Prethodni članak
Sljedeći članak

Započeo je projekt 'Banovina', asfaltom se presvlači čak 17 dionica...

'To su samo neki od većih projekata. Moram napomenuti da je unatoč skromnim financijskim sredstvima učinjeno mnogo, što je postao najveći izazov u posljednje vrijeme, objasnio je mnoštvo investicija u ovoj općini načelnik Marko Kos


Na području Općine Sveti Križ Začretje u tijeku su, kao i uvijek, intenzivni radovi na uređenju komunalne infrastrukture. 'Usprkos svim nedaćama koje su nastale zbog pandemije u cijelom svijetu općinski proračun, zahvaljujući dugogodišnjem ulaganju u gospodarstvo i našim vrijednim obrtnicima i poduzetnicima te razumnim ulaganjima, danas je stabilan, kaže o tome zahvaljujući čemu se u općini Sveti Križ Začretje puno napravilo i radi načelnik Marko Kos.

Asfaltira se u središtu, ali i u drugim naseljima


U sklopu godišnjeg programa gradnje komunalne infrastrukture u ožujku ove godine započeli su radovi na asfaltiranju nerazvrstanih cesta na području općine. Od planiranih 17 dionica do sada su izvedeni radovi na njih 12: u Dukovcu – spoj na brzu cestu i spoj prema zaseoku Bajsi, dvije dionice u zaseoku Celjaki – Vorihi, u Ciglenici Zagorskoj: jedna dionica u zaseoku Piljkovi Jarki i jedna dionica prema benzinskoj pumpi, u Štrucljevu: cesta prema željezničkoj stanici, u Donjoj Pačetini prema zaseoku Halamani, cesta 'Križopetje – Zleć – Bregi Zabočki', u Mirkovcu prema naselju Kotarice te u Vrankovcu od raspela Petrači do raspela Strmec. Najveći zahvat realiziran je u središtu Općine gdje je asfaltirana Školska ulica i Trg Julija Lembergera. Kroz narednih mjesec dana planiraju se realizirati radovi na ostalim dionicama: dvije u Vrankovcu, dvije u Galovcu te jedna u Kotaricama. Procijenjena vrijednost radova iznosi 2,3 milijuna kuna, a za dio troškova odobrena su bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 200.000,00 kn. 'Iako su to znatna sredstva u odnosu na proračunske prihode općine, svjesni smo činjenice da je iz godine u godinu za ovu namjenu nužno osigurati znatan dio proračunskih prihoda. Naime, razvoj sredine prati i povećanje prometa, ceste se troše i nužno je stalno investirati u njihovo uređenje. Naselja na području naše općine su raštrkana, pojedini stambeni objekti su prilično udaljeni od glavnih prometnica što predstavlja dodatni problem u održavanju nerazvrstanih cesta i puteva i rezultira povećanjem troškova za ovu namjenu, objasnio je načelnik općine Marko Kos.


Počela revitalizacija 'Banovine'


Uz asfaltiranje trenutno se radi i na izgradnji parkirališta i rekonstrukciji Ulice Oskara Wölfa u Svetom Križu Začretju. Ovaj projekt započeo je još prošle godine, no tijekom radova zbog najavljene stanogradnje u neposrednoj blizini došlo je do potrebe usklađenja projekta s novonastalom situacijom. U tom smislu, s HEP-om je dogovoreno financiranje izgradnje trafostanice, uredit će se instalacije vodovoda i struje kako bi se omogućilo priključenje planiranih stambenih objekata na osnovnu komunalnu infrastrukturu bez dodatnih prekopa na postojećoj prometnici. Svetokrišćani ovo područje zovu 'Banovina'. 'Prelaskom u vlasništvo zapuštenih nekadašnjih gospodarskih objekata dvorca Sveti Križ Začretje Općina je pokrenula prve korake u revitalizaciji 'Banovine', a prvi korak u realizaciji je upravo izgradnja parkirališta koje će građanima omogućiti parkiranje van središnjeg Trga, odnosno 'pijaca' kako ga mi zovemo. Naš Trg je jedan od rijetko sačuvanih kulturnih dobara na području Županije i po uzoru na ostale sredine plan ga je djelomično zatvoriti za promet i omogućiti nesmetano kretanje pješaka. Upravo izgradnja spomenutog parkirališta jedan je od preduvjeta za realizaciju ove ideje. Projekt Banovina opsežan je projekt koji se zapravo odnosi na kompletni središnji dio središta mjesta, kaže načelnik Kos.


