Prethodni članak
Sljedeći članak

ZDRAVA KAVA S DOKTORIMA: U Zaboku održan projekt koji onkološkim pacijenticama i njihovim obiteljima omogućuje razgovor sa specijalistima


Udruga Nismo same u utorak je u Zaboku održala svoju petu po redu „zdravu kavu s doktorima“, na terasi City Caffea u Zaboku koja je okupila 20-ak zainteresiranih sudionika s tog područja.

Prisutne žene imale su mogućnost kroz neformalni razgovor i ugodno druženje s liječnicima saznati odgovore na pitanja vezana za prevenciju raka dojke, vlastitu dijagnozu i sami proces liječenja te dobiti sve potrebne savjete o jačanju imuniteta, potrebnoj suplementaciji uz psihološku podršku koja je od neizmjerne važnosti. Uz članice Udruge, koje su također podijelile svoju osobnu priču i iskustvo te dodatno ohrabrile sudionice, „zdravu kavu s doktorima“ u Zaboku vodila je Zrinka Rendić-Miočević dr. med. spec. onkologije i radioterapije na Klinici za tumore kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u Zagrebu.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same ove godine je pokrenula EU projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ čija glavna inicijativa je provođenje „zdravih kava s doktorima“. Riječ je o druženju koje omogućava oboljelim ženama, ali i njihovim obiteljima da u jednoj opuštenoj atmosferi razgovaraju s liječnicima i ostalim stručnjacima o svim pitanjima koja ih muče. „Zdrave kave s doktorima“ organiziraju se u 15 gradova diljem Hrvatske, a dosada su se održale u Karlovcu, Sisku, Vukovaru i Šibeniku te ostavile jako pozitivan i ohrabrujući utjecaj na žene. Jednako uspješno odrađena je i „zdrava kava s doktorima“ u Zaboku koja se u poslijepodnevnim satima održala na prekrasnoj terasi City Caffea, a okupila je 20-ak sudionika s tog područja. U razgovoru s liječnicima, zainteresirane žene dobile su sve bitne informacije u vezi preventivnih pregleda, same bolesti i procesa liječenja uz psihološku pomoć i podršku. Također, neke od tema bile su i genetsko testiranje i nasljedni karcinom dojke, dok se puno razgovaralo o jačanju imuniteta, potrebnoj suplementaciji, a posebice o važnosti vitamina D.

Voditeljica inicijative „zdrave kave s doktorima“ u Zaboku bila je Zrinka Rendić-Miočević dr. med. spec. onkologije i radioterapije na Klinici za tumore kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u Zagrebu koje je istaknula važnost ove inicijative i opuštene komunikacije te naglasila o kojim se bitnim temama razgovaralo.

„Zdrava kava je fantastično osmišljen projekt koji onkološkim pacijenticama i svima ostalima omogućuje komunikaciju i kontakt s liječnicima specijalistima. Na kavi bolesnice imaju mogućnost postaviti pitanja koja nemaju priliku postaviti tijekom redovite kontrole ili to zaborave pitati. U Zaboku su, primjerice, dobile savjete i o genetskom testiranju, odnosno nasljednom karcinomu dojke, i o suplementima općenito, a osobito se razgovaralo o vitaminu D i koštanom metabolizmu kod hormonske terapije. Druženje je bilo ugodno i mislim da je ovakav način komunikacije s pacijenticama pun pogodak“, rekla je Zrinka Rendić-Miočević.

Građanima su na raspolaganju bili i liječnici doc. dr.Rajko Fureš, spec. ginekologije i opstetricije u  Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, Ismail El Aklouk, dr. med., gastroenetorolog, Opće bolnica Zabok i bolnice hrvatskih veterana, te Magdalena Pezić, dr. med., specijalizantica ginekologije, Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

"Inicijativa je za svaku pohvalu. Potrebno ju je intenzivirati i proširiti u društvu kako bi se uključio što veći broj zdravstvenih djelatnika, a onkološkim pacijenticama na taj način pomoglo u njihovoj socijalizaciji, daljnjim kontrolama i praćenju", komentirao je doc. dr. Rajko Fureš.

Koliko su bitna ova neformalna druženja s liječnicima istaknula je Renata Mihovilić, jedna od sudionica koja je dva puta imala karcinom dojke, prvi put prije 22 godine i drugi put prije godinu i pol.

"Na radiju sam čula da se zdrava kava održava danas u Zaboku i došla sam jer mi puno znači upoznati osobe koje su prošle isto što i ja. Htjela sam čuti njihova razmišljanja, a privukla me je i mogućnost razgovora s liječnicima. Kada dođemo na kontrole nemamo prilike s njima tako slobodno pričati. Ovako uz kavu ili sok lakše se opustimo i više otvorimo nego kad dođemo u bolnicu. Pohvaljujem inicijativu i nadam se da će mogućnosti za ovakva druženja biti više“, rekla je Renata Mihovilić.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća„zdrava kava s doktorima“ je u Ludbregu 12. listopada.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook