Prethodni članak
Sljedeći članak

'Zdravstvene ustanove na području KZŽ spremne su na moguću pojavu koronavirusa'

Na inicijativu župana Željka Kolara, Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije održao je u utorak, 4. veljače sjednicu u svrhu koordinacije aktivnosti i dogovora oko protokola u slučaju pojave korona virusa


Na inicijativu župana Željka Kolara, Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije održao je u utorak 4. veljače, sjednicu u svrhu koordinacije aktivnosti i dogovora oko protokola u slučaju pojave korona virusa.

Načelnik Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek – Jambrek rekao je: „Predstavnici stručnih službi istaknuli su na sjednici da u Republici Hrvatskoj zasad nema potvrđenih slučajeva oboljelih od korona virusa. Istaknuo bih da su zdravstvene ustanove na području Krapinsko – zagorske županije spremne,  ukoliko dođe do pojave korona virusa, a sve prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. U tu svrhu, pripremljene su četiri smještajne jedinice sa posebnim ulazom, u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana te su zdravstvene ustanove osigurale potrebnu opremu i razradile protokole postupanja“, rekao je načelnik Stožera Ferek – Jambrek.

 1. Osoba koja je unutar prethodnih 14 dana boravila u Kini ili je bila u  kontaktu s oboljelim od upale pluća uzrokovane korona virusom, treba se javiti nadležnom epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije na broj telefona 091/510 31 65 ili 099/24 55 545 radi dobivanja daljnjih uputa.

2. U slučaju da takva osoba u narednih 14 dana razvije simptome poput povišene tjelesne temperature, kašlja, grlobolje i otežanog disanja, ne treba otići svom liječniku, niti u Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, niti u bolnicu, nego treba odmah, telefonski obavijestiti  nadležnog epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije na broj telefona 091/510 31 65 ili 099/24 55 545. Takva osoba će biti prevezena vozilom hitne medicinske pomoći koje je namijenjeno samo za te potrebe te će biti zbrinuta u zdravstvenoj ustanovi koja ispunjava uvjete za prijam oboljelog.

U slučaju promjena u protokolu za postupanje, stanovništvo će biti obaviješteno putem službene stranice Krapinsko-zagorske županije, a dodatne informacije se mogu pratiti na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo https://www.hzjz.hr/

Župan Željko Kolar istaknuo je nakon sjednice: „Na području Republike Hrvatske zasad nema potvrđenih slučajeva oboljelih od korona virusa. Važno je naglasiti da smo svjesni potencijalne opasnosti, ali da nema potrebe za panikom. U slučaju da na području Krapinsko – zagorske županije dođe do pojave korona virusa, imamo pomno pripremljen protokol za postupanje prema smjernicama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i bit ćemo spremni pravodobno i efikasno reagirati. Važno je da javnost bude upoznata s time, kako se ne bi nepotrebno brinula“, rekao je župan Kolar.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook