Prethodni članak
Sljedeći članak

Završeni su svi pripremni radovi i za dva tjedna kreće gradnja triju zgrada modernog centra urbane kulture u Zaboku

Izmješteni su kablovi, srušena zgrada ZIVT -a (osim čelične konstrukcije) i napravljena je priprema za gradnju još dviju zgrada


Mnogi jedva čekaju jesen sljedeće godine kad će biti završen projekt kojim Grad Zabok uspostavlja centralnu točku za razvoj kulturnog i kreativnog sektora Krapinsko - zagorske županije i Urbane aglomeracije Zagreb. Osim što će se rekonstruirati industrijski pogona ukupne neto korisne površine 2.195,90 m2 koji se nalazi u samom centru grada Zaboka i tako zajednici ponuditi prostor za osobni i kreativni razvoj, u modernom centru urbane kulture osim zapuštene tvorničke hale tvornice 'ZIVT' koja će biti pretvorena u moderan centar urbane kulture regenerator, izgradit će se još dvije zgrade. Tako će to mjesto imati tri funkcionalne cjeline. U Regeneratoru će biti koncertno – ugostiteljski prostor sa sviraonom za bendove na katu te mali studio. U središnjoj zgradi predviđen je ugostiteljski dio u prizemlju, a na katu prostori za udruge civilnog društva i slično, a treća zgrada bit će kreativni centar urbane kulture gdje će biti smještene udruge mladih, mini kino dvorana, otvoreni prostor za radionice i na vrhu mali hostel kapaciteta 20-tak osoba.

Sad su i razriješeni problemi oko silnih kablova
Radovi vrijedni oko 33 milijuna kuna od kojih su 28 milijuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, u punom su jeku. 'Kod Regeneratora završeno je rušenje postojećih objekata, izmješteni su energetski kablovi HEP-a i Regeneracije koji su bili u parceli i projektom su izmješteni. Kod iskopa je bilo nekih koji nisu bili registrirani pa je bilo ispitivanja i malo je potrajalo dok se razriješilo koji su u funkciju, a koji ne i uz prometnicu napravljena je nova trasa u suradnji s HEP-om. Tako su sada svi ti kablovi izmješteni od gospodarskih objekata, rekao nam je o do sada napravljenom Nenad Miletić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe Grada Zaboka. Dodao je i da je nakon rečenog izvršen iskop građevinske jame za srednji objekt odnosno silos, gdje je napravljena tampon posteljica i sad se kreće s pripremom armature za temeljnu ploču i zapravo se počinje graditi objekt. Regenerator, koji ide u konstrukciju, srušen je ali je čelična konstrukcija ostala, izvršen je iskop za temelje i počinje se također s gradnjom temelja na Regeneratoru. Paralelno se vrše i u završnoj su fazi bušenja za toplinsku energiju odnosno za dizalice topline i pročelnik Miletić očekuje da će se za dva tjedna i to završiti. Tada će se cijeli sustav povezati i krenuti dalje s radovima. Važna činjenica u svemu je što je izvođač radova pronašao izvođača čelika i sad se kreće s izradom radioničkih nacrta i izradom čeličnih konstrukcija za objekt.


'Red Carpet' za niz scenarija
Kad je riječ o vanjskom dijelu koji čini međuodnos triju kuća i definira glavni pristupni trg – 'Red Carpet' koji može poprimiti čitav niz različitih scenarija – koncert na otvorenom, kazališna predstava, kino - projekcija, izložba, skate-park, pop-up igralište za djecu, tematski mini-sajam, performans ili tribinu. Prilazni vanjski prostor koji formiraju tri kuće dodatno je naglašen natkrivanjem. Taj novonastali natkriveni trg služit će kao mjesto okupljanja i potencijalna ekstenzija unutarnjih sadržaja te istovremeno postaje novi javni prostor grada. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook