Prethodni članak
Sljedeći članak

'Zaštitu od tuče kao Hrvatska u Europskoj uniji provode još samo Rumunjska i Bugarska!'

Općinski vijećnik Novog Golubovca, Jurica Vugrek na nedavnoj je sjednici Vijeća pokrenuo raspravu o očito nefukcionalnoj obrani od tuče na području općine, ali i čitavog Zagorja

  • Nataša Strelec Mahović / foto: screenshot Youtube

    Nataša Strelec Mahović / foto: screenshot Youtube


Bivši kandidat za načelnika Općine Novog Golubovca, Jurica Vugrek (HNS), sadašnji općinski vijećnik, na nedavnoj je sjednici Vijeća pokrenuo raspravu o očito nefunkcionalnoj obrani od tuče na području općine, ali i čitavog Zagorja. Vugrek je, potom, zatražio i službeno očitovanje DHMZ-a, s naglaskom na pitanje o ukidanju lansirne postaje na Gori Veterničkoj, a odgovor koji mu je stigao potpisala je ravnateljica Nataša Strelec Mahović.

Ukidanje ili preseljenje?

U samom odgovoru ravnateljica kaže kako DHMZ provodi operativnu obranu od tuče prema Zakonu o sustavu obrane od tuče te „u skladu s financijskim, tehničkim i ljudskim mogućnostima, koje su iz godine u godinu sve kritičnije“. Za samu postaju na Gori Veterničkoj, čije ukidanje stanovnici sjevernog dijela Zagorja smatraju djelomično odgovornim za ovogodišnje učestale tuče, ravnateljica Strelec Mahović kaže da nije ukinuta. - Postaja na Gori Veterničkoj o kojoj govorite nije ukinuta, već je prema stručnoj procjeni voditelja radarskog centra Puntijarka kontejner iz Gore Veterničke (LP 12) premješten u Jablanovec (LP 45). Premještanje kontejnera iz Gore Veterničke u Jablanovec bilo je nužno zbog prekida ugovora o najmu zemljišta u Jablanovcu od strane dosadašnjeg vlasnika zemljišta – stoji u odgovoru.

„Zagorje nije zapostavljeno“

Nadalje, Strelec Mahović tvrdi kako premještanjem LP iz Gore Veterničke u Jablanovec nije oslabljen rad sustava obrane od tuče na području Zagorja jer je, kaže, pokrivenost sjeveroistočnog dijela Krapinsko-zagorske županije ostala dvostruka i trostruka. - Svakako treba naglasiti i to da Krapinsko-zagorska županija ima u određenoj mjeri povlašten status na području RC Puntijarka. Naime, površina Krapinsko - zagorske županije čini 31% branjenog područja RC Puntijarka, a na toj površini smješteno je 42% lansirnih postaja. Naravno da za tu gušću pokrivenost postoje stručni razlozi, ali oni jednako tako postoje i u slučaju LP Jablanovec. Vaše je područje također dobro pokriveno i mrežom prizemnih generatora – navodi ravanteljica DHMZ-a.

Neučinkovita obrana

S obzirom na to da susjedna Slovenija nema operativnu obranu od tuče, nad Zagorje često dolaze oblaci u kojima su zrna tuče već formirana, a protiv takvih oblaka, tvrdi Strelec Mahović, citiramo, „čak i kad bi obrana raketama bila dokazano učinkovita, ne bi se moglo ništa napraviti“. - Naime, činjenica je da unatoč pokušajima zaštite od tuče raketama i generatorima, kao što vidite, tuča i dalje pada i čini znatne štete. Očito je da se na taj način od tuče ne možemo štititi. Zemlje zapadne Europe ne provode takvu obranu od tuče. U EU još samo u Bugarskoj i Rumunjskoj provode obranu od tuče na sličan način kao u Hrvatskoj, ali u sklopu agencija, a samo se u Srbiji obrana od tuče provodi u okviru nacionalne meteorološke službe – kaže ravnateljica Strelec Mahović.

Mreže i osiguranje

Razlog tome je, stoji dalje u odgovoru vijećniku Vugreku, što je Svjetska meteorološka organizacija (WMO) još davnih 70-tih inicirala velike eksperimente kojima se trebala dokazati učinkovitost sustava obrane od tuče, no to nije uspjelo. - Drugim riječima, učinkovitost obrane od tuče ubacivanjem srebrnog jodida u oblake ne može se dokazati, a preporuka je Svjetske meteorološke organizacije da metode koje nemaju znanstvenog dokaza ne treba u praksi provoditi. To je jedina preporuka WMO koje se Hrvatska ne drži. Sve ostale zemlje EU odavno su zaključile da je jedini način zaštite od tuče korištenje zaštitnih mreža te bolji sustavi osiguranja. Nadam se da ćemo i mi u Hrvatskoj jednom zaključiti isto – zaključuje se u odgovoru Državnog hidrometeorološkog zavoda kojeg potpisuje ravnateljica Nataša Strelec Mahović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook