Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAVRŠNICA BALTAZARA: 'Na razini Europske unije prepoznati smo kao sredina koja njeguje toleranciju, poštivanje različitosti i uključivost'

Festivalčić, završnica projekta, kreativno i zabavno događanje danas se održava u Krapini


U glazbenom paviljonu u Parku Matice hrvatske u Krapini danas se održava Festivalčić - završnica projekta Baltazar, kreativno i zabavno događanje koje organizira Krapinsko – zagorska županija u suradnji s partnerima na projektu.

Podsjetimo, projekt Baltazar projekt je u kojem se osiguravaju odnosno zapošljavaju pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici za učenike u teškoćama u razvoju osnovnim i srednjim školama Krapinsko – zagorske županije. Sredstva za provedbu projektu kontinuirano su osigurana iz Europskog socijalnog fonda i županijskog proračuna.

Ove školske godine provodi se peta generacija projekta Baltazar u sklopu kojeg je zaposleno 80 pomoćnika u nastavi za 88 učenika s teškoćama u 33 osnovne i srednje škole.

Ukupna vrijednost projekta oznosi 3,6 milijuna kuna od čega je 3,4 milijuna osiguranao iz Eurpskog socijalnog fonda, a razlika iz proračuna KZŽ. Projektom Balzatar doprinosi se ostvarivanju prava učenika s teškoćama u razvoju na inkluzivno obrazovanje, uspješnije socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje te osamostaljenje i razvoj vještina. Osim kroz projekt Baltazar, na području KZŽ pomoćnici u nastavi zapošljavaju se preko projekata 5 udruga te zajedničkim financiranjem osnivača škole te gradova i općina iz kojih dolazi učenik.

Festivalčić je otvorila zamjenica župana Jasna Petek uz pozdrave djeci, učenicima, ušiteljima, ravnateljima, roditeljima, pomoćnicima u nastavi. - Godišnje vas ima blizu 2000 koji ste sudionici projekta Baltazar. To je odličan projekt koji promiče toleranciju, poštivanje različitosti, inkluziju. Projekt Baltazar prepoznala je i Europska komisija i prošle godine bili smo finalisti u području Pravedne Europe, i dobili prvu nagradu publike za naš projekt. To znači da ne samo da je ovdje u Zagorju prepoznata odlična ideja i realizacija projekta, već smo i na razini Europske unije prepoznati kao sredina koja njeguje toleranciju, poštivanje različitosti i uključivost. Želim ugodan boravak, lijepo druženje i posebna zahvala SŠ Krapina, krapinskim osnovnim školama i Gradu Kapini koji su bili suorganizatori ovog događanja – rekla je Jasna Petek.

U ime Grada Krapine obratila se Željkica Smrekar, potpredsjednica Gradskog vijeća, koja je svima poželjela srdačnu dobrodošlicu u Krapinu. - Grad je iznimno ponosan što organizacijski i financijski sudjeluje u Baltazaru, hvalevrijednom projektu. Pomoćnicima od srca zahvaljujemo na trudu, strpljenju, znanju, svakoj lijepoj gesti i riječi koje su imali za svoje učenike. Nadamo se da će ovaj projekt još dugo godina biti pokretač socijalne integracije učenika s poteškoćama u razvoju i pokretač njihovog napredovanja u obrazovnom i emotivnom smislu, a Grad Krapina će i dalje biti ponosan partner Krapinsko – zagorske županije – rekla je Smrekar.

Druženje u Krapini nastavlja se kulturno – umjetničkim programom, radionicama, igrama, stvaralaštvom i raznim zabavnim i kreativnim sadržajima za sudionike projekta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook