Prethodni članak
Sljedeći članak

'Želja nam je urediti zagorsku etno kuću u kojoj bi nudili naša vina, licitare te autohtona jela poput domaće purice i loborske pastrve'

Nikola Lesičar se s ocem Zdravkom vinogradarstvom intenzivno počeo baviti 2002. kada je upisao agronomiju. Danas ima hektar i pol vinograda u kojem uzgaja graševinu, rajnski rizling, pinot bijeli i incrocio manzoni


Danas jesmo, sutra nismo, tako veli Sveto pismo, a Bog bu pital gde si bil, kad pri Lesiju nisi pil – motivirajuća je vinska poruka koju smo zamijetili prilikom posjeta OPG-u Nikola Lesičar u Vinipotoku u općini Lobor. Ovaj mladi vinar, inače predsjednik Udruge vinograda i vinara Kliet Lobor, diplomirani je inženjer agronomije smjera voćar – vinogradar, pa je nekako i logičan put bio da uzgaja vinovu lozu i proizvodi vino. Nikola je nositelj OPG-a, a vinogradarstvom se bavi zajedno s obitelji, suprugom Matejom te uz podršku troje prekrasne djece Bartola, Vinke i Lazara.

 

Pet sorti

Iako se Lesičari vinogradarstvom bave od davnina, kako to obično biva, pradjedovi su mu dali temelje i prenijeli ljubav. Nikola se s ocem Zdravkom vinogradarstvom intenzivno počeo baviti 2002. kada je upisao agronomiju. Danas Nikola ima hektar i pol vinograda u kojem uzgaja pet sorata: graševinu, rajnski rizling, pinot bijeli i incrocio manzoni, sortu koja je na našem podneblju manje poznata, ali relativno stara. - Incrocio manzoni je križanac bijelog pinota i rajnskog rizlinga. Nije zahtjevna, izvanredna je za izborne berbe, daje aromatična vina, nije potrebno skidanje lišća i rodnost je ujednačena. Posadio je 1000 trsova, daju iznimno dobar urod i vrhunsku kvalitetu i po tom je vinu OPG Lesičar i prepoznatljiv – ističe Nikola, koji se s tom sortom upoznao na Agronomskom fakultetu.

 

Dobra godina

- Trudimo se. S plasmanom nemamo problema – odgovara na pitanje kako ide prodaja. Tržište im je, priča, relativno naklonjeno. Vina iz podruma OPG-a Lesičar prodaju se u Zagrebu i Varaždinu. Njegov je podrum kapaciteta do 50.000 litara. Trenutno proizvedu do 10.000 do 15.000 litara. S razvojem seoskog turizma i u proizvodnji bi se proširili. Ova je godina, što se tiče vinogradarstva, bila iznimno dobra. - Bili su nešto manji prinosi po hektaru nego što bi trebali biti, ali zato kvaliteta nije izostala. Mimoišle su nas i vremenske nepogode, tako da su vina prozračna, mirišljava i mogu reći da je ova 2020. bila jedna od boljih vinogradarskih godina, usprkos pandemiji koja nas je zadesila. Možda smo i zbog toga imali malo više vremena biti u vinogradu pa su i rezultati bolji - ocijenio je Nikola.

 

Martinje

Zlatna žutica nije poštedjela ni vinogradarsko područje općine Lobor. Pojedini vinogradari su iskrčili cijele vinograde. On je konkretno, prije 2 godine, iskrčio vinograd od 600 trsova. Posadili su novi, 650 trsova muškata žutog. Apelira na sve da provode zaštitu protiv prijenosnika zlatne žutice, američkog cvrčka, ali i na ljude da čiste neobrađena zemljišta, jer se jedino na taj način tome može stati na kraj. Ove godine martinjske fešte na kakve su vinari navikli neće biti. – Zato će biti u krugu obitelji. 10. studenoga navečer ćemo u podrum, blagosloviti bačve, prekrižiti se i pomoliti kako to nalaže stari zagorski i hrvatski običaj i napokon probati mlado vino, do tada je mošt – zaključuje Nikola.

 

Seoski turizam

Od 2008. u izgradnji je kuća, odnosno seoski turizam na kojem bi ponudili i svoj proizvod, vino. Projektna dokumentacija za taj objekt je uglavnom gotova i spremna za aplikaciju na neku od mjera nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednim gospodarstvima. Taj bi se objekt uredio kao etno kuća s elementima tradicijskog obrta licitarstva s kojim se bavi supruga. - Bila bi to etno zagorska kuća gdje bi se mogla kušati naša kvalitetna vina, kupiti lijepi licitari koji je tradicijski poznat za naše Zagorje i pojesti naša autohtona domaća jela, poput zagorske purice, ali i loborska pastrva, koja je pomalo zaboravljena, ali ima temelja za njezinu proizvodnju s obzirom na naše kvalitetno izvorišta, pa bi to bila jedna posebna ponuda za Hrvatsko zagorje- planira Nikola. Mi možemo samo reći, naprijed i sretno!

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog bure na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I.skupina), a između Karlobaga i SVete Marije Magdalene dofdtano je zabrana za dostavna i vozila s natkr...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program