Nastavlja se gradnja pješačkih staza


Početkom godine izgrađen je nogostup u Donjoj Pačetini uz poslovne prostore tvrtke Fragmat H u dužini 250 m, a ugovoreni su i radovi na izgradnji nastavka sustava odvodnje i pješačke staze u Mirkovcu na dionici prema naselju Križanče. Spomenute investicije nastavak su na ranije izgrađene pješačke staze i nogostupe izgrađene na potezu od užeg dijela centra Općine prema glavnim pravcima iz smjera Ciglenice, Švaljkovca i Štrucljeva.
Oživljen sportski dom i nogometno igralište u Brezovi
'Krajem prošlog tjedna završio je i građevinski dio radova na uređenju Dječjeg parka Brezova, a kako bi se u potpunosti zadovoljila zakonska procedura, pred nama je organiziranje tehničkog pregleda. Dovršetkom ove investicije oživljeni su prostori uz tamošnji sportski dom i nogometno igralište, a djeca i mladi su dobili dodatni prostor za igru i sportske aktivnosti. Nakon što smo definirali idejno rješenje i izradili glavni projekt dječjeg igrališta kod vrtića po provedenom postupku nabave sklopljen je ugovor s izvođačem radova te čim to dozvole vremenski uvjeti kreće postavljanje spravi za igru i uređenje okolnog terena, izdvojio je investicije namijenjene djeci načelnik Kos.


Vodovodna mreža na četiri lokacije, sanirana dva klizišta


U skladu s osiguranim financijskim sredstvima u proračunu Općine, sa Zagorskim vodovodom sklopljen je ugovor o izgradnji produžetaka postojeće vodovodne mreže na četiri lokacije: dvije u Donjoj Pačetini, Završju Začretskom i Dukovcu. Po dovršetku radova omogućit će se opskrba pitkom vodom stambenim i poljoprivrednim objektima koji se nalaze u zoni zahvata. Krajem travnja s Hrvatskim vodama sklopljen je Ugovor o sufinanciranju sanacije klizišta u naselju Vrankovec kojim su se Hrvatske vode obvezale financirati 60 % planiranih troškova investicije, odnosno 361.000,00 kn. 'Zahvaljujući Programu Hrvatskih voda iz kojeg su nam odobrena sredstva u protekle tri godine uspjeli smo sanirati dva velika klizišta u Završju Začretskom, a dosadašnja dobra suradnja daje nam poticaj za realizaciju i ove investicije u Vrankovcu, zadovoljan je načelnik.


Uz mao novca učinjeno puno


'To su samo neki od većih projekata. Moram napomenuti da je unatoč skromnim financijskim sredstvima učinjeno mnogo, što je postao najveći izazov u posljednje vrijeme. Realizirajući ove investicije ostvarujemo zacrtani cilj, a to je da Sveti Križ Začretje bude stabilno mjesto za život, rad i odmor, a upravo snažna gospodarska slika daje nam uporište za daljnji rad. Gospodarstvo je temeljni stup razvoja svake sredine, ono je to koje poslovanje općine drži stabilnim u ova turbulentna vremena i omogućuje nam realizaciju zacrtanih planova i investicija, zaključio je načelnik općine Sveti Križ Začretje, Marko Kos.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook