Prethodni članak
Sljedeći članak

'Želimo da Galerija postane mjesto okupljanja, stoga organiziramo izložbe interesante za širu publiku, a ne samo za likovne 'znalce'

Svake godine organizira se 10 izložbi, a u dvorištu Galerije održavaju se i koncerti i kazališne predstave


Galerija grada Krapine proteklog je vikenda otvorila prvu ovogodišnju izložbu, izložbu fotografija 15. bjelovarskog salona fotografije 'Šuma okom šumara'. Postala je, kaže kustosica Galerije Vesna Kunštek, već tradicija da krapinska Galerija godinu započne ovom izložbom, koja se svake godine u Bjelovaru otvara uz Dan hrvatskog šumarstva 20. lipnja, nakon toga putuje diljem Lijepe naše i u siječnju gostuje u Krapini. Izloženo je 199 fotografija od 29 autora, a vrijedi spomenuti da su među njima izložene i fotografije djelatnica Šumarije Krapina, Krapinčanke Marije Hlebec i Ane Šemnički iz Radoboja. U prigodnom glazbenom programu nastupio je ženski pjevački zbor Udruženja umirovljenika Krapina 'Gajev spomenek', a izložba ostaje otvorena do 24. siječnja.

Približiti Galeriju široj publici

- Za ovu izložbu vlada velik interes, od vrtićke djece pa do odraslih i svi rado pogledaju radove koje šumski djelatnici stvaraju tijekom cijele godine, jer to su neponovljivi prizori koje mi obični smrtnici nismo u mogućnosti vidjeti – dočarala je Vesna Kunštek vrijednost izložbe. Ovo je samo prva u nizu koje će biti ponuđene u Galeriji grada Krapine, jer svake godine Galerija održava 10 izložbi. Prošle godine tako su Krapinčani mogli vidjeti, osim 'Šume okom šumara', i Međunarodnu izložbu maski, izložbu keramike polaznika radionice umjetničke keramike u sklopu projekta „OK! Otkrijmo kreativnost“, kao i izložbu vitraja polaznike umjetničke radionice u sklopu istog projekta, Izložbu pisanica, izložbu slika Zvjezdane Jembrih pod nazivom „Podno Ivančice“, izložbu polaznika umjetničkih radionica 54+, izložbu likovnih radova 35. Susreta likovnih stvaralaca, izložba Maje Vukina Bogović „Između dva svijeta“ te izložba Tomislava Hršaka „27“. – Posjećenost Galerije bila je kao i dosadašnjih godina, imali smo više od 2000 posjetitelja. Naš je cilj približiti Galeriju što široj publici, pa stoga imamo tematske izložbe poput maski i pisanica na kojoj sudjeluju radovima svi, od vrtićke djece, preko šklaraca, likovnih umjetnika, umjetnika amatera. Izložbe koje nisu žirirane, poput izložbe pisanica, su i najposjećenije. Nastojimo uz već eminentne likovne umjetnike krapinskoj publici predstaviti i mlađe snage i netom završene likovne umjetnike, pa smo tako prošlu godinu upravo i završili izložbom nšeg domaćeg likovnog umjetnika, akademskog kipara Tomislava Hršaka – kaže Vesna Kunštek.

Brojni planovi

I ove se godine planira 10 izložbi. Uz već tradicionalne i spomenute, moći će se razgledati i Izložba radova nastlih na radionicama u projektu Ključ kulture za sve generacije koji POU Krapina provodi od prošle godine. Svoje će radove izložiti i zlatarski umjetnik Stjepan Balja, akad. Kipar Petar Popijač, kiparica Dora Kovačević, akad. Slikaricee i grafičarka Ivana Bajcer te slikar Zvonimir Šepat. Galerija će se uključiti i u Noć muzeja, gdje priprema program vezan uz festival kajkavskih popevki koji ove godine obilježava 55. godišnjicu. Tom je prigodom dugogodišnji urednik na Radiju Hrvatsko zagorje Krapina Dubravko Sopek donirao Gradu bogatu zbirku ploča i CD – a s dosadašnjih festivala, a u Noći muzeja 31. siječnja otvorit će se izložba ploča, CD – a i notnih zapisa iz te bogate zbirke. U glazbenom programu, naravno, posjetitelji će se moći prisjetiti najpoznatijih popevki s dosadašnjih festivala. Uz tu obljetnicu priprema se i izložba ’55 let zvoni nam kaj'. Galerija djeluje u sklopu Pučkog otvorenog učilišta Krapina, čija ravnateljica Grozdana Pavlović ističe da je i ove godine rad potpomognut sredstvima Ministarstva kulture.

– Za program muzejsko – galerijske djelatnosti dobili smo 20 tisuća kuna, a u programu kazališnih djelatnosti 10 tisuća. Naime, osim GFUK –a u Krapini imamo gotovo na mjesečnoj bazi predstavu za odrasle ili za djecu, a već je tradicija da u ljetnim mjesecima u manifestaciji Ljeto u Krapini ovdje u dvorištu Galerije imamo program koji se sastoji od koncerata i i kazališnihpredstava i svi ti programi su besplatni za građanstvo – ističe Grozdana Pavlović.

Umjetnički atelje

Prošle godine POU dobilo je i 400 tisuća kuna za uređenje umjetničkog ateljea, odnosno kućice u dvorištu Galerije. – 2017. godine se krenulo s radovima, kućica je obnovljena, a prošle godine krenuli smo s uređenjem unutrašnjosti i ti se radovi privode kraju, a još slijedi opremanje – navodi Grozdana Pavlović. Plan je da se u tom prostoru održavaju umjetničke radionice, likove i glazbene, a interesa ne nedostaje. – Vidjeli smo tijekom EU projekta Umjetnost i kultura 54+, a naš naziv bio je 'OK! Otkrijmo kreativnost', da se uključilo više od 50 osoba starijih od 54 godina, imali smo radionice vitraja i keramike, nastali su prekrasni radovi, a naša se galerija popularizirala. Cilj je i bio povećanje publike u kulturi, a taj cilj smo ovim projektom i ostvarili, jer su najposjećenije izložbe bile upravo izložbe radova s radionica, s prekrasnim atmosferama, a ti se ljudi sada vraćaju u galeriju, na druge izložbe, a osim umjetničke komponente, tu se rađaju i prijateljstva i odvijaju lijepa druženja. Ove godine također provodimo projekt kojemu smo nositelj, Ključ kulture za sve generacije, u partnerstvu s Udrugom distrofičara Krapina, i ti će radovi također biti izloženi ovdje u Galeriji – pojasnila je Grozdana Pavlović, dodavši da je uređenje umjetničkog ateljea velikim dijelom sufinancirao i Grad Krapina. – Aplicirali smo i za financijska sredstva za radionice, jer iako je projekt završio, vladao je velik interes, pa želimo s time i dalje nastaviti, a imamo i lijepo mjesto za izložiti radove – dodaje ravnateljica Pavlović. Uz to, krapinska Galerija ujedinjuje s likovnom i glazbenu umjetnost, jer na otvorenjima izložbi nastupaju domaći glazbeni umjetnici. – Radimo na tome da populariziramo Galeriju i da ona postane lijepo mjesto okupljanja. Stoga organiziramo izložbe interesante za širu publiku, a ne samo likovne 'znalce' i odabrane – zaključuju kustosica Vesna Kunštek i ravnateljica Grozdana Pavlović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook