Prethodni članak
Sljedeći članak

ŽENE, DANAS JE VAŠ DAN Sretan Međunarodni Dan žena!


Drage naše čitateljice, danas je vaš dan! Jedini dan u godini posvećen baš svakoj od vas, bez obzira na godine, bračni status, majčinstvo ili ne, bez obzira na stanje u vašem novčaniku i mnoge druge karakteristike koje vas međusobno razlikuju. Ovo je prilika da vam i mi uputimo čestitku, danas 08. ožujka, kada slavimo  Međunarodni Dan žena...

Želimo vam poručiti da ste jako važne od kada je svijeta i da ne zaboravite da bez vas ništa ne bilo tako kao što jest.

Podsjećamo i sve muškarce da se danas kao god znaju i umiju pobrinu da vam ovaj dan učine što ljepšim!

Sretan Dan žena, drage naše, od srca Vam želi portal Zagorje.com


Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

Međutim, 8. ožujak nije Majčin dan, nije dan samo za proslave, dan za cvijeće i svečane večere. Međunarodni dan žena je dan za prisjećanje na sve žene koje su sudjelovale u ženskim pokretima diljem svijeta, dan je to pobune, prkosa i ustrajnosti u ostvarivanju ženskih prava.

Nekad je Dan žena bio praznik po mnogima veći i od Nove godine. U “onim vremenima” feštalo se toga dana na svakom koraku - po poduzećima, restoranima, lokalima. Danas je zapravo samo djelić toga šušta preuzelo Valentinovo.

Danas mnoge organizacije u svijetu, obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook