Prethodni članak
Sljedeći članak

Žena iz Zagreba na popis cijepljenih ubacivala one koji su joj platili. Uhićena je

Riječ je o 31-godišnjoj zaposlenici jedne medicinske ustanove


Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 10 osoba zbog sumnje u krivotvorenje isprava, piše Index. Među njima je 31-godišnja zaposlenica medicinske ustanove u Zagrebu koja je bila zadužena za unošenje podataka o cijepljenju osoba u sustav. Policija nije objavila o kojoj ustanovi se radi. 

Ona je tijekom listopada iskoristila svoju ovlast te u sustav unijela netočne podatke da su 28-godišnjakinja i 65-godišnjak cijepljeni jednom dozom cjepiva, i to početkom kolovoza 2021. godine, iako je znala i bila svjesna činjenice da nisu cijepljeni, javlja PU zagrebačka.

Žena platila da dobije covid-potvrdu pa prelazila granicu

Naime, 28-godišnjakinja je tijekom listopada poslala novac 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove kako bi dobila važeću covid-potvrdu. Novac je poslala preko 30-godišnjaka koji ju je i povezao s osobom koja može izraditi važeću potvrdu. Uz pomoć osumnjičenih 32-godišnjaka i dvojice 23-godišnjaka podaci i novac su predani 22-godišnjaku koji ih je potom predao osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove u Zagrebu zbog unosa podataka u za to predviđeni informacijski sustav. Nakon proteka tjedan dana osumnjičeni 30-godišnjak je u ljekarni na području Velike Gorice podigao covid-potvrdu za 28-godišnjakinju i poslao joj e-mailom. Ona je covid-potvrdu nakon toga u četiri navrata iskoristila prilikom prelaska državne granice.

Muškarac poslao novac preko svog zaposlenika

Isto je tako, sumnja se, 65-godišnjak predao osobne podatke i novac 58-godišnjem zaposleniku svojega trgovačkog društva budući da je od njega saznao kako poznaje osobu koja mu potvrdu može izraditi. Ponovno su uz pomoć osumnjičenih muškaraca osobni podaci i novac predani osumnjičenoj 31-godišnjoj zaposlenici medicinske ustanove iz Zagreba, koja je, kao i u prethodnom slučaju, iskoristila svoju ovlast i unijela u informacijski sustav netočan podatak o cijepljenju 65-godišnjaka.  

Nakon nekoliko dana, kada je covid-potvrda bila gotova, u ljekarni na Srednjacima osumnjičeni 39-godišnjak podigao je potvrdu, koja je predana 65-godišnjaku da bi je on potom iskoristio prilikom ulaska u državnu financijsku ustanovu. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 31-godišnjakinju i 22-godišnjaka pritvorskom nadzorniku te podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu redovnim putem.  

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook