Prethodni članak
Sljedeći članak

Zbog koronavirusa produljen je rok za subvencionirane kredite

I zainteresirani građani koji su u samoizolaciji moći će predati zahtjev, kaže ministar Štromar


Prije epidemije koronavirusa bilo je predviđeno da će poziv za subvencionirane kredite za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, biti otvoren do 8. travnja. Produljili su rok do kraja travnja, a ministar Štromar je prošlog tjedna rekao da će biti otvoren dok se situacija ne smiri, prenosi 24 sata.

- U samoizolaciji su neki koji su htjeli predati zahtjev. Ovako će sve stići obaviti sve što treba. Novac će biti osiguran za sve koji predaju valjane zahtjeve – napomenuo je ministar Štromar. Ministar je rekao kako će novi poziv biti objavljen već krajem ljeta. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) od 30. ožujka prima zahtjeve za subvencionirane kredite. Već prvog dana do 13 sati zaprimili su ih 309. Zbog koronavirusa svim kreditnim institucijama APN je dao mogućnost dostave zahtjeva i elektroničkim putem. Uvjeti se nisu se promijenili od lani. Mogu se prijaviti svi mlađi od 45 godina koji nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće. Po četvornom metru smiju stajati do 1500 eura, a kredit najviše smije biti 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, prenosi 24 sata.

Ako su ti iznosi veći, na “višak” nema subvencije. Rok otplate kredita je najmanje 15 godina. Tijekom najmanje pet godina subvencionirat će između 30 i 51 posto rate kredita, ovisno o razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje ili gradi. Onima koji imaju djecu plaćat će dio kredita godinu dulje za svako, a dobiju li dijete tijekom subvencije, produljit će je za dvije godine. Obitelji koja ima dvoje djece pri prijavi, subvencija će umjesto pet trajati sedam godina, a dobiju li još jedno dijete, državnu subvenciju dobivat će ukupno devet godina, piše 24 sata.

Zainteresirani građanin Hrvatske u dobi do 45 godina koji nema nekretninu, kao ni njegov bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner treba pronaći stan, kuću ili zemljište na kojem namjerava graditi. Potom treba u jednoj od 13 banaka koje imaju ugovor s APN-om provjeriti uvjete, odabrati jednu od njih pa prikupiti dokumentaciju za kredit te za subvenciju. Obavezan je predugovor za kupnju. Dokumentaciju o kupcu, kreditu i nekretnini banka šalje u APN, što može učiniti i elektronskom poštom. Po odobravanju kredita, korisnik s APN-om i bankom potpisuje ugovor o subvenciji, piše 24 sata.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook