Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAPOČELA GRADNJA JEDINSTVENE STAZE U HRVATSKOJ: Turisti će već od kolovoza moći uživati u šetnji kroz krošnje u Zelenjaku

Staza će biti duga 125 metara, najviše visine 5 m, s glazbalom u obliku trube, promjera 2 metra uz kojeg će se moći zapjevati ili pustiti melodiju, njihaljkama i promatračnicom u obliku gnijezda


Kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku održana je konferencija za medije povodom početka radova na izgradnji staze kroz krošnje, projekta vrijednog 1,65 milijuna kuna s PDV-om, koji se realizira u sklopu projekta Zagorje ABECEDA prirode kojem je cilj proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi razvoj. Staza će biti ukupne dužine 125 m. Na početku će se dizati na odgovarajuću razinu pomoću stepenica, a potom će prolaziti među krošnjama na visini od 0,5 do 5,0 m iznad terena, da bi završila s pogledom prema spomeniku Lijepoj našoj. Na kraju staze posjetitelji mogu sići po stepenicama i po rampi te nastaviti putem preko mosta do spomenika.

 

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko -zagorske županije Dijana Hršak rekla je kako je priprema za realizaciju ove aktivnosti trajala gotovu cijelu prošlu godinu te da je taman kad je trebalo početi s radovima desila situacija s koronavirusom. Radovi su krenuli čim su se granice otvorile budući da je izvođač radova iz Slovenije. Planiran završetak radova je u kolovozu ove godine. - Projekt je podijeljen u pet grupa aktivnosti, od kojih je jedna izgradnja posjetiteljske infrastrukture u sklopu koje se izgrađuje i sama staza – istaknula je Hršak dodajući kako odabir lokacije u biseru Zagorja, krajobrazu Zelenjak-Risvička-Cesarska gora, nije slučajan. – Riječ je o području koje je savršeno uklopilo prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti ovog područja te je sama izgradnja staze tj. njezino planiranje i projektiranje išlo u smjeru da se objedine sve te tri vrijednosti. Staza kroz krošnje jedinstvena je u Hrvatskoj, a sama ideja u Ustanovi nastala je prije više godina te je kroz program Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji se financira kroz program Konkurentnosti i kohezija 2014.- 2020. ukazala se prilika da se ta ideja i realizira – naglasila je Hršak. Staza će imati prilaznu platformu za osobe s invaliditetom, a najviša visina bit će 5 metara.

– U krošnjama ćemo uživati u prekrasnom zelenilu i zvuku ptica, a tome će pomoći i promatračnica uz samu stazu koja je samostalni objekt. Na njoj će se posjetitelji dizati na ljestve, a ona će biti u obliku gnijezda. Ona će nas sakriti da ptice mogu prići blizu – objasnila je. Sama staza sadržavat će i interpretacijske ploče o prirodnim, kulturnim i povijesnim vrijednostima, na njih će biti vezani stihovi himne Lijepa naša. – Istaknut će se najvrednije i najvažnije prirodne vrijednosti ovog područja. – Završetak staze bit će na njezinoj najvećoj visini gdje će biti postavljeno glazbalo u obliku trube, promjera 2 metra uz kojeg će se moći zapjevati ili pustiti melodiju. Na stazi će biti njihaljke za aktivnije boravljenje u prirodi te će i ona biti prilagođena osobama s invaliditetom – rekla je Hršak te naglasila da je većina projektnih aktivnosti koje su bile planirane kroz projekt Zagorje-ABECEDA prirode realizirane, a je ovo samo ‘finish’. – Tu je staza, uređenje multimedijalnog centra za prirodu u Radoboju te zelene učionice u Zelenjaku. – Na Risvici, na početku staze postavljeni su elementi Zelene učionice, jedne od tri za koje su izrađeni popratni radni listići koji će se moći riješiti samostalno, školu u prirodi, terensku nastavu – rekla je.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je da je u Zelenjaku proveo puno vremena, prvo u svojem djetinjstvu, a onda kao prvi predsjednik Javne ustanove. – Lokalitet je bio zapušten, krenuli smo ga ciljano uređivati, prvo s regulacijom korita rijeke Sutle, nakon toga s uređenjem icestovne nfrastrukture i parkirališta, klupa za odmor i ostale infrastrukture potrebne da bi putnik namjernik stao i mogao uživati u obilasku. Nakon toga smo to dogradili edukativnim stazama, sa stazom prema crkvi u Risvici, pa su slijedile glazbene orgulje i sada smo došli u ovu završnu fazu, a to je staza kroz krošnje koja će dati jednu dodatnu atraktivnost samom lokalitetu, a bit će pristupna i interesantna za sve generacije - naglasio je župan. Kolar je dodao da će ova staza, osim poboljšanja infrastrukture i davanja atraktivnosti samom lokalitetu, povećati gospodarsku aktivnost u okolici i potaknuti lokalnu zajednicu da aktivnije sudjeluje u uvođenju zaštićenih krajolika u turističku ponudu. - To je zapravo uz zdravsteni turizam najbrže rastuća grada turizma u svijetu. Koronavirus neće trajati vječno, a mi se moramo pripremiti da idemo prema specifičnim grupama posjetitelja koji cijene lokalitete u kojima se vodi briga o zaštiti okoliša i prirode, pogotovo ako imate zaštićeno područje – istaknuo je.

 

Ciljano se, rekao je župan, gledalo prema nastavi u prirodi. - S obzirom na važnost lokaliteta Lijepe naše, našu zelenu učionicu i sve mogućnosti koje će pružati ova staza u krošnjama, očekujemo da škole diljem Hrvatske, u sklopu škole u prirodi, dio iskoriste za ovaj lokalitet i posjete Zelenjak i spomenik Lijepe naše i kroz edukativne table koje će biti postavljene nauče i o himni i o tekstu himne, ali i zaštićenom krajoliku, biljnom i životinjskom svijetu koji se nalazi u okolici, s time da moramo znati da se područje Sutle ulazi u Natura 2000. Uz sve ove atrakcije, tu će biti i vrt perunika, jer je ona interesantna i specifična za zagorsko područje. U siječnju smo potpisivali ugovor, procijenjena vrijednost investicije je bila 1,1 milijun kuna. Na natječaju je najpovoljnija ponuda bila 1,3 milijuna kuna što je s PDV – om 1,6 milijuna kuna, s time da je dio sredstava koje je trebala osigurati Ustanova i ovu razliku u cijeni osigurala KZŽ u svojem proračunu. Izuzetno je bitno da smo, bez obzira na koronu, unutar roka provedbe projekta. Hala izvođaču radova koji ima svjetske reference i radio je na svim kontinentima, bez konkurencije su u ovom dijelu svijeta za izvedbu ovakvih projekta. U jednom trenu su morali birati da li će raditi u Australiji ili Hrvatskom zagorju i i izabrali su Hrvatsko zagorje. Posebna zahvala na tome što ste nam omogućili da možemo provesti ovu našu ideju i europski projekt kako bi mogli ponuditi nešto sasvim novo ne samo na području KZŽ nego i na području Hrvatske – zaključio je župan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook