Prethodni članak
Sljedeći članak

Završnica projekta BAIF: Cilj osnivanje fonda za financiranje mladih start - upova

Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija dok su koordinatori Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca


U Poduzetničkom centru danas se održava završna konferencija Projekta BAIF – Business Angels Impact Fund koji je za cilj imao uspostavu novog financijskog instrumenta u Hrvatskoj za ulaganja s društvenim utjecajem. Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija dok su koordinatori Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca.


Nakon 17 mjeseci rada, 5 nacionalno održanih turnusa poduzetničkog programa za izgradnju kapaciteta i investicijske spremnosti kroz koji je prošlo 120 startup-ova i poduzetnika početnika, 4 konferencije, 2 međunarodna povezivanja, brojnih uspostavljenih partnerstava uz kreirane podloge za uspostavu jedinstvenog financijskog mehanizma u Hrvatskoj, rezultati i planovi oko fonda predstavljeni su na konferenciji.


Igor Škrgatić, predsjednik HUP Udruge malih i srednjih poduzetnika, rekao je da se udruga rado odazvala pozivu za partnerstvo budući da smatraju da projekt adresira neke bitne stvari koje treba promijeniti u gospodarskom okruženju, financiranje start – upa za koje postoje i neke druge opcije. - Nadamo se da će završetak projekta biti osnivanje jednog fonda koji će pružiti mogućnost poduzetnicima u ranoj fazi razvoja da imaju još nekakavu opciju pristupa kapitalu – rekao je Škrgatić.


Renata Brkić ispred Društva Feelsgood Capital Partners rekla je da društvo upravlja fondom veličine 30 milijuna eura - Radimo kao prtner u BAIF konzorciju zato što smo zajedno s partnerima ustanovili nedostatak financijskih instrumenata za financiranjen poduzeća u najranijim fazama razvoja – rekla je Brkić.


Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ, istaknula je da projekt traje 18 mjeseci. – Okupili smo BAIF zajednicu preko 100 start – upova iz cijele Hrvatske, koji smo proveli kroz e – učionicu i naučili ih kako da u svoje poslovne modele ugrade određenu društvenu odgovornost i kako da je mjere. Glavni cilj je bio stvoriti novi financijski mehanizam koji će poticati investitorske aktivnosti poslovnih anđela i drugih investitora i to na način da u posao ulaže sam poslovni anđeo te BAIF fond u istom iznosu. Nadamo se da ćemo nakon završetka ovog projekta uspješno pregovarati s Europskim investicijskim fondom, da ćemo uspjeti uspostaviti novi financijski mehanizam do kraja godine – rekla je Matuša.


Župan Željko Kolar istaknuo je da već kada je 2019. godine u Zagorju otvoren ured poslovnih anđela, vidjelo se da su potrebni i drugi izvori financiranja za mlade start – upove. - Osim banaka, njihovih kredita, natječaja ministarstava, nastaje problem kada mladi start – upovi kreću u poslovnom avanturu, jer oni nemaju kapitala, imovine i nitko ih ne prepoznaje. Ti mladi inovatori nude neke proizvode s najnovijim tehnologijama, a mnogi su propadali jer nije bilo razumijevanja za njih niti modela prema kojem bi se mogli financirati. Mi smo upravo ciljali na to, u početku na poslovne anđele, a sada i na poseban fond iz kojeg bi se zapravo mogli takvi start – upovi financirati. Do danas se mnogo promijenilo, ovaj projekt smo aplicirali na Europsku komisiju i okupili oko sebe sjajne parnere – rekao je Kolar.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook