Prethodni članak
Sljedeći članak

'ZAŠTITIMO NAŠE VRSTE' : Danas se obilježava Dan planeta Zemlje

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je 'Zaštitimo naše vrste' kako bi se u javnosti podigla svijest o važnosti očuvanja vrsta i njihovih staništa

  • foto: dhakatribune.com

    foto: dhakatribune.com


Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta. Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje je 'Zaštitimo naše vrste' kako bi se u javnosti podigla svijest o važnosti očuvanja vrsta i njihovih staništa.

Republika Hrvatska je po bioraznolikosti među najbogatijim državama Europe. Do danas je zabilježeno oko 40 000 divljih vrsta, no procjenjuje se da u Hrvatskoj živi do 100 000 vrsta. Gotovo 2,7 % svih zabilježenih vrsta su endemi, a posebno su brojni endemi slatkovodnih riba i slatkovodnih beskralješnjaka, ističe Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook