Prethodni članak
Sljedeći članak

Zanimljiva izložba profesora likovne kulture u Zlataru

Od zagorskog pejzaža do Kornata


Premda je subota bila neradni dan i praznik i u Zlataru sve je bilo zatvoreno, ipak, u predvečerje, jedna su vrata bila otvorena. Ona Galerije izvorne umjetnosti. Razlog: otvorenje jedinstvene skupne  izložbe radova profesora likovne kulture u osnovnim školama Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, koji se, uz pedagoški rad, bave i slikarstvom odnosno kiparstvom.

Njezina je zanimljivost u viđenju primjena raznih tehnika, a prevladava akril, kao i raznolikosti motiva. Dovoljno je pročitati nazive slika:“Šumski put“, „Pejzaž na putu do doma“, „Hortenzija ljubičasta“…do „Kornati“, motiv oslikane suknje Silvije Sanković Tomlinović, učiteljice likovne kulture u OŠ Svibovec.. O autorima i njihovim djelima ukratko je u predgovoru kataloga  izložbe nazvane „Odrazi u ogledalu“ , na čijoj je naslovnici djelić autoportreta Ivana Tuđe iz Oroslavja, napisala  Marijana Džepina, profesorica likovne kulture u Osnovnoj školi Đurmanec, naglasivši: 

-  Predstavljaju se bogatstvom rukopisa, tekstura, gesta…; kroz odraze svoje osobnosti koja izbija iz svakog djelića oslikane, iscrtane ili modelirane površine…odrazi djelića duše koji se zrcale na svakom pojedinom radu, bez obzira što se jako razlikuju kroz osobnosti pojedinog autora. Izražava se bogatstvo likovnosti, igre linija i boja koje ponegdje formiraju prepoznatljive likove, a negdje je prisutna čista likovnost tj. apstrakcija.    Radovi su metaforički poredani kao nizovi ogledala duša više različitih osobnosti.

Zanimljiva izložba nastala je inicijativom Zlatarščanke Ljiljane Cvetko, profesorice likovne kulture u osnovnim školama  u Bedekovčini i Maču. Kako je aktivna i u Ženskoj vokalnoj skupini DORA, pod vodstvom Jasminke Krušelj, s kolegicama je pjevački uljepšala galerijsku atmosferu i likovni događaj. Kako uz lijepo pjevanje idu i isto takvi stihovi, svoje kajkavske uratke  interpretirala je pjesnikinja Dragica Reinholz.

Prisutni autori izrazili su svoje zadovoljstvo izložbom i predložili da postane tradicionalnom, u vrijeme  potkraj nastavne godine. Prijedlog je podržala i predsjednica Gradskoga vijeća Zlatara, Danijela Findak, koja je i otvorila izložbu koja je dio programa manifestacije „Zlatarsko ljeto“. Prethodila joj je sjednica stručnoga vijeća učitelja likovne kulture, čiji je susretljivi domaćin bio Marijan Posarić, ravnatelj zlatarske Osnovne škole Ante Kovačića. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook