Prethodni članak
Sljedeći članak

Zanimljiv spoj znanosti i umjetnosti preko Glijalnih stanica

Tjedan mozga u KZŽ – predavanje u Mariji Bistrici i u Zaboku


Ovaj tjedan obilježava se Tjedan mozga u Krapinsko-zagorskoj županiji, a tri predavanja ove su godine organizirana i u Mariji Bistrici. Prvo je održano jučer u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica. Javno predavanje "Glijalne stanice - spoj znanosti i umjetnosti", održale su prof. dr. sc. Jelena Ban, Odjel za biotehnologiju, Sveučilište u Rijeci i Sandra Debanić mag. medijske umjetnosti i prakse.

Posjetitelji su mogli saznati puno toga u Glijama, za koje većina nije niti čula, iako ih se u ljudskom živčanom sustavu nalazi 86 milijardi. Glija stanice su, uz neurone, druga glavna vrsta stanica u živčanom sustavu. Mnogo su brojnije od neurona te čine oko 50% ukupnog volumena moždanog tkiva. One nisu stanice koje predstavljaju funkcionalnu osnovu živčanog sustava, već imaju potpuno drugu ulogu. Također kroz predavanje je prikazana znanstveno-umjetnička suradnja. Moderatorica je bila Ana Kruhak. Isto takvo predavanje na rasporedu je danas u 18 sati u Gradskoj knjižnici Zabok, a uz predavanje bit će otvorena i prigodna izložba, koja će nakon Zaboka, biti postavljena i u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica od 31. ožujka.

Još dva predavanja za javnost najavljena su za vikend u Mariji Bistrici, u Hotelu Kaj. U subotu, u 19 sati, gostuje dr. Svetlana Tomić, iz Klinike za neurologiju KBC-a Osijek, tema je ''Poremećaji pokreta''. U nedjelju, u 18 sati predavanje pod nazivom ''Migrena – istine i zablude'', održat će dr. Darija Mahović Lakušić, iz Klinike za neurologiju KBC-a Zagreb. Tjedan mozga u KZŽ organizira se u sklopu 22. Tjedna mozga u Hrvatskoj, kao dio svjetske kampanje kojom se širu javnost želi upoznati sa značenjem istraživanja mozga i povezanim bolestima, a pokretačica i organizatorica je dr. sc. Sanja Kovačić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook