Prethodni članak
Sljedeći članak

Zaradite prosječnu plaću na popisu stanovništva – evo kada ide javni poziv

Popis stanovništva provodit će se u rujnu i listopadu


Krajem lipnja bit će objavljeni javni pozivi za popisivače, a sam popis održat će se u rujnu i listopadu, piše Glas Slavonije.

Predviđanja stručnjaka i demografa kažu kako će ovogodišnji popis stanovništva zbog brojnih ekonomskih, gospodarskih, ali i zdravstvenih razloga i prilika pokazati kako naša država nema ni puna četiri milijuna stanovnika, za razliku od njih 4.284.889, koliko je pokazao popis proveden u travnju 2011. Prva faza, samopopisivanje stanovništva, provela bi se od 13. do 26. rujna, a druga faza, popisivanje na terenu, od 27. rujna do 17. listopada.

"Samopopisivanje"

„U prvoj fazi osobe će se moći popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan u elektroničkom sustavu e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju. Ono što je bitno naglasiti kod samostalnog popisivanja jest da će u cijelom kućanstvu biti dovoljna jedna osoba koja je registrirana u sustavu e-Građani i moći će popisati sve druge osobe u svom kućanstvu. Znači, za samopopisivanje potrebno je da kućanstvo ima računalo, pristup internetu i da se koristi sustavom e-Građani. Ako nitko iz kućanstva ne bude u sustavu e-Građani u vrijeme popisa ili se ne bude mogao sam popisati, popisat će ga popisivači u drugoj fazi popisa“, kaže glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Sve popisne jedinice koje nisu samostalno popisane popisivat će popisivači na terenu u osobnom intervjuu sa stanovništvom s pomoću elektroničkih uređaja.

"Zadatak će im biti obići sve adrese, uključujući i ona kućanstva koja su se popisala samostalno, kako bi od njih preuzeli kontrolnu šifru koju su dobili na kraju provedenog samopopisivanja, kao dokaz da su se uspješno popisali - ističu.

Javni poziv

Javni poziv za prijave za popisivače i kontrolore bit će objavljen na stranicama Državnog zavoda za statistiku krajem lipnja, a obavijest o tome bit će poslana i medijima. "Nakon zaprimljenih prijava i selekcijskog testiranja bit će odabrani kandidati koji će obavljati poslove popisivanja na terenu, u drugoj fazi popisivanja (CAPI metoda). "Zainteresirane osobe za popisivače, uključujući i osobe s invaliditetom, moći će se prijaviti e-prijavom na internetskim stranicama Zavoda. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook