Prethodni članak
Sljedeći članak

Završila energetska obnova zgrade Srednje škole Konjščina, vrijedna 7,5 milijuna kuna

Polako završavamo drugi ciklus energetskih obnova škola, vrijedan više od 60 milijuna kuna, s više od 60 posto ušteda, rekao je župan Željko Kolar


Radovi na energetskoj obnovi zgrade Srednje škole Konjščina su završeni, a tim je povodom u ponedjeljak održana završna konferencija u ovom projektu, vrijednom 7,5 milijuna kuna. Projekt je prijavljen i odobren za sufinanciranje u sklopu Javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga za Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. -2020.

 Ukupna vrijednost projekta iznosi 7.505.695,05 kuna. Bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 4.372.960,29 kuna, a sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije je 2.066.880,21 kuna. Izvođač radova je PLUDUX ART d.o.o. iz Konjščine, stručni nadzor provodio je Bening d.o.o. iz Zaboka, projektant je ARMONT d.o.o. iz Zagreba, a projekt je vodila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske. Očekivani rezultat projekta je ušteda toplinske energije za grijanje od 61,64% te produljeni životni vijek zgrade uz veći komfor i manju potrošnju energije, istaknula je Vlatka Mlakar, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i europske fondove. Radovi na energetskoj obnovi zgrade obuhvatili su povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, povećanje toplinske zaštite ukopanog zida, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja, uvođenje sustava prozračivanja novim visokoučinkovitim sustavom ventilacije s povratom topline, zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i sustava kontrolnih mjerila energenata i vode.

 

Ravnateljica SŠ Konjščina Milojka Rataić istaknula je da će u Konjščini 2020. Godinu pamtiti po supjesima I promjenama koje su se dogodile u školi. Nabrojivši brojne projekte i aktivnosti, ravnateljica je kao najvažniji izdvojila energetsku obnovu škole. - Ne možemo izreći riječi zahvalnosti našem osnovaču i svim akterima koji su zaslužni da je škola dobila ovako lijepo novo ruho. Jedini oblik zahvalnosti koji možemo izraziti je da svojim radom, trudom i nastojanjem za boljitak ove škole pokažemo tu zahvalnost. Želim naglasiti da nam je osnivač omogućio da, osim što je provedena energetska obnova, u našoj školi izvedemo i neke radove koji nisu dio eneregtske obnove. Tu spada uređenje ulaza i prilaza škole, hodnika škole, promjena unutarnjih i vanjskih hidranata škole i sitniji manji zahvati u školi – rekla je ravnateljica.

 

 

Načelnik općine Konjščina Mirko Krznar zahvalio je županu Željku Kolaru I Krapinsko – zagorskoj županiji za predivan projekt obnove škole. – Kroz svoj skroman proračun I mi pomažemo koliko možemo razvoj školstva. Sljedeći od projekata je izgradnja nove školske sportske dvorane, za čije projektiranje je novac osigurala Županija – najavio je načelnik Krznar.

 

 

Župan Željko Kolar istaknuo je da se polako završava drugi ciklus energetskih obnova škola na području KZŽ te najavio završnu konferenciju za SŠ Bedekovčina, a potom i OŠ Konjščina. – U tom krugu od 9 osnovnih i srednjih škola je preko 60 milijuna kuna ulaganja i preko 60 posto planiranih ušteda u potrošnji energenata, što je veliki rezultat i ušteda koja će nam omogućiti u sljedećoj školskoj godini pripremu projektne dokumentacije za ostale škole na podoručju KZŽ koje vape za eneregtskom obnovom – istaknuo je Kolar, potvrdivši da Konjščinu očekuje izgradnja sportske dvorane.

 

- Treba napomenuti da je Županija objedinila gotove projekte za izgradnju sportskih dvorana na području KZŽ i prijavila među 30 strateških projekata Ministarstvu regionalnih razvoja 5 ili 6 najznačajnijih na području naše županije. Ukupna investicija bi bila oko 140 milijuna kuna. Vjerujem da će se, kroz mehanizam za oporavak i otpornost ili kroz novu financijsku omotnicu, ispregovarati s EU komisijom i da ćemo zajedno s Općinom izgraditi sportsku dvoranu u Konjščini. U takvim projektima koji su europski i starteški ne postoje stranke ni boje, već interes za lokalanu zajednicu i za naše osnovnoškolce i srednjoškolce. Izuzetno sam zadovoljan sa suradnjom sa svim načelnicima i gradonačelnicima jer nikad nismo doživjeli neku vrstu opstrukcije kada su u pitanju europski projekti. Zahvaljujem izvođaču, nadzoru, REGEA - i županijskim upravnim odjelima koji su odradili veliki posao. Slijedi nam treći krug eneregetskih obnova, već u proračunu za 2021. osigurat ćemo dio sredstava za energetsku obnovu barem dvije škole za koje imamo gotovu projektnu dokumentaciju i financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije barem za još 6 škola – najavio je župan.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook