Prethodni članak
Sljedeći članak

Završnica projekta BAIF: Cilj osnivanje fonda za financiranje mladih start - upova

Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija dok su koordinatori Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca


U Poduzetničkom centru danas se održava završna konferencija Projekta BAIF – Business Angels Impact Fund koji je za cilj imao uspostavu novog financijskog instrumenta u Hrvatskoj za ulaganja s društvenim utjecajem. Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija dok su koordinatori Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca.


Nakon 17 mjeseci rada, 5 nacionalno održanih turnusa poduzetničkog programa za izgradnju kapaciteta i investicijske spremnosti kroz koji je prošlo 120 startup-ova i poduzetnika početnika, 4 konferencije, 2 međunarodna povezivanja, brojnih uspostavljenih partnerstava uz kreirane podloge za uspostavu jedinstvenog financijskog mehanizma u Hrvatskoj, rezultati i planovi oko fonda predstavljeni su na konferenciji.


Igor Škrgatić, predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika, rekao je da se udruga rado odazvala pozivu za partnerstvo budući da smatraju da projekt adresira neke bitne stvari koje treba promijeniti u gospodarskom okruženju, financiranje start – upa za koje postoje i neke druge opcije. - Nadamo se da će završetak projekta biti osnivanje jednog fonda koji će pružiti mogućnost poduzetnicima u ranoj fazi razvoja da imaju još nekakavu opciju pristupa kapitalu – rekao je Škrgatić.


Renata Brkić ispred Društva Feelsgood Capital Partners rekla je da društvo upravlja fondom veličine 30 milijuna eura - Radimo kao prtner u BAIF konzorciju zato što smo zajedno s partnerima ustanovili nedostatak financijskih instrumenata za financiranjen poduzeća u najranijim fazama razvoja – rekla je Brkić.


Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ, istaknula je da projekt traje 18 mjeseci. – Okupili smo BAIF zajednicu preko 100 start – upova iz cijele Hrvatske, koji smo proveli kroz e – učionicu i naučili ih kako da u svoje poslovne modele ugrade određenu društvenu odgovornost i kako da je mjere. Glavni cilj je bio stvoriti novi financijski mehanizam koji će poticati investitorske aktivnosti poslovnih anđela i drugih investitora i to na način da u posao ulaže sam poslovni anđeo te BAIF fond u istom iznosu. Nadamo se da ćemo nakon završetka ovog projekta uspješno pregovarati s Europskim investicijskim fondom, da ćemo uspjeti uspostaviti novi financijski mehanizam do kraja godine – rekla je Matuša.


Župan Željko Kolar istaknuo je da već kada je 2019. godine u Zagorju otvoren ured poslovnih anđela, vidjelo se da su potrebni i drugi izvori financiranja za mlade start – upove. - Osim banaka, njihovih kredita, natječaja ministarstava, nastaje problem kada mladi start – upovi kreću u poslovnom avanturu, jer oni nemaju kapitala, imovine i nitko ih ne prepoznaje. Ti mladi inovatori nude neke proizvode s najnovijim tehnologijama, a mnogi su propadali jer nije bilo razumijevanja za njih niti modela prema kojem bi se mogli financirati. Mi smo upravo ciljali na to, u početku na poslovne anđele, a sada i na poseban fond iz kojeg bi se zapravo mogli takvi start – upovi financirati. Do danas se mnogo promijenilo, ovaj projekt smo aplicirali na Europsku komisiju i okupili oko sebe sjajne parnere – rekao je Kolar.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program