripremljeno je I milijun kuna koje će se direktno ubrizgati u zagorsko gospodarstvo, a najavio je I novi set mjera za zagorske ugostitelje.

- Od 2017. ukupno je u gospodarsku i obrtničku komoru direktno uloženo 2.788.000 kuna, od toga za Gospodarsku komoru 680.000 kuna, Obrtničku 1.374.000 kuna i za tradicijske obrte 743.000 kuna – rezimirao je župan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook