Prethodni članak
Sljedeći članak

Završila energetska obnova zgrade Zemljišno - knjižnog odjela u Pregradi

Osigurani bolji uvjeti rada, ali i financijska uštede povećanjem energetske učinkovitosti


 Novo ruho dobila je i zgrada Zemljišno – knjižnog odjela u Pregradi, a vrijedan projekt predstavljen je na konferenciji za medije povodom završetka projekta.Riječ je također o objektu uređenom po programu Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Izvođač radova na ovoj zgradi bili su Završni radovi Krešo, a vrijednost ugovorenih radova iznosila je 798.398,13 kn. Stručni i projektantski nadzor nad izvođenjem radova obavljao je projektni ured „Kostelgrad-projekt“.

Cilj obnove zgrade bio je osigurati bolje uvjete rada, ali i financijske uštede povećanjem energetske učinkovitosti. Ukupna vrijednost projekta iznosi 993.849,88, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirano u iznosu od 602.652,15 kn, a za navedeni projekt dobivena su još bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, i to u iznosu od 228.032,02 kn za sufinanciranje dijela sredstava koje je prijavitelj dužan osigurati iz vlastitih izvora. Radovi su uključivali energetsku obnovu fasade, unutarnje radove na energetskoj obnovi spuštenih stropova, nove elektroinstalacije i stolariju na katu.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj rekao je kako je zgrada koju građani pamte kao zgradu HEP-A od 2017. potpuno u njihovom vlasništvu i da bi se u uređene prostorije uskoro mogle smjestiti i neke službe, a jedna od njih i Stalna služba Općinskog suda iz Zlatara, koja bi prema obećanjima ministra pravosuđa trebala dobiti stalno mjesto u Pregradi s obzirom na značaj i središte koje Pregrada ima za ovaj dio županije. Vešligaj je najavio i nove projekte vezane uz energetsku učinkovitost. – Krećemo s izgradnjom prve punionice za električna vozila koja je također financirana iz europskih fondova, a u suradnji s OŠ Janka Leskovara pokrenuli smo projekt Pregrada bez plastike, gdje smo najprije iz upotrebe izbaciili jednokratnu plastiku iz gradske uprave i gradskih institucija – istaknuo je Vešligaj.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Pregrade.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